HCB Karviná
Extraliga
po 9.5.2016 | Redakce

Na Dukle jsme bohužel vítězství neurvali

O víkendu jsme sehráli s Duklou v Praze první dvě utkání semifinále extraligy. Po překvapení v podobě postupu přes silné Zubří, jsme nechtěli ani v Praze hrát druhé housle a toužili jsme aspoň po jednom vítězství. To se bohužel nepovedlo.

Utkání první v sobotu 7.5.2016:

Dukla Praha – HCB OKD Karviná 31:21 (13:10)

Sled: 2:1, 5:3, 7:7, 8:9, 12:9, 14:12, 17:12, 20:13, 23:15, 26:17. Rozhodčí: Nezbeda, Zelenka. Sedmimetrové hody: 4/1:6/5. Vyloučení: 6:6. Diváci: 175. Stav série: 1:0.

Nejvíce branek Dukly: Jeníček 7, Kotrč, Reichl a Syřínek po 4.

HCB Karviná: Lefan, Nolč – Farář, Frančík 2, Gelnar 1/1, Hanisch, S. Mlotek 4, T. Mlotek 1, Monczka 3, Plaček 1, Jan Užek 1, Jiří Užek 5/4, Zuzánek, Veřmiřovský 3.

Extraligová klasika, tedy souboj zástupců hlavního města a zástupců hornického města (zatím ještě stále hornického) nezklamal. Hrála se tvrdá, nekompromisní házená. Souboje byly vyhecované a žádná ze stran nechtěla ustoupit ani o píď.

Domácí Pražané, ošlehaní dlouhou pohárovou poutí Challenge cupem, chtěli baníkovcům odskočit už v první půli. „Rozhodně nám dali pocítit, kdo že to hraje doma," zasmál se Roman Farář, hrající prezident karvinského klubu.

Hosté se připravovali na domácí kontraútoky, ze kterých Praha dost těží, ovšem v první půli se k zahrávání podobných situací moc nedostávala. „Dávali jsme si na to pozor, obrany hrály celou dobu svědomitě. Až poslední pětiminutovka nám nevyšla a Dukla odskočila," přibližoval Farář.

Druhý poločas už vyzněl pro vítěze základní části. „Chtěli jsme si pohlídat hlavně ty brejky, ale je fakt, že jsme v útoku dost kazili a právě brejky domácím umožnili," zalitoval Farář. Vinou toho Pražané karvinskému celku odskočili na výraznější rozdíl. „Těch gólů, které jsme inkasovali z rychlých protiakcí, bylo minimálně deset. Proto ten výsledek vypadá tak, jak vypadá. V opačném případě bychom byli někde na stavu 21:21," povzdechl si Farář.

Jedním dechem ale dodal, že baníkovci po špatném vstupu nic nebalí. „Už jsme se spíš hecovali. Tak, jako dneska Dukla, můžeme uspět zase my v neděli. Na postavenou obranu se proti nám soupeř moc neprosazoval. Pokud si pohlídáme ty jejich kontry, můžeme vyhrát. Sil máme dost," ujistil první muž karvinské házené.

Utkání druhé v neděli 8.5.2016:

Dukla Praha – HCB OKD Karviná 27:25 (13:13)

Sled: 1:2, 3:5, 5:7, 7:9, 10:10, 12:11, 14:13, 18:16, 19:19, 22:22, 24:23, 26:23. Rozhodčí: Horáček, Novotný. Sedmimetrové hody: 3/2:4/3. Vyloučení: 7:5. ČK: Brabec – Hanisch. Diváci: 182. Stav série: 2:0.

Nejvíce branek Dukly: Kotrč 8/2, Kývala 5, Mubenzem a Jeníček po 4.

HCB Karviná: Lefan, Nolč – Farář, Frančík 4, Gelnar 6/3, Hanisch, S. Mlotek 4, T. Mlotek, Monczka 5, Plaček, Jan Užek 6, Jiří Užek, Zuzánek, Veřmiřovský.

Ani druhé semifinálové utkání karvinských házenkářů v Praze nedopadlo podle jejich představ. Tentokrát byli výhře hodně blízko.

Baníkovci se celou dobu s domácí Duklou přetahovali o vedení. Vždy v závěrech poločasů ale udělali technické chyby, ze kterých soupeř brankově profitoval. „Včera jsme si k tomu něco řekli, prvotní plán byl nepřipustit Duklu k brejkům a dneska se k nim opravdu nedostávala, což byl základ. Pustili jsme si večer ještě jednou záznam, abychom si přesně ukázali, kde jsme dělali chyby. Dneska to kluci napravili a bojovali nadoraz,“ poznamenal úvodem Roman Farář, prezident karvinského klubu.

Trenéři Bartošic s Veřmiřovským apelovali na své svěřence především v tom duchu, aby do hry vkládali celé své srdce. „V play-off už se takhle hraje, v první řadě hraje roli bojovnost a odhodlání uspět. Jít do toho po hlavě. Kluci to v zásadě naplnili, je obrovská škoda, že jsme neuhráli první bod v sérii. Všichni jsme vnitřně cítili, že jsme na výhru měli,“ zalitoval Farář.

Znovu velmi bojovné utkání pro sebe rozhodli domácí až v závěru, kdy baníkovci zbrklou střelbou nabídli soupeři míče zadarmo. „Pořád se to tahalo, herně jsme se Dukle rovnali a šli do toho naplno. Od dnešního výkonu bychom se mohli odrazit. Sice jsme prohráli, ale věřím, že jsme ještě neřekli poslední slovo a v sobotu doma sérii zdramatizujeme. Chlapci si ověřili, že na to mají,“ věří Farář karvinským hráčům.

Foto: Ladislav Adámek