HCB Karviná
Tým mužů HC Baník Karviná
ne 24.2.2019 | Redakce

Startuje jarní část dorosteneckých soutěží.

V neděli 24.2.2019 už totiž oba dorosty hrají svá utkání na domácí palubovce proti stejnému soupeř - Talentu Plzeň

Jak se dorosty připravovaly v zimní přestávce se můžete dočíst v tomto článku.

Starší dorost vedený trenérem Radkem Godálem

Přípravu na odvetnou jarní část soutěžního ročníku 2018/2019 jsme začali 3. ledna 2019. První týden jsme se zaměřili především na obnovení fyzické kondice. Druhý týden jsme odcestovali na zimní kondičně - herní soustředění do Slovenského Ráje, do Čingova. Zde jsme se v ranním bloku ještě věnovali kondici a v odpoledních hodinách jsme se již věnovali herním prvkům. Na tomto soustředění jsme odehráli kvalitní utkání v Prešově, kde jsme prohráli s místním Tatranem 26:23 a dále jsme se zúčastnili mužského turnaje v Levoči, kde jsme v konkurenci čtyř týmu skončili na 2. místě. 

Soustředění splnilo naše požadavky a odjížděli jsme spokojeni s přípravou. Hned po návratu do Karviné však jeden z našich hráčů onemocněl spalničkami a celý tým staršího dorostu musel být až do 3.2. 2019 v karanténě. Tento tréninkový výpadek jsme museli narychlo dohánět a s přípravou začít znovu. Využili jsme jarních prázdnin a společně s mladším dorostem jsme absolvovali dvoufázové tréninky v našich podmínkách. Na konci tohoto bloku jsme odjeli na přípravné utkání do Považské Bystrice. Zde jsme nezachytili začátek utkání a prohrávali už 8:0. Následně se hráči uklidnili a přestali kupit zbytečné chyby a začali stíhací jízdu. Nakonec se nám tři vteřiny před koncem podařilo vyrovnat na konečných 29:29. 

Mladší dorost vedený trenérem Jaroslavem Hudečkem

Přípravu na odvetnou jarní část soutěžního ročníku 2018/2019, začali mladší dorostenci již 2. ledna 2019. Stejně jako v jiných oddílech, tak i u nás jsme zaměřili obsah tréninkových jednotek na obnovení fyzické kondice. Tréninky byly samozřejmě prokládány i herními činnostmi. Hlavní zaměření bylo na zlepšení obranné činnosti jednotlivců ve hře 1 : 1, 3 : 2 atd. Veškerá obranná činnost směřovala k vylepšení obranného systému 0 : 6, který má naše družstvo jako základní. Postupně začaly v tréninkových jednotkách převažovat herní činnosti a  v řadě tréninkových jednotek jsme si změřili síly s hráči našeho staršího dorostu. Prvním ostrým herním testem, bylo mezinárodní utkání s Gornikem Zabrze, které jsme sehráli v Polsku 16. 1. 2019. Naše družstvo v tomto utkání zvítězilo 37 : 26. Musím říct, že toto utkání mělo výbornou úroveň a s výkonem našich hráčů i přes samozřejmé nedostatky, jsem byl spokojen. Příležitost dostali postupně všichni hráči z lavičky a my tak měli možnost ověřit si jejich kvality s neznámým soupeřem.

 G. Zabrze : HCB Karviná    26 : 37  ( 13 : 18 ) 

Sestava: Újezdský, Smiga, Kožušník, Široký  5, Pinkas  7, Krawczuk  1, Rumian  14/8, Bláha  1, Ciboran  1, Kašpar  5, Sekáč  2,  Podhrazký  1, Folwarczný, Müller, Dráb, Galia.

V další fázi přípravy jsme využili jarních prázdnin k dvoufázovým tréninkům. Škoda, že někteří hráči odjeli ve vrcholné části přípravy a neodtrénovali ani jednu tréninkovou jednotku. Musím vyzvednout přístup hráčů z Hranic a Olomouce, kteří neměli prázdniny, ale uvolnili se ze školních povinností, aby s námi mohli absolvovat výcvikový tábor. Dopolední tréninkové jednotky byly opět zaměřené na fyzickou přípravu a v odpoledních hodinách jsme trénovali společně se starším dorostem. Završením soustředění bylo mezinárodní utkání v pátek 15. 2. 2019 v Povážské Bystrici. Naši mladší dorostenci v něm zvítězili po výborném výkonu 34 : 23. Toto utkání bylo z mého pohledu ještě kvalitnější než utkání v Polsku. Hrálo se velmi rychle, agresivně a místy se na hřišti opravdu jiskřilo. Výborný výkon hráčů na hřišti, podtrhli svým výkonem všichni brankáři, kteří se střídali v brance po 20 minutách.  Z trenérského pohledu nám toto utkání opravdu prospělo. Hráči si musí zvykat na tvrdou a náročnou hru i na posuzování některých situací z pohledu rozhodčích. Už v neděli 24.2.2019 nás čeká totiž velice silný a fyzicky vyspělý celek z Plzně a doma nesmíme ztrácet body. 

MŠK P. Bystrica : HCB Karviná   23 : 34  ( 14 : 18 )

Sestava: Újezdský, Smiga, Kožušník, Široký  8, Pinkas  11/1, Sekáč  1, Krawczuk  2, Bláha, Ciboran  4, Kubica  2, Dráb  4, Heinz, Galia  2.