HCB Karviná
Tým mužů HC Baník Karviná
pá 3.1.2020 | Martin Ruščin, Karvinský deník

​Soutěžní komise házenkářského svazu: Karviná musí odevzdat body soupeři

Nečekaný vánoční dáreček připravila karvinským házenkářům soutěžní komise českého svazu házené, když jim zkontumovala domácí utkání s Lovosicemi.

Mezi oběma kluby nedošlo k dohodě na novém termínu utkání. Lovosice chtěly zápas předehrávat, Karviná dohrávat.

Zápas se měl původně hrát 24. listopadu, to ale Baník hrál (a úspěšně) odvetu Challenge Cupu se srbskou Niší. Na rozdíl od Lovosic totiž reprezentuje českou házenou na mezinárodní scéně.

„Soutěžní komise nám přeložila víkendové utkání předešlého kola v Plzni do televize. To se odehrálo ve středu 20. listopadu. V pořádku. Zároveň nám navrhla, abychom tedy utkání s Lovosicemi odehráli ve středu 13. listopadu. S tím jsme ale nesouhlasili, protože jsme se připravovali na odjezd k prvnímu utkání Challenge Cupu do Srbska. Navrhovali jsme několik termínů dohrávek, avšak marně,“ poznamenal prezident karvinského klubu Roman Mucha.

Karvinský klub předložil Lovosicím několik variant. „Žádný termín se Lovosicím nehodil. Dokonce jsme na schůzce s členy soutěžní komise 14. prosince v Olomouci navrhovali, že zápas odehrajeme v Lovosicích, aby se rozhodlo na hrací ploše. Lovosice nechtěly ani to. Je evidentní, že neměly zájem zápas odehrát, chtěly si připsat dva body od zeleného stolu,“ mračí se Mucha.

Soutěžní komise ČSH ve složení Novák, Svoboda, Letev, Formánek, Ondráš a Šafránek rozhodla poměrem hlasů 6:0 o kontumaci zápasu v neprospěch Karviné a Lovosice si tak do tabulky připíší dva body z Karviné. Zadarmo. Do souboje s ostatními mužstvy, které horko těžko bojují o první osmičku, se budou jistě hodit.

Jen připomínáme, že Petr Novák je onou osobou, s níž mají Karvinští dlouhodobě problémy. Předseda komise rozhodčích jako delegát zápasu dohlížel na nezvládnutý způsob řízení utkání posledního kola základní části loňského ročníku v Lovosicích. Jedním z dvojice rozhodčích byl pak právě Milan Letev.

„Po skandálním řízení našeho zápasu v Lovosicích v minulé sezoně, který ovlivnil konečné pořadí soutěže, je to už podruhé, co Lovosice takto hrubě zasahují do průběhu extraligové soutěže,“ zlobí se Mucha.

Loni rozhodčí poškodili Karvinou v zápase v Lovosicích. Nyní je Karviná poškozeným klubem znovu.

Baník se hodlá odvolat, problém je, že odvolací a kontrolní komise ČSH neexistuje, neboť se rozpadla a provizorně tak funguje v zastoupení jako exekutiva ČSH, v níž figurují pánové jako Novák či Srba, fakticky první muž lovosické házené.

„Tohle nehodláme nechat jen tak. Celou věc předložíme právníkům a zařídíme se. Kontumaci rozhodně nepřijímáme. Celou dobu tvrdíme, že chceme utkání odehrát,“ zakončuje Roman Mucha.

Zdroj: https://karvinsky.denik.cz/ostatni_region/komise-csh-kontumovala-hazenkarum-dohravku-20200103.html