HCB Karviná
Reprezentace
po 11.1.2016 | http://www.reprezentace.chf.cz/

Martin Galia přestoupí do do nedalekého Zabrze.

Brankář české házenkářské reprezentace Martin Galia přestoupí po probíhající sezoně ze švýcarského TSV St. Otmar St. Gallen do polského celku Górnik Zabrze. V něm podepsal v dubnu sedmatřicetiletý rodák z Ostravy dvouapůlletou smlouvu s ročním opcí.

„Ze Švýcarska odcházím z rodinných důvodů, vracím se domů,“ vysvětluje Martin Galia přestup do momentálně sedmého celku nejvyšší polské PGNiG superligy Górniku Zabrze. Toto stosedmdesátitisícové město leží jen 60 kilometrů od Karviné, kde se Galiovi usadí. „Už před rokem jsem chtěl jít do polské ligy. Ale tehdy to ještě nevyšlo. Nyní odchází brankář Zabrze do Německa, takže se tam uvolnilo místo,“ doplňuje Galia, který měl možnost ještě zůstat v St. Gallenu. „Tamní manažer přede mne položil na stůl tříletou smlouvu, tedy do mých čtyřiceti let. Když jsem ji odmítl, tak velmi překvapeně koukali, ale když jsem jim to vysvětlil, že je to jen kvůli rodině, tak to pochopili,“ říká Galia po třináctiletém putování Evropou. Nezlákaly ho ani nabídky k návratu do německé bundesligy. „Děti i manželka už chtěly, aby se vrátil,“ uzavírá Martin Galia.


Galia působil ve Švýcarsku poslední tři sezony, z toho dvě po vedením současného reprezentačního trenéra Jana Filipa. Před tím strávil Galia devět let v německých bundesligových týmech Frisch Auf Göppingen, Lemgo a Grosswallstad. První zahraniční angažmá po odchodu z Karviné absolvoval v sezoně 2003-2004 ve švédském Redbergslids.

Martin Galia odehrál za národní tým 160 zápasů, ve kterých vstřelili jako brankář tři branky.