HCB Karviná
mládež
čt 23.6.2016 | Jana Hajžmanová

Mladší žáci HCB Karviná mistrem ČR v desetiboji!

Družstvo mladších žáků pod vedením zkušené trenérky Soňi Ortové vyhrálo v Praze přebor České republiky v Házenkářském desetiboji. Tato celostátní soutěž je pro nejlepší družstva mladšího žactva v deseti disciplínách.

Je to soutěž, ve které družstvo, chce-li být nejlepší, musí prokázat svoje schopnosti nejen v utkání v házené, ale zároveň musí být dobré i v ostatních, vesměs individuálních disciplínách. Záleží tedy na každém jednotlivci na každém výkonu na každém pokusu každého hráče. Tím je soutěž zajímavá pro všechny hráče a jen ten tým, který má dobré všechny hráče se může pyšnit titulem „Mistr České republiky v házenkářském desetiboji. A mladší žáci Karviné si tento titul vybojovali.

V každé disciplíně bude stanoveno podle pravidel jednotlivých disciplín pořadí všech družstev od prvního po šesté. Za dosažené pořadí v jednotlivých disciplínách jsou každému družstvu přiděleny „body za pořadí“ podle zvláštního klíče: za první místo v jednotlivé disciplíně obdrží družstvo 6 bodů, za druhé 5, za třetí 4 za čtvrté 3 za páté 2 a za šesté 1 bod. Součet bodů za pořadí ze všech disciplín pak určuje celkové pořadí družstev.

Družstvo nejdříve muselo „projít“ dvěma kvalifikacemi. První v Moravskosleszkém kraji a jako vítěz i druhou a to v oblastní spojené s vítězi Olomouckého kraje . Družstvo vyhrálo obě kvalifikace a postoupilo do národního finále, které se konalo ve dnech 3 - 5.6.2016 v Praze Břvích. Soupeřem jim byla družstva Dukly Praha, Talentu Plzeň, Nového Veselí, Lovosic a Hustopečí.

První disciplínou byl hod házenkářským míčem na dálku. Trenérka klukům věřila a na tuto disciplínu vsadila kartu – Joker. Dosažené body se tak potom násobí dvěma. Družstvo nezklamalo a tuto disciplínu vyhrálo s průměrem hodu 31,38m. Nejdelší dva hody celého přeboru byly dlouhé 44,45m a 39,20m. Oba výkony dosáhli hráči Karviné Vojtěch Dráb a Marek Sekáč.

Druhou disciplínou byl pětiskok na odrazové noze. V této disciplíně skončilo družstvo na 3. místě s průměrem doskoku 10,445m, když o pořadí rozhodovaly jen centimetry. První bylo družstvo Dukly s výkonem 10,605m, druhé Hustopeče 10,480.

Třetí disciplínou byl běh na 2x15m. Výkon byl měřen fotobuňkou. Právě rychlý běh nebyl pro naše hráče silnou stránkou a s průměrným výkonem 6,203 skončilo družstvo na 5.místě.

Čtvrtá disciplína byla střelba na přesnost do 4 terčů v brance na vzdálenost buď 6 m. nebo 9 m. od branky. Každý hráč měl 8 hodů, vždy dva do jednoho terče. Všichni hráči družstva zvolili 9 m. hranici při všech hodech. Nejvíce bodů pro své družstvo získal Filip Gašpár (18), Kristián Heinz (15) a Michal Folwarczný (15). Tuto disciplínu naše družstvo se 117 body vyhrálo, druhé byly Lovosice 115 a třetí Dukla 114 body.

V páté disciplíně - překážkové dráze, která byla opět měřena fotobuňkou jsme skončili na 3.místě s průměrem výkonu 24,730. První byla Dukla Praha s průměren 22,337 a druhá Plzeň (23,419).

Šestá disciplína – utkání v házené s osobní obranou po celém hřišti. Hrálo se 1x10 minut. Naše družstvo skončilo na 3.místě, kdy vyhrálo s Plzní, Lovosicema a remizovalo s Hustopečí. Naopak prohrálo s Novým Veselím a Duklou. Vítězným družstvem byla Plzeň a skončila druhá Dukla Praha.

Sedmou disciplínou byly Shout-outové hody. V této disciplíně skončilo naše družstvo na 2.místě. Hody vyhrálo družstvo z Lovosic.

Osmá disciplína - vlastní hra. Družstvo bylo velmi úspěšně, disciplínu vyhrálo, druhé bylo družstvo Plzně a třetí Dukla Praha.

Devátá disciplína - aktivita hráčů. Táto disciplína je je statistickým vyhodnocením aktivity jednotlivých hráčů v utkáních. Aktivita je vyjádřena tak, že za každého hráče, který v příslušném utkání (týká se utkání v házené s nařízenou obranou a vlastní hra) dosáhl branky ze hry se přičítají body. V aktivitě skončilo naše družstvo na 2. místě s 53 body, první Plzeň s 54 body a třetí Dukla s 51 body.

Desátá disciplína - Fair play. Disciplína se statistickým vyhodnocením „slušnosti“ jednotlivých hráčů v utkáních.. Tuto disciplínu naši kluci vyhráli, když „posbírali“ 14 trestných bodů, druhá byla Dukla s 16 a třetí Hustopeče s 24 trestnými body.

Při spočítání všech deseti disciplín bodů bylo určeno pořadí, a při případné rovnosti bodů rozhoduje vzájemné utkání v házené.

1. HCB Karviná 47 bodů - Mistr ČR v házenkářském desetiboji 2016
2. Talent Plzeň 47 bodů
3. Dukla Praha 46 bodů
4. Lovosice 30 bodů
5. Hustopeče 27 bodů
6. Nové Veselí 19 bodů

obrázek
Sestava HCB Karviná: Petr Újezdský, Dominik Steklý Tomáš Müller, Filip Gašpár, Kristián Heinz, Kristián Galia, Marek Sekáč, Jakub Chochrun, Vojtěch Dráb, Michal Folwarczný, Jiří Pospíšil, Jan Fajfr, Šimon Klus, Ondřej Kubica.