HCB Karviná
Evropské poháry
st 12.2.2020 | Ivo Dudek

„Popereme se o senzaci před vlastními fanoušky“ říká Michal Brůna

Až v noci z pondělí na úterý se vrátili z Madeiry naši hráči. Dnes je čeká těžký duel s Duklou Praha ale přece jen už mají v hlavách i nedělní odvetu. O tom všem jsme si popovídali s Michalem Brůnou.

Máte za sebou první utkání dvojzápasu s Madeirou. Dá se říct, že jste byli správně připraveni nebo Vás hra soupeře něčím zaskočila?

Spousta věcí se nám potvrdila. Překvapili nás snad jedině osobní obranou dvou spojek v momentě, kdy jsme útočili 7 na 6. Přesto, že jsme se připravovali na jednotlivé hráče soupeře, v rozhodujících a vypjatých situacích jsme nebyli schopni vždy realizovat to, na čem jsme se dohodli. Musím přiznat, že Madeira disponuje velmi zkušeným kádrem s věkovým průměrem kolem 30 let se Srbem na pivotu a reprezentantem Angoly na spojce. Jsou tam ostřílení borci, kteří mají za sebou spousty zahraničních angažmá a účastí v pohárech.

Jste spokojeni s uhraným výsledkem? Manko tří branek by mohlo být hratelné, ne?

Kdyby mi ho nabídli před zápasem, asi bych tento výsledek uvítal. Velká škoda byla koncovka zápasu, kde jsme mohli ztrátu snížit na 2 nebo dokonce jednu branku. Každopádně si myslím, že nejsme úplně na ztracené pozici a budeme se chtít porvat o senzaci doma před vlastními diváky.

Hráli jste hned od začátku vysunutou obranu. To neděláte tak často. Bylo to s ohledem na kvalitní spojky soupeře?

Hra Madeiry je založena hlavně na útocích jeden na jednoho a na střelbě z dálky. Mají tři velmi dynamické hráče s rychlou kličkou a tvrdou střelou, které v naší lize často neuvidíte. Obranu jsme se snažili vysouvat, abychom se v momentě, kdy prohrajeme jeden na jednoho, měli ještě podporu spoluhráčů zezadu na 6 m. Při obraně 6:0 bychom tyto hráče nebyli schopni ubránit, lépe řečeno zdvojit, před brankovištěm. Lehce však můžou vystřelit i z 10 m. Proto jsme je nechtěli pouštět blíže. Střeďák je postavou nenápadný, ale s dobrým přehledem na hřišti a také mají zkušeného 2m leváka na pravé spojce, který rozhoduje hlavně jejich přesilové hry. V obranné fázi brání pak skoro každý svého. Hrají takovou zataženou 3:3 obranu  do 10-11 m. Bránící  pivot proto v některých krátkých momentech nesleduje míč a je otočen zády do hry, aby  přikryl  našeho pivota, kterého musí bránit po celém brankovišti. V momentě záběhu se však všichni zatahují na 9 m. Zatím jsme se nikdy s takovou obranou nesetkali.

I přesto, že jste se na spojky chystali, jsme dostali právě od nich dost gólů - dá se to do neděle zlepšit?

Pokud se dostanou do podobných šancí, jak to bylo v prvním zápase, v prostoru křídla a spojky, stačí  realizovat taktické úkoly, které jsme si řekli pro tyto prostory před zápasem. Vím však, že v tak  vypjatém pohárovém zápase, pod tlakem před bouřící halou to, hlavně pro mladé kluky, není lehké.  I přes kvalitu soupeře ale věřím, že pokud ustojíme začátek zápasu, můžeme se o postup ještě porvat.

Ukázal vám první zápas na čem ještě zkusit do neděle zapracovat? Na co se zaměřit?

Určitě ano. Z 80% však zůstanou úkoly stejné, jako byly před prvním zápasem. Hlavně v obranné fázi musíme realizovat to, co jsme si řekli a nedělní první zápas nám to vlastně  jen potvrdil. Portugalský trenér v momentě kdy viděl, že nemůže ubránit náš útočný systém 7 na 6, ve kterém jsme si vypracovali spousty vyložených šancí, vytáhl dvojité osobní bránění našich spojek, což je velmi nezvyklé. Chtěl tím dostat pod tlak hráče s horšími rozhodovacími schopnostmi na hřišti a donutit nás chybovat i v momentě kdy jsme byli v přesile. Na to se budeme určitě  připravovat. V neposlední řadě musíme zlepšit zpracování míče a střelbu na brankovišti.

A už k odvetě - jak je na tom zdravotně tým?

Nějaké otazníky tam jsou, ale snad budeme všichni, kromě našeho kapitána, na Madeiru připraveni.

V přenosu se nezdálo, že by v Portugalsku byla nějaká „jižanská" atmosféra. Dá se srovnat s tou v naší hale?

No to se opravdu nedá:-) Proti naší hale v Karviné tam bylo skutečně spíše „komorní“ prostředí.

Může právě ta atmosféra v naší hale být jakýmsi jazýčkem na vahách a pomoct k postupu?

I když jsou Portugalci ostřílení borci, myslím, že bychom je mohli v některých částech zápasu dostat, spolu s plnou halou, pod tlak.

Trenér před prvním duelem viděl naše šance 50:50. Platí to i po prvním utkání nebo se z tohoto pohledu něco změnilo?

„Papírově“ soupeře musíme uznat jako lepšího a do toho prohráváme o tři góly. Nerad bych tipoval, kdo má jak velikou šanci. Bude záležet na hodně okolnostech. Myslím, že to bude tvrdý a takticky napínavý zápas.