HCB Karviná
Rozhovory
ne 26.1.2014 | Oldřich Horák

Rozhovor s trenérem Hudečkem

V současné době se hodně hovoří o házené. Vrcholí totiž boje na mistrovství Evropy a od 29. ledna už bude pokračovat po delší přestávce extraliga mužů 17. kolem. Proto jsme zašli za trenérem české reprezentace a trenérem extraligového HCB OKD Karviná Jaroslavem Hudečkem a vyzpovídali jej.

Jak hodnotíte vystoupení našich reprezentantů na ME v Dánsku?
Byli jsme všichni zklamáni, že jsme nepostoupili ze skupiny. Bohužel rozhodlo jediné utkání s Rakouskem. Porážka byla příliš vysoká, ale bohužel zasloužená. Hráli jsme bojácně a ustrašeně. Chybělo nasazení, dravost. Rakušané hráli někdy až za hranicí rizika vyloučení, kdežto my jsme tak nehráli. Náš výkon ale také postrádal kvalitu v útočné fázi. Tam vidím hlavní a zásadní důvod naší porážky. Zlom v utkání byl asi už za stavu 5:3 pro nás a nevyužili jsme dvojnásobné oslabení soupeře. Pustili jsme ho pak do hry a náš výkon se začal propadávat. Utkání s Makedonií a hlavně s Dánskem už bylo podstatně lepší.

Za národní mužstvo hráli bývalí hráči Karviné – Horák, Mrkva, Sobol a současný hráč HCB Marek Vančo. Jak je hodnotíte?
Pavel Horák patřil ke klíčovým postavám našeho celku. Jeho silnou zbraní je hra jeden na jednoho, která ho velmi vysiluje. Proto musel být střídán. Jeho velkou výhodou je, že hraje velmi dobře jak v obraně, tak v útoku. Golman Tomáš Mrkva určitě nezklamal a dokázal zaskočit za zkušeného Štochla. Je to do budoucna výrazný talent. Musí ale získat ještě více zkušenosti. Věřím že v Německém Hammu je určitě získá. Šampionát potvrdil, že v reprezentaci může pokračovat. Jan Sobol společně s Jurkou vytvořili vynikající dvojici. Hráli výborně v obraně a Honza se navíc v každém střetnutí zapsal do střelecké tabulky. Marek Vančo to měl za Hrstkou těžké. Tento bývalý hráč Zubří získal v Prešově hodně zkušeností. Hraje tam evropské poháry a teď ty zkušenosti zúročuje. Marek je ale na tomto postu také určitě příslibem. Do budoucna má tento křídelní útočník perspektivu na přestup do silného zahraničního týmu.

Co říkáte na velkou kritiku na Vás a Vladimíra Habera po ME?
Bývalý trenér Srba hodnotí řízení reprezentačního družstva aniž by o tom něco věděl. Jde jen o dohady a ne o podložená fakta. Myslím si, že není úplně profesionální tyto nepodložené výroky do medií pouštět.

Po delší přestávce začne 29.ledna nejvyšší házenkářská soutěž. Jak vidíte šanci HCB, který jste přebral před utkáním s pražskou Duklou ?
Pokud bude šance o první šestku budeme se o ní rvát. Nedívám se daleko dopředu. Teď se totiž musíme soustředit na utkání ve Frýdku-Místku, kde chceme bodovat. Letos se liga velmi vyrovnaná a může se stát, že třeba čtyři týmy budou mít stejný počet bodů. A proto se musíme dívat na vzájemná utkání která mohou rozhodnout. Ke každému střetnutí musíme nastupovat zodpovědně. Vycházet musíme z agresivní obrany a zakládat rychlé protiútoky a vyhnout se tak postupným protiútokům.

V kádru máte nového hráče – Gabriela Hricišona. Odkud se v Karviné objevil?
Vyhlídl jsem si ho když jsme s juniorkou hráli V Novém Veselí. Tento házenkář pochází z Košic, má 22 roků a měří 188 cm. Je tedy spíš křídlo než spojka a chceme jej použít na obou postech, stejně jako Radima Chudobu. Máme sice málo času abychom jej zapracovali do našeho herního systému ale myslím si, že je příslibem do budoucna.

Do konce dlouhodobé soutěže zbývá šest kol a pak se týmy rozdělí na dvě šestka. Koho letos považujete za favorita ligy?
Letos to vypadá jednoznačně na Plzeň, která má konsolidovaný a vyrovnaný kádr. Zkomplikovat by ji to mohly Lovosice. Také Dukla určitě pomluví do konečného pořadí. Sice teď hraje pod své možnosti ale je schopna daleko lepších výkonů a výsledků.