HCB Karviná
Tým mužů HC Baník Karviná
pá 29.3.2002 | Zdroj: Deník Sport

Trenér Trtík hlásí: Roztočíme to!

Poslední zápasy signalizují vážné herní problémy házenkářů Frýdku-Místku, již jsou trojnásobnými vicemistry.

Třikrát po sobě hráli házenkáři Radegastu SKP Frýdek-Místek ligové finále o mistrovský titul a třikrát je prohráli. Ani v jednom případě nepostoupili do play off z prvého místa a nepodařilo se jim to ani letos, třebaže byli k nejvyšší příčce tabulky nejblíže. Zklamání? A co poslední nevydařené zápasy, jež mohou být signálem ztráty formy a herní krize? Co na to trenér RASTISLAV TRTÍK?

"Ano, postihl nás útlum a je dobře, že se nezpozdil, protože by zasáhl play off, což by bylo velice nepříjemné. Útlum přichází, nevyhnete se mu. Ale nemluvil bych o krizi. Od prvého z utkání, v němž jsme neodvedli standardní výkon, což bylo doma ve 28. kole s Allriskem, naše hráče napadá virus. Zkosil Vala, Kováře, Krahulíka, Tomáše Adamčíka a zrovna teď zaútočil na Berku." Naposledy jste prohráli dokonce i s karvinskými dorostenci.

Nemůže to být úder na psychiku hráčů, úder s dlouhodobým účinkem?

"To vylučuji. Když nám soupeř utekl o šest gólů, naši sestavu tvořili také hráči z lavičky. Ze čtyřlístku Vaško, Zdráhala, Sklenák, Veselý se šance chopil správně jediný Vaško. Ostatní zcela zklamali. Až když jsme začali výrazně prohrávat, postupně se do hry zapojili Berka, Szegény, Meluš a Kraus. Na zvrat už bylo pozdě. Je úžasné, že karvinští osmnáctiletí dorostenci dokáží v takové kvalitě nahradit hráče, kteří soutěž táhnou po třicet kol.

Nicméně je pravda, že závěr základní části jsem si představoval jinak." Jak?

"Věřil jsem, že až ve 32. kole se rozhodne o vítězi, který do play off postoupí z prvého místa. My jsme v něm měli za soupeře právě Karvinou a výhodu domácího prostředí. Takové vygradování soutěže se však nekonalo. Sami jsme se o ně připravili porážkou v Zubří ve 30. kole." Hovořil jste o viru, který napadl vaše hráče, ale pořád jste ještě neřekl, v jakém stavu vstoupí Radegast do play off.

S hrou, kterou produkujete, můžete ztroskotat na pražském Allrisku a nedostat se ani do finále, což je kus od cíle, který jste si před sezonou vytýčili!

"Allrisk má silný a zkušený tým a já neberu námitky, že od utkání s námi, které jsme doma vyhráli jenom o gól, a hráči Allrisku zejména v prvém poločasu hráli velmi dobře, je pražský tým v útlumu jako my. Má čtyři vyrovnané brankáře a od levého křídla po pravou spojku reprezentanty současné, anebo nedávné. Já ale věřím, že herně na ně máme. Dáme se dohromady a roztočíme to!"

Váš optimismus je obdivuhodný. Odkud jej berete?

"Věřím hráčům, s nimiž pracuji a jež jsem si sám vybral. Tvrdím, že máme silnější mužstvo, než jsme měli loni, předloni a také před třemi roky, kdy jsme pokaždé došli až do finále. Naše házená je nyní mnohem dynamičtější, agresivnější, pohlednější i zajímavější. Už není statická, jako byla před třemi roky."

Odborníci upozorňují, že vám v sestavě chybí ostrá pravá spojka. Když soupeř zatáhne obranu, střelcem z deseti metrů je jenom levák Valo. Pravák schází.

"Možná ho už máme! V posledních dvou utkáních vstřelil Vaško sedm a dvanáct gólů. To je dobrý signál. Ten chlapec téměř celou sezonu promarodil a do mužstva naskočil doslova za minutu dvanáct. Z levé spojky balon do branky snadno dohodí. Vaško je dalším kamínkem do mozaiky mého optimismu.

VLADIMÍR KOLÁŘ