HCB Karviná
Extraliga
st 30.11.2016 | www.extraligahazene.cz/

Ideální sestava podzimu – hlasování expertů ovládli Lovci

Kvarteto osobností házenkářského hnutí, které připravuje tradiční „ohlédnutí“ za uplynulým extraligovým kolem, zvolilo ideální sestavu první poloviny základní části. Nejvíce zástupců mají v ideální sedmičce Lovosice (Motl, Klimt a Adamík), nechybí navíc ani kouč Berka. Nás samozřejmě těší, že se ocenění dostalo i Honzovi Užekovi.

Přestože Lovci poprvé v sezóně o uplynulém víkendu opustily vedoucí příčku v Extralize, za své výkony v prvních jedenácti kolech soutěže si vysloužili hned tři pozice v ideální sedmičce první poloviny základní části letošního extraligového ročníku, oficiálně tady v podzimní části sezóny 2016/17. Nejúspěšnějším trenérem byl navíc zvolen lovosický Milan Berka, pro kterého je to vůbec první sezóna v pozici hlavního kouče seniorského týmu. All-stars extraligového podzimu volila čtveřice expertů, která se každý týden na extraligovém webu věnuje ohlédnutí za uplynulým kolem, tedy Michal Barda, Vladimír Haber, Jaroslav Hudeček a Jan Filip.

Brankář – Artur Adamík (HK FCC Město Lovosice)

Post brankáře byl společně s levým křídlem v anketě tím nejjednoznačnějším. Všichni čtyři experti jako nejlepšího brankáře označili Lovce Artura Adamíka. Vedle lovosického gólmana, který patří mezi řadu úspěšných odchovanců karvinské házené, posbírali body také Jiří Bavlnka z Brna, Milan Malina ze Zubří, kopřivnický Marek Žingor nebo veterán Jan Štochl.

Levé křídlo - Jiří Motl (HK FCC Město Lovosice)

Dalším jednoznačným postem byl v hlasování odborníků post levého křídla, kde získal maximální počet bodů Adamíkův spoluhráč Jiří Motl. Ten jako jediný extraligový házenkář v polovině základní části nastřílel více než 100 branek, Lovosicím dokázal opět pomáhat na více postech a vyčníval vedle precizního zakončení i individuálními akcemi. Odborníci se shodli jednomyslně i na druhé příčce, kterou obsadil Milan Kotrč, hlasy sbírali dále Petr Vinkelhöfer nebo Jakub Douda.

Levá spojka - Václav Klimt (HK FCC Město Lovosice)

Třetí lovosický zástupce, Václav Klimt, rovněž jednoznačně ovládl pořadí mezi levými spojkami. Společně s Jiřím Motlem dominoval tabulce střelců a byl největší zbraní Lovosic ze střední a větší vzdálenosti. Vysokého hodnocení se dostalo také Danielu Kývalovi z Dukly nebo Davidu Melicharovi z Nového Veselí, bodovali i Vojtěch Petrovský z Frýdku-Místku, Jan Hubáček z Brna a čerstvě vyhlášený talent roku Jakub Tonar z Plzně.

Střední spojka - Michal Tonar (Talent Robstav M.A.T. Plzeň)

Starší bratr Jakuba Tonara, Michal, se ve velice vyrovnaném hlasování stal nejlepší střední spojkou extraligového podzimu. Lídrovi plzeňského Talentu největší konkurenci dělali Jakub Sviták z Dukly Praha, lovosický Jiří Bouček a jeho někdejší spoluhráč s interligového Brna Viktor Hastík, který se do brněnského prostředí před touto sezónou vrátil z Hranic. Body si připsal i Slavomír Mlotek z Karviné.

Pravá spojka - Dieudonné Mubenzem (HC Dukla Praha)

V porovnání s prvními třemi posty nebylo nikterak jednoznačné ani vítězství „Dido“ Mubenzema mezi pravými spojkami. Juniorský reprezentant ČR patří mezi hráče Dukly, které zužuje zranění a hlasování ovládl před karvinským pravákem Markem Monczkou a hranickým Zdeňkem Čadrou, který byl v úvodu sezóny při zdravotní absenci Martina Stržínka nucen opět svou tradiční pozici pravého křídla. Body brali i Ondřej Šulc nebo David Bičiště.

Pravé křídlo - David Poloz (Talent Robstav M.A.T. Plzeň)

Jméno Zdeňka Čadry, který byl herní jistotou jinak tápajícího Cementu, se objevilo i mezi pravými křídly. Nejlepším pravým křídlem extraligového podzimu se ale jednoznačně stal naopak hráč, který pozici spojky s přechodem na vrcholnou seniorskou házenou opustil. David Poloz už v minulé sezóně zaznamenal v dresu Plzně velký nárůst formy a sebevědomí a vedle úspěšného zakončení se plzeňský Talent může spolehnout i na jeho příspěvek v defenzívě. Body v hlasování brali také litovelský Miroslav Nedoma nebo Jakub Štěrba z Nového Veselí.

Pivot - Jan Užek (HCB Karviná)

Opět jednoznačně vyzněla anketa v případě pivotů. Místo v ideální sedmičce podzimu nakonec získal Jan Užek hájící barvy stále se lepšící Karviné. Druhá příčka patřila dalšímu z českých reprezentantů Petru Šlachtovi ze Zubří. Za nimi se umístil frýdecko-místecký Orel Adam Gřešek a body brali i zkušený Michal Dostalík nebo karvinský Libor Hanisch.

Trenér - Milan Berka (HK FCC Město Lovosice)

Nový muž na lavičce Lovců probudil severočeský klub, který loňskou sezónu rozhodně nenaplnil výsledkově ani herně své cíle. Jeho pozice trenéra ideální sestavy podzimu odpovídá i bilanci Lovců, kteří v úvodních 11 kolech prohráli pouze v Plzni a remizovali v Kopřivnici a byli nejen nejúspěšnějším, ale také nejproduktivnějším týmem Extraligy. Lovosice vedly pořadí nejvyšší tuzemské soutěže od úvodního kola až do uplynulého víkendu a ve všech zápasech navíc produkovaly pohlednou kombinační hru. Berkovo vítězství bylo nesmírně těsné před plzeňským lodivodem Martinem Šetlíkem, v nepatrném odstupu se umístily Andrej Titkov ze Zubří a hrající kouč Karviné Alexandr Radčenko. Bodového zisku dosáhli také brněnský Zdeněk Missbach nebo kopřivnický Ivo Vávra.