HCB Karviná
Evropské poháry
po 19.11.2018 | Martin Ruščin, Karvinský deník

Pivot Baníku Jan Užek: Pozitivem je naplněná hala

Karviná – Na klubové úrovni Jan Užek podobný zápas ještě nehrál.

Reprezentační pivot Baníku Karviná se v neděli na brankovišti soupeře potkával s urostlými házenkáři maďarského Balatonfüredu. Karviná doma v rámci úvodního duelu 3. kola EHF Cupu padla 33:34 a do Maďarska pojede s malou nadějí na úspěch. I malá je ale lepší než žádná.

„Už na tréninku jsme si říkali, že naše šance proti Maďarům je přes kraje hřiště. To se potvrdilo, kluci dali dnes patnáct gólů přes křídla. Díky hře sedm na šest jsme jim tam dělali prostor. Moc na výběr jsme neměli, protože rozběhat ten jejich střední blok (Ferreira, Zdolik, Topič), který mají fakt vysoký, to nám vycházelo jen občas,“ uznal Užek.

Na klubové scéně nehrál moc náročnějších zápasů. „Vyrovná se tomu jen naše finále s Plzní v posledním ročníku extraligy. Herně je ale Balatonfüred neskutečně kvalitní. V české lize se prakticky nesetkáváme s tak střelecky disponovanými spojkami, jaké má on. Levá, pravá, střední spojka, všechno jedno. Zvedají to, kdykoliv se jim zachce, jsou velmi produktivní a mají to kompletní. Umí dohrát i situaci na pivota,“ vysekl Užek soupeři poklonu.

Nicméně nevyloučil, že i přes střed obrany by to baníkovcům v odvetě mohlo jít. „Neříkám, že to nepůjde, i když to bude složité a pravděpodobně se i v odvetě spolehneme na hru přes křídla. Musíme být ale důraznější, a to především v obraně. Před zápasem jsme si řekli , že do nich musíme vletět, to jsme úplně nesplnili, i když oni to mají fakt kompaktní. Ale nemůžeme za poločas dostat tolik gólů,“ uznal karvinský odchovanec.

Jinak si ale pochvaloval super prověrku. „Je od čeho se odpíchnout. Myslím, že nejsme úplně bez šancí ani v neděli. Určitě je to skvělá příprava na ligu i do budoucna, a to pro všechny kluky včetně mě,“ uvažoval správně.

Každá podobná zkušenost s evropským handbalem musí mít na hráče pozitivní vliv. „Snad jen Brunek s Nemem mají takové zkušenosti ze svých bohatých kariér. I když jsme ten výsledek nedotáhli alespoň k remíze, těší mě, že v hale panovala úžasná atmosféra, za kterou bych divákům jménem celého týmu rád poděkoval. Lidé fandili až do úplného konce, pořád za námi stáli a po delší době jsme zase solidně naplnili naši halu,“ pochvaloval si Jan Užek.

Zdroj: https://karvinsky.denik.cz/ostatni_region/pivot-ba...