HCB Karviná
Český pohár
st 25.1.2017 | http://www.muzi.chf.cz/

Final4 ČP mužů: Lovosice, Plzeň, Hranice a Karviná zamíří do Brna

Český pohár házenkářů vyvrcholí o víkendu v brněnských Maloměřicích. Semifinále budou přenášena na portále TVCOM, finále odvysílá živě kanál ČT Sport v neděli 29. ledna 2017 od 12.30 hod. Zisk trofeje obhajuje HCB Karviná.

Po pěti letech vyvrcholí česká pohárová soutěž házenkářů závěrečným turnajem čtyř nejúspěšnějších týmů. Final4 ČP mužů naváže na obnovení herního formátu pohárové soutěže i v ženské kategorii, kde zisk první trofeje v sezóně slavil DHC Sokol Poruba. Vedle obhájců pohárové triumfu z loňské sezóny, HCB Karviná, se v maloměřické hale o český pohár utkají Lovosice, Plzeň a také Hranice. Brněnskému extraligovému klubu z Králova Pole účast na akci unikla, když ve čtvrtfinále SSKP nestačil na Karvinou (25:30).

Karviná si cestu do závěrečného turnaje vydobyla vedle výhry v Králově Poli také díky výhrám ve Vsetíně (3. kolo, 22:44) a ve Zlíně, kde domácí kladli v osmifinále velký odpor (28:25 pro HCB). Jejím nejlepším střelcem v dosavadním průběhu ČP 2016/17 je pivot Libor Hanisch s 15 brankami. Lovosice, které dlouho v podzimní části sezóny dominovaly extraligovému pořadí, s přehledem zvládly vstup do pohárové soutěže v Liberci (3. kolo, 19:34) i následné osmifinále na půdě Lokomotivy Plzeň (výhra 41:26). O účasti na Final4 pak Lovci rozhodli v atraktivním a dramatickém utkání proti Dukle, kterou hostili na domácí palubovce a dlouho na ni ztráceli. Povedeným finišem ji ale udolali 35:31 (13:15), když se dařilo zejména Jiřímu Boučkovi, který právě v dukelském dresu jako juniorský reprezentant ČR dostal první příležitost nastupovat v nejvyšší mužské soutěži (interligová sezóna 2001/02). Křídelník Lovců Lukáš Malý je s 21 brankami vůbec nejúspěšnějším střelcem letošního pohárového ročníku, který se závěrečného Final4 zúčastní.

Že jsou Extraliga a ČP dvě odlišné soutěže, ví dobře v Plzni, které přes tři mistrovské tituly v posledních třech letech zisk poháru unikal. Do boje o první letošní trofej Západočeši postoupili po očekávaných výhrách v Lounech (3. kolo, 26:38) a Strakonicích (osmifinále, 23:29) a čtvrtfinálovém překvapivém vítězství v Zubří, kam zamířili oslabeni virovou epidemií, kvůli které jen pár dní předtím bylo odloženo vzájemné extraligové utkání těchto týmů. Zubřané roli favorita nezvládli a doma podlehli Plzni 28:30 (15:18). Nejvíce pohárových branek v dresu Talentu letos vsítil Michal Tonar (18). A stejný počet gólů jako Tonar vstřelil v ČP 2016/17 i hranický Libor Horut, jehož tým dominoval postupně v Rožnově pod Radhoštěm (3. kolo, 23:34), na půdě MHK Karviná (osmifinále, 20:27) a i v domácím čtvrtfinále proti Novému Veselí (31:29).

Final4 ČP házenkářů - Program:

semifinále sobota 28. ledna 2017

15:00 hod. Talent Robstav-M.A.T. Plzeň - TJ Cement Hranice
17.00 hod. HK FCC Město Lovosice - HCB Karviná

finále neděle 29. ledna 2017, 12.30 hod

Všechny duely hostí maloměřická hala v Brně, semifinále budou přenášeny na portále TVCOM, nedělní finále v přímém přenosu vysílá kanál ČT Sport. Vstupenky na jednotlivé hrací dny budou v prodeji přímo na hale v Maloměřicích (80 Kč/den). Aktuální náladu v týmech bude sondovat série článků na extraligovém webu, kde se objevují po celý leden informace o přípravách jednotlivých týmů nejvyšší soutěže.