HCB Karviná
Rozhovory
st 4.9.2019 | Ivo Dudek

”Příprava byla letos velmi povedená” řekl trenér Michalisko

Příprava skončila a v neděli startuje nový ročník extraligy. A to je ideální příležitost si popovídat s trenérem Michaliskem.

Pane trenére, nedávno jste se vrátili ze soustředění ve Slovinsku. Bylo úspěšné? 

Poslední dva roky jsme byli v Chorvatsku, teď jsme to změnili na Slovinsko a účel to splnilo. Hlavně jsme narazili na špičkové soupeře, které často nepotkáváme. Například s pořadatelským Celje a také chorvatským Záhřebem jsme odehráli velmi kvalitní duely, nakonec jsme ale přece jen na vyspělé protivníky nestačili. Zkušenosti to byly velice cenné a i proti takto silným soupeřům jsme měli dobré momenty. Zkoušeli jsme si různé složení obrany, jsem spokojený s tím, jak se s tím kluci poprali. Odzkoušeli jsme si, co jsme potřebovali.

Jak to vypadalo výsledkově?

Výrazná porážka s Celje je možná příliš krutá. Soupeř nás přehrával, ale ne zase o tolik. Tam jsme vyloženě dojeli na promarněné šance. S Chorvaty jsme poté v prvním poločase podali velmi dobrý výkon v obraně, pokud bychom takto hráli v extralize, budu maximálně spokojený. Do druhého poločasu bohužel už Záhřeb nenastoupil na protest proti velmi slabému rozhodování kuvajtských rozhodčích. Z tohoto důvodu poté odjelo z turnaje i Pančevo. 

A další zápasy ve Slovinsku?

Kromě utkání na turnaji v Celje jsme pak odehráli ještě další tři duely - s prvoligovými Mariborem a Gradcem a druholigovou Ptují. Utkání s Mariborem skončilo pro nás nestandardním skóre 18:18. Obvykle se dostaneme k hranici třiceti branek, ale v tomto zápase oba týmy neskutečně dřely v obraně. S Ptují jsme chtěli dát příležitost mladým hráčům, ale těm se tolik nevedlo. V poločase jsme prostřídali, aby výsledek neskončil nelichotivě, a nakonec jsme skóre minus pět otočili. Na závěr proti Gradci jsme odehráli dobrý zápas v útoku. Všichni soupeři měli týmy dobře složené, měli tam i několik cizinců a byly to pro nás velmi přínosné zápasy, stejně jako celé soustředění. 


Výsledky ze soustředění ve Slovinsku:

Turnaj v Celje: Celje Pivovarna Laško – HCB Karviná 33:21, Fivers Vídeň – HCB Karviná 27:26, RK Zagreb – HCB Karviná 14:10 poločas, nedohráno

Další zápasy: HCB Karviná – Branik Maribor 18:18, HCB Karviná – Drava Ptuj 28:24, HCB Karviná – Slovenj Gradec 25:22.


Můžete tedy být s celou přípravou spokojeni?

Určitě ano. Jak s kondiční přípravou na začátku, kde kluci opravdu poctivě makali, a myslím, že to byla jedna z nejlepších kondičních příprav, co jsem zažil, tak potom s tou herní částí přípravy. Odehráli jsme hodně zápasů a ty byly velmi pestré. Hráli jsme s polskými týmy, německým, rakouským, slovinskými a chorvatským. Takže opravdu hodně zápasů, ve kterých se něco povedlo lépe a něco hůře, točili jsme sestavu. Letos je určitě pozitivní to, že většina kádru zůstala pohromadě. 

A k tomu ještě přibyly nové tváře. Zapadly do týmu dobře?

Jsem až překvapen, jak rychle a dobře, noví hráči do týmu zapadli a i po této stránce jsem spokojen. Myslím, že se nám letos podařilo kádr opravdu vhodně doplnit přesně tam, kde, jak se říká, nás tlačila bota. Něco do obrany, další levák atd… 

Ondřej Skalický

Posilují ale i jiné týmy. Sledujete situaci v ostatních klubech?

Samozřejmě sledujeme. Myslím, že naše extraliga bude letos zase o krůček kvalitnější. Má do ní našlápnuto i řada cizinců. Objeví se Slovinci, bude tady Chilan, Španěl, jsou tady Poláci, Bělorus, Slovák, Ukrajinec atd. takže i z tohoto pohledu bude liga zase o něco zajímavější.

Dá se už odhadnout, jaké ambice budou mít jednotlivé týmy?

Je to těžko říct, ale jednotlivé týmy dost posilují. Například do Zubří se vrátila řada odchovanců a myslím, že hra Zubří tak půjde nahoru. Nejvyšší ambice určitě, kromě nás a Plzně, bude mít také Dukla, která měla velmi kvalitní už letošní jaro. Velmi zvědavý jsem ale i na Kopřivnici, která také posílila ale také například i na Brno nebo Veselí...  Takže kandidátů na semifinále je určitě hodně a liga bude moc zajímavá.

Panuje už v týmu nějaké nervozita před startem?

Ani bych neřekl, že je nějaká nervozita. Spíše už se všichni těší, až to vypukne. Nazval bych to spíše očekáváním před startem.