HCB Karviná
klubové informace
út 18.7.2017 | Redakce

Tisková konference klubu

Dnešní odpoledne se odehrála, již dříve avizovaná, tisková konference klubu, kde přítomným zástupcům tisku i regionální TV Polar byly představeny posily klubu a také jeho cíle a všichni přítomní měli možnost vyzpovídat přítomné hráče, trenéra a další představitele klubu.

Pro lepší přehlednost jsem témata tiskové konference rozdělil do jednotlivých témat, o kterých se zejména mluvilo.

Zahájení:

Na začátku tiskové konference se ujal slova prezident klubu pan Jan Truhlář, uvítal přítomné hosty a využil příležitosti k tomu, že přítomnému výkonnému řediteli OKD panu Ing. Antonínu Klimšovi poděkoval za až neuvěřitelnou dobu šedesáti let, kdy OKD podporovalo karvinskou házenou. Byť už v posledních dvou letech tato podpora není, není možné uplynulých šedesát let pominout a právě to z úst prezidenta klubu padlo. Pan Ing. Klimša poté převzal památeční dres, kde jsou právě na památku toho dlouhého období uvedeny letopočty 1955 - 2015.

Cíle:

Prezident klubu ještě nastínil vize a cíle do budoucnosti. Vedení je si vědomo toho, že kádr je posílený a že tomu odpovídají očekávaní. Nicméně nechce vytvářet na hráče nějaký tlak s velkými cíli. Hráči mají vesměs podepsány smlouvy na tři roky a tak v klubu očekávají posun směrem nahoru v tabulce během oněch tří let. Takže cíl je do tří let se dostat do bojů o medaile a pokud se podaří nějakou získat, bude to bráno jako úspěch. Je třeba si uvědomit, že tým je posílen ale na druhou stranu odešli kvalitní hráči. Momentálně například nemáme náhradu za Libora Hanische, protože když je zraněný Honza Užek, je post pivota momentálně významně oslaben. Takže mančaft není kompletní a je pořád ještě rozjednán příchod jiného kvalitního pivota. Věříme, že vše dopadne dobře.

Změny kádru:

Ještě předtím, než byli představeni noví hráči byla zmíněna jména těch, kteří naopak náš klub před touto sezónou opustili - do Zabrze odchází Lukáš Frančík, který v posledních třech letech patřil oporám a nejlepším střelcům týmu a spolu s ním se do stejného klubu vrací z hostování gólman Przemek Witkowski. Do německého Dessau odešel pivot Libor Hanisch a rozšířil tam řady našich odchovanců. Působí tam už totiž Radek Sliwka, Tomáš Pavlíček a Marek Vančo. Odešel i Saša Radčenko, který se vrátil zpět na Slovensko. Nicméně tyto informace už byly prezentovány dříve.

Následně už byli panem Romanem Muchou představeni noví či staronoví hráči, kteří budou od nové sezóny oblékat náš dres:
Z Litovle přišli Matěj Nantl (mladá nadějná spojka) a Honza Zbranek, bojovné levé křídlo jehož mateřským klubem je Bystřice p. Hostýnem. Oba hráči z Litovle vyjádřili přesvědčení, že přestup v Karviné jim pomůže se v kariéře posunout zase o krok dál a na působení u nás se těší.

Další posilou je pravá spojka, levák, kterého jsme opravdu potřebovali - Mirza Mimič. Bosenský hráč, který k nám přišel z tureckého klubu HC Gumushane. Předtím ale hrál i ve Finsku či Portugalsku, takže se jedná o zkušeného, 29 letého borce. V Karviné se mu zatím z toho mála, co měl možnost poznat líbí, nicméně na přímou otázku co ví o české házené řekl, že vlastně nic. Věříme, že se u nás rychle rozkouká a bude opravdu posilou.

