HCB Karviná
Tým mužů HC Baník Karviná
út 21.3.2017 | Milan Novotný

Play off je za dveřmi

Dlouho očekávané vyřazovací bitvy jsou tu. Nejlepších osm týmů ze základní části se ve čtvrtfinále utká systémem play-off na tři vítězné zápasy. Papírově nejvyrovnanější by měl být souboj čtvrtých Lovosic a páté Karviné.

Mužstvo FCC Město Lovosice bylo týmem podzimu. Dlouho kralovalo tabulce, nakonec po několika zakolísáních skončilo čtvrté, ale výhodu dvou domácích zápasů na začátku play-off si zkušeně pohlídalo. S Karvinou se Severočeši v této sezoně střetli už třikrát a dvakrát slavili vítězství.

Mimo extraligu to bylo v závěrečném pohárovém turnaji Final4 v Brně, kde Lovosice nad Karvinou zvítězily 41:31, aby pak cennou trofej získaly po další výhře nad Plzní. „Vše bude o momentální formě a soustředění v daný okamžik. Oba týmy se znají, nemohou se příliš překvapit. Karviná má velkou sílu na pozici pivotů. Věřím, že se dokážeme dobře nachystat a uspějeme,“ nechal se slyšet lovosický stratég Milan Berka.

„Karviná je v play-off sebevědomá, což dokázala dvakrát za sebou proti Zubří. Disponuje velkou pohyblivostí spojek a rychlostí v přechodu do protiútoku. Každopádně nás čekají těžká utkání, ale naším cílem je doma dvakrát zvítězit,“ sdělil kouč rozhodně.

Lovosice budou mít k dispozici už brankáře Artura Adamíka, který si „odseděl“ čtyři zápasy za disciplinární prohřešek. „V zápase s Karvinou nesmíme ani na chvíli nic vypustit. Karviná je totiž nebezpečná hlavně z rychlých brejků, kde na křídlech operují Frančík s Plačkem. V postupném útoku je potřeba uhlídat jejich spolupráci s pivotem, na kterém hraje za zraněného Užeka Hanisch. Ale to nic nemění na kvalitě a síle karvinského týmu,“ vykládal gólman, který do Lovosic přišel právě z Karviné.

„Mozkem a tvůrcem hry je hrající trenér Saša Radčenko, který dokáže družstvo nakopnout k nadstandardním výkonům,“ pokračoval. „Celkově je Karviná nevyzpytatelným soupeřem, ale my nechceme nic nechat náhodě a uspět nejrychlejším možným způsobem.“

Karviná se na čtvrtfinále poctivě připravuje. „Z týmů v elitní čtveřice se dá těžko někdo vybírat. Vyšly na nás Lovosice a jsou v sérii favoritem. Nepředpokládám, že by přišly s něčím novým. Letos nám dvakrát pořádně naložily, známe jejich sílu, i když kvůli zranění nenastoupí pilíř obrany Landa. I bez něj to bude silný soupeř. Nám bude ze stejného důvodu chybět Honza Užek,“ vyprávěl kouč HCB Karviná Alexandr Radčenko.

„Soupeři nic nedarujeme. O postup se chlapsky porveme,“ sliboval hrající trenér. „Začínáme v Lovosicích a jednou bychom tam rádi zvítězili. Prohrávat 0:2 na zápasy by nebylo po víkendu nic příjemného. Prostředí je tam bouřlivé, a to nám vyhovuje. Budeme sázet na bojovnost a nasazení. Uznáváme sílu soupeře, ale chceme přes něj postoupit. Inspiraci můžeme hledat třeba v hokeji, kde Brno nečekaně hladce vyřadilo Spartu. Uvidíme,“ dodal.