HCB Karviná
Tým mužů HC Baník Karviná
pá 15.7.2016 | Oldřich Horák - Karvinský deník

Reprezentační gólman Tomáš Mrkva: Těším se na novou sezonu

Karviná – Tomáš Mrkva, odchovanec karvinského handbalu a současný český reprezentant, má znovu namířeno do nejkvalitnější soutěže světa – německé bundesligy.

S karvinským Baníkem získal čtyři mistrovské tituly a v roce 2010 odešel do Německa. Působil v ASV Hamm-Westfalen a FA Göpinngen. V červnu podepsal novou smlouvu s klubem HBW Balingen-Weilstetten, takže se po určité době vrací do nejvyšší soutěže. Dovolenou tráví „Ludva", jak se Mrkvovi přezdívá, doma v Karviné, což byla příležitost položit mu pár otázek.

Tomáši, od nové sezony se stanete druhým českým brankářem v první německé lize. Kolik Čechů tam vlastně bude působit, víte to?

Pokud dobře počítám tak čtyři. V minulém ročníku to byl vlastně jen Petr Štochl, který chytá za Füchse Berlín, ale od nové sezony k němu přibude Tomáš Babák z Bergischeru, Roman Bečvář z Lipska a já.

V Německu žijete už šest let, proč myslíte, že byla v posledním roce narušena dlouhodobá hegemonie THW Kiel?

Tak předně klub prošel velkou změnou kádru. Odešla mu řada výborných hráčů, mezi nimi i Filip Jícha (do Barcelony) a v sezoně také měli řadu zraněných hráčů. Naproti tomu mistr ligy Rhein-Neckar Löwen (klub z Mannheimu) a druhý Flensburg hrají již delší dobu ve stejné sestavě, a to se projevilo na výsledcích a stabilitě výkonů. Podle mých informací teď chce Kiel zase hodně posílit.

Jak to bude vypadat ve vašem novém působišti?

Věřím, že dobře. Na nové angažmá se těším. Přijdou tři nové posily a hlavně výborný islandský trenér Runar Sigtryggsson, který působil v Aue, kde hraje i bývalý hráč Karviné Ján Faith.

Výsledky Karviné v domácí extralize nadále sledujete?

Samozřejmě. Teď jim o fous utekla bronzová medaile, což je škoda. Vše sleduji na internetu a na soustředění nároďáku mi novinky dodává Honza Užek.

Když jste nakousl nároďák, v nedávné kvalifikaci o mistrovství světa Češi neuspěli proti Makedonii. Venkovní utkání na Balkáně prý bylo hodně divoké, můžete se k tomu vrátit?

No, co k tomu říct. Vezli jsme si tam šestigólový náskok, ale nestačilo to. Trochu nám utekl začátek, ale hlavně s námi cvičili rozhodčí z Rumunska. Vůbec nepískali tři vteřiny po rozehrání, ani žádné došlapy. Byla to hrůza. Za vše hovoří poměr sedmimetrových hodů. Makedonci jich házeli dvanáct, my jenom tři. Nakonec jsme prohráli o sedm a mistrovství nám uteklo.