Mezi tři tyče se po létech vrací našim, fanouškům dobře známý a oblíbený, Nemanja Marjanovič, alias Nemo. Ten u nás chytal v sezónách 2005 - 2008 a poté odešel do Francie. Nyní se vrací a podle svých slov se vrací rád. Ocenil to, že v Karviné mu kdysi dali šanci dostat se do velkého handbalu a nyní cítí, že má příležitost Karviné vrátit to co pro něj kdysi udělala. Dohodl se v klubu i na tom, že bude vést trenérsky mladé brankáře, což nám v minulých sezónách citelně chybělo.

Jako poslední byl představen Michal Brůna, což ale v podstatě nebylo třeba. Michal je totiž náš odchovanec, bývalý reprezentant, kreativní střední nebo levá spojka. Byl u nastartování naší "zlaté" éry po roce 2000 a nyní se dlouholetém angažmá v první a druhé bundeslize či v polské extralize vrací do svého mateřského klubu. Sám nedávno řekl v rozhovoru pro Karvinský deník, že si nemyslel že se do klubu někdy vrátí jako aktivní hráč ale člověk míní a okolnosti mění....

Pozorní fanoušci si jistě na fotkách všimli, že se s námi do přípravy zapojilo i pravé křídlo z Litovle, Miroslav Nedoma. Nicméně ještě nejsou jednání o jeho přestupu k nám u konce ale věříme že se nakonec s Tatranem Litovel domluvíme a náš kádr nakonec posílí i Mirek.

Příprava:

Trenér Marek Michalisko nastínil plán přípravy - "Právě proto, že letos je obměna kádru opravdu enormní, jsme v přípravě chtěli odehrát hodně přípravných utkání" řekl. První bude už v pátek s Dessau, které tady bude na soustředění a hned v sobotu budeme hrát v 11 hodin s Gornikem Zabrze. Bude následovat koncem července dvě utkání v Prešově, začátkem srpna rovněž dvojzápas s Povážskou Bystricí a poté budeme hrát doma se silným ZTR Záporoží. Poté ještě absolvujeme turnaj v Polsku a soustředění v Chorvatsku kde máme naplánovány také čtyři utkání. Celkem nás čeká 13 přípravných duelů.

Jak vrátit fanoušky do haly:

Klub vyjádřil slovy pana Romana Muchy úmysl do haly přitáhnou zpět diváky. V poslední době je totiž patrný mírný odliv fanoušků a snižovaly se nám návštěvy. Dobře víme, že karvinský divák je náročný a je zvyklý na kvalitu. Prvním krokem je zvýšení kvality kádru, předvádět atraktivní házenou. Zároveň chceme dělat různé akce pro to, aby do haly znovu našly třeba cestu i celé rodiny s dětmi. Věřím, že se nám to podaří a návštěvy stoupnou. Pokud bude chodit kolem tisíce lidí, budeme spokojeni.

Poděkování městu:

Z úst zástupců klubu zaznělo jednoznačné poděkování městu za jeho podporu. "Město se totiž stalo, po odchodu OKD, největším partnerem a my v klubu si této podpory opravdu velmi vážíme a jsme za ni rádi" řekl prezident klubu pan Truhlář. Konkrétně teď v letní přestávce byla díky organizaci STARS rekonstruována šatna A týmu a je objednána nová, špičková světelná tabule, na kterou také uvolnilo peníze město Karviná. I toto jsou konkrétní případy podpory ze strany města.

Závěrečné slovo:

Na závěr si trochu nečekaně vzal slovo Nemanja Marjanovič. Omluvil se za češtinu, že ji dlouho nepoužíval (zbytečně, bylo mu velmi dobře rozumět :-)) a poté požádal všechny o trochu trpělivosti s novým týmem. Ujistil, že všichni v týmu budou poctivě pracovat na tom aby byly co nejlepší výsledky ale je třeba si uvědomit, že změny kádru jsou opravdu velké a v házené je velmi důležitá souhra týmu. A ta se získá pouze odehranými zápasy.