HCB Karviná
Tým mužů HC Baník Karviná
so 6.4.2002 | Zdroj: iDnes.cz

Gólman Zubří ví, že na Karvinou tým momentálně nemá

V každém z prvních dvou semifinálových zápasů házenkářské interligy dostalo Zubří od favorizované Karviné 34 gólů. Jeho gólman Martin Struhala však rozhodně nezklamal, jen lituje, že nechytil víc střel.

Vždy byl hlavní oporou mužstva, které je proti českému suverénu prakticky bez šancí na postup. V každém zápase zlikvidoval Struhala téměř dvacet střel, jeho úspěšnost přesáhla 40 procent.

Může někdo připravit házenkáře Karviné o další domácí titul?

"Jeho forma je v posledních týdnech stabilní, kromě nepovedeného zápasu v Košicích mužstvo drží," řekl trenér Zubří Jiří Mika, který si cení hlavně toho, že Struhala dokáže zlikvidovat řadu střel od reprezentačních spojek Karviné.

"Sice dostal hodně branek, ale je nutné si uvědomit, že spousta střel šla z bezprostřední blízkosti a z trháků," dodal. Na rozdíl do kouče nebyl dvaatřicetiletý Struhala, jenž působí v Zubří druhým rokem, se svým výkonem v Karviné úplně spokojený. "Mohl jsme chytit víc střel z dálky, na některé jsem si sáhl," zalitoval gólman.

V semifinálové sérii s Karvinou jste jednoznačně nejvytíženějším hráčem, neustále musíte být v pozoru. Jak vám tato role sedí? Na jednu stranu je to zábavné, v brance se nenudím. Ale byl bych radši, kdybych chytil víc střel. Proto nejsem se svým výkonem moc spokojený. Mrzí mě hlavně střely z dálky, mohl jsem jich lapit víc.

Stačíte také sledovat, jak si vedou karvinští gólmani Slabý s Galiou? Ano, ale je těžké posuzovat jejich výkony. Vždycky záleží na tom, co útočníkovi dovolí obránce, jak funguje jeho domluva s gólmanem.

Do Zubří jste přišel z Karviné, kde jste strávil osm sezon. Představují pro vás souboje s českým suverénem prestižní záležitost?

Určitě. Byl jsem tam dlouho, lidi mě znají. Navíc Karviná je jasným favoritem, každý se proti ní chce vytáhnout. Ale důležitý je pro mě každý ligový zápas, vždy chci chytat co nejlépe.

První dvě semifinálová střetnutí jste prohráli o třináct a jedenáct branek. Daly se v Karviné uhrát lepší výsledky?

Pokud bychom všichni hráli na hranici svých možností, výsledek by mohl být přijatelnější. Bylo by to třeba jen o pět nebo o osm gólů.

Jak citelná je absence hlavní opory Kiriljuka