HCB Karviná
Rozhovory
út 6.11.2018 | Martin Ruščin, Karvinský deník

Levoruká spojka Radim Chudoba: Jsem rád, že jsem se vrátil

Karviná – Tři roky na Slovensku stačily. Odchovanec karvinské házené Radim Chudoba se v létě vrátil z angažmá ve slovenské Považské Bystrici a v nové sezoně by měl patřit k oporám Baníku.

V přípravě tomu vše nasvědčovalo, ostatně ještě před odchodem z Karviné patřil k nejlepším střelcům mužstva i celé extraligy. Naskočil hned do úvodního duelu sezony v Jičíně, jenže se zranil a v extralize hrál zase až v neděli, když Karviná nedala doma šanci Zubří (30:23).

„Už jsem hrál i v domácím poháru v Polance, ale teprve dnes si mohu říct, že jsem zpět,“ pochvalovala si vítězný návrat hbitá spojka HCB.

Jak jste s obnovenou soutěžní premiérou v Karviné spokojen?

Po dvou měsících jsem zase hrál ostrý zápas, navíc první domácí. Pro hráče, který do toho zase naskakuje po zranění, je vítězný návrat vždy povzbuzením. Jsem opravdu rád, že jsme zvítězili a že si zase zahráli i kluci z lavičky. Aspoň si i oni mohli vyzkoušet naše herní varianty, to je vždy důležité.

Na palubovce jste se cítil jak?

Něco se mi povedlo, něco už méně. Věřím, že se budu dál zlepšovat.

Co říci k Zubří? Je to tradiční rival Karviné, ale zdá se, že letos je poměrně oslaben…

Proběhly tam nějaké změny, někteří hráči odešli, ale zase přišel levák Korbel z Bratislavy. Hrají to teď hodně přes urostlého pivota Zemana, který se těžko brání, ale myslím, že jsme si s tím poradili víc než dobře. Měli jsme hodně vypíchnutých míčů a z trháků trestali. Od nějaké dvacáté minuty jsme si drželi čtyř až pětigólový náskok a dotáhli to do konce. Čekal jsem náročnější zápas.

Vy sám jste se po delší době vrátil do mateřského klubu. Už jste sám chtěl, nebo vás přilákala až poslední mistrovská sezona?

Právě, že jsme byli s vedením Baníku domluvení už dříve. Bavili jsme se o mém návratu, týmu chyběl levák, a dospěli jsme k tomu, že se vrátím. Neměl jsem ani žádnou jinou zahraniční nabídku, nad kterou bych uvažoval, takže nebylo co řešit.

Jak jste ze Slovenska sledoval tažení Karviné za mistrovským titulem?

Připomnělo mi to návrat starých dobrých časů (úsměv). Samozřejmě jsem klub sledoval celou tu dobu, po kterou jsem byl na Slovensku. Upřímně - nečekal jsem to. Bylo to asi překvapení pro více lidí, ale ukázalo se, že když mančaft vypiluje něco, co se málo používá a platí na soupeře, může to nakonec vést ke konečnému úspěchu.

Myslíte hru sedm na šest?

Přesně to. Ono se to moc nepoužívá, Karviná tím překvapila i největší soupeře. Vždyť v play off to bylo cílevědomé tažení za titulem. Z desíti zápasů se devět vyhrálo.

Vy sám jste se už sžil s touto karvinskou specialitou?

Ještě to úplně vychytané nemám, přece jen kluci to mají zažité víc, ale dostávám se do toho. Není to pro mě jednoduché, ale když se na tom usilovně pracuje, tak se to nakonec vypiluje. Mně osobně se tahle varianta líbí, nikde se to moc nehraje, je to naše zbraň. I souhra se spoluhráči se už zlepšuje, na hřišti si rozumíme.

Na Slovensku to bylo hodně o Prešovu a teprve pak následoval zbytek startovního pelotonu. Jaký dojem na vás zatím dělá česká liga?

Je strašně vyrovnaná, to je oproti té slovenské zásadní rozdíl. Musíte hrát každý zápas naplno, protože stačí dva nezvládnuté zápasy a v tabulce jste rázem někde úplně jinde.

Jak moc se proměnil kádr Baníku za dobu, kdy jste v klubu nebyl?

Hodně. Z tehdejšího týmu zbyli jen Mára Monczka a Honza Užek. Ale zase se vrátili Nemo a Brunek (Marjanovič s Brůnou), kteří tomu dodali zkušenosti a systém. Vhodně se to doplnilo mladšími ročníky a dělají se výsledky. To se odrazilo i na návštěvnosti. Všiml jsem si, že lidé konečně zase začali chodit na házenou.

Stanovil jste si pro tuto sezonu osobní cíle?

Navázat na poslední sezonu by bylo příjemné. Sice to bude náročné, protože proti mistrovi se chce každý vytáhnout, ale myslím, že si jiné cíle než obhajobu titulu ani klást nemůžeme.

Blíží se evropský pohár s Balatonfüredem. Jak se těšíte?

Moc. Sám jsem sice na Slovensku z mezinárodní konfrontace nevypadl, s Považskou jsme se pohárů účastnili pravidelně, ale zahrát si pohár doma je vždy něco specifického. Naposledy jsem v Karviné zažil Pohár EHF s Mariborem a Flensburgem a to jsme prohráli. Jsem rád, že kluci zvládli projít přes ten makedonský Prolet a já si s nimi budu moci zahrát další kvalitní zápasy.

Zdroj: https://karvinsky.denik.cz/ostatni_region/levoruka...