HCB Karviná
Tým mužů HC Baník Karviná
st 2.5.2018 | Ivo Dudek

Starší dorost si připsal cenné vítězství se Zubřím

Ve dvacátém kole první ligy dorostů hrály oba naše týmy se svými protějšky ze Zubří. zatímco co mladší odešli výrazně poraženi tak jejich starší kolegové tento těžký souboj zvládli a suverénního lídra extraligy staršího dorostu ze Zubří dokázali po zásluze porazit. Pro zubřany je to tak teprve první porážka v letošní sezóně!

První liga staršího dorostu:

HCB Karviná - HC Zubří 35 : 34 (18:14)

Branky ze 7 hodů: 5 - 1, vyloučení: 2 - 1, Diváci: 62, Rozhodčí: Přemysl Fukala, Radek Mohyla

Sestava HCB Karviná: Pavlín Jakub, Zajíček Josef, Buzek Tomáš, Mucha Jan 8, Kraina Jakub 3, Vaněk Michal 11/5, Růža David 2, David Patrik 1, Noworyta Nicolas 5, Zamarski Alexandr 5, Pinkas Matyas, Halama Miroslav, Pyszko Daniel, Bílek Roman.

Ve dvacátém kole jsme doma přivítali již mistrovský celek extraligy dorostu HC Zubří ročníku 2017/2018. Jedná se o tým, který po celou sezonu nepoznal hořkost porážky a tudíž velmi těžký soupeř. Vzhledem k tomu, že na dálku bojujeme s Duklou Praha o třetí místo a Pražané překvapivě vyhráli v Novém Veselí, potřebovali jsme nutně bodovat. Chtěli jsme si udržet reálnou šanci na zisk medaile a v posledním kole si to rozdat, ve vzájemném utkání o bronz, v domácím prostředí právě Duklou Praha. V podobě HC Zubří i bez svého nejlepšího hráče Klímy nás však nečekal vůbec lehký soupeř.

Začátek utkání vyšel podle našich představ. Kluci vstoupili do utkání zdravě nabuzeni a odhodláni zvítězit. Kombinační hrou jsme se proti soupeři prosazovali. Z hráčů Zubří nás trápil především z dálky střílející Lefan, ale dobrou obranou a kombinační hrou v útočné fázi jsme si od prvních minut vypracovávali postupný náskok. Tento drobný náskok o dvě až tři branky, který jsme si vypracovali, nám vydržel celý první poločas. Nakonec první poločas vyzněl pro nás v poměru 18:14.

Druhý poločas již v obraně nebyl z naší strany tak kvalitní. Utkání bylo hodně fyzicky náročné a nebyla zde možnost nějakého většího prostřídání, kluci makali na doraz. Vzhledem k tomu, že jsme se však rychlými přechody a kombinačními hou i nadále prosazovali v útočné fázi, nedovolili jsme soupeři ani v jednom případě srovnat skóre. Udržovali jsme si mírné tří až čtyř brankové vedení. Ke konci utkání soupeř zkoušel vysunutou obranu 2 – 4, ale i s tímto obraným prvkem soupeře jsme se vypořádali a utkání dotáhli do vítězného konce. Soupeř v poslední minutě v přesilové hře ještě dvěma slepenými góly snížil na rozdíl jedné branky, ale jednobrankové vítězství jsme si již v poklidu uhlídali. 

"Musím své svěřence pochválit za přístup a odhodlání s jakým odehráli celé utkání" hodnotil po utkání trenér Radek Godál. "Hráli zodpovědně, disciplinovaně o čemž svědčí jen dva dvouminutové tresty. V útočné fázi si své kombinace pečlivě připravovali a poté po nich úspěšně skórovali. V obraně tam pár chyb bylo, ale po takovém těžkém a důležitém zápase se dají „odpustit“. Samozřejmě se k nim v tréninku vrátíme, aby se v dalších zápasech již neopakovaly. Teď ještě zvládnout “povinné“ utkání v Ostravě a poté se již připravit na zápas sezóny proti Dukle Praha", pokračoval ve svém hodnocení. 

První liga mladšího dorostu:

HCB Karviná - HC Zubří 21 : 40 (12:23)

Branky ze 7 hodů: 1 - 3, vyloučení: 4 - 3, Diváci: 57, Rozhodčí: Přemysl Fukala, Radek Mohyla

Sestava HCB Karviná: Smiga Pavel, Pružinský Jan, Halama Miroslav 5, Rumian Jakub 5, Bílek Roman 2, Pinkas Matyas 2, Podhrazký Adam, Bláha Jáchym, Hála David 5/1, Ciboran Martin 1, Krawczuk Vojtěch 1.

Zatímco trenér staršího dorostu měl po utkání důvod k úsměvu a pochvale svého týmu, tak trenér mladšího dorostu, pan Jaroslav Hudeček, měl spíše opačné pocity.  

"Marně jsem hledal v minulosti zda nás někdo porazil na domácí palubovce tak vysokým rozdílem" začal své hodnocená trenér. "Hráči soupeře nás však převyšovali ve všech směrech ne o třídu, ale o dvě. Dostali jsme opravdu tvrdou lekci a naši hráči si ověřili jak herně zaostáváme ve všech činnostech. Hlavně však v přechodu do rychlého útoku, kdy nám nastřílel 16 branek, proti našim 4 brankám. Rovněž v úspěšnosti střelby jsme byli katastrofální. Zubří 68% úspěšnost a my pouze 38%. Hlavní rozdíl byl v kvalitě hry spojek. Hráči Zubří nám vsítili z tohoto prostoru 15 branek a my pouhé 4 branky. K dovršení všeho pak byl vysoký rozdíl i v úspěšnosti brankářů. Zuberští 51% a naši pouhých 22%. Snažili jsme se eliminovat útočnou sílu hostí osobní obranou, ale propadali jsme ve hře 1 : 1 a tak jsme se vrátili k OS 0:6. V postupném útoku jsme pak po celý druhý poločas hráli bez brankáře 7 : 6. Jen tak jsme se dokázali prosadit přes velice kvalitní obranu soupeře. Bohužel ani to nestačilo a tak jsme odcházeli opravdu s ostudnou porážkou" pokračoval trenér Hudeček..  

"Porážka nás samozřejmě mrzí, ale více než porážka nás mrzí přístup hráčů. Všichni věděli, že na TVcom je možné shlédnout utkání Nového Veselí se Zubřím. Bohužel jsem se díval a dělal si poznámky pouze já sám. Proto hráči nedokázali reagovat na hru jednotlivých hráčů a nevěděli co který v daný moment udělá. Možná hráčům tato porážka otevře oči a v budoucnu i oni budou studovat soupeře, místo her na počítačích. V tabulce jsme se propadli na nelichotivé 8. místo. Nyní zajíždíme na palubovku Liberce, který má velice dobré výsledky a nečeká nás tedy nic jednoduchého. Jen pořád věřím, že hráči najdou v sobě sílu a porvou se o dobrý výsledek!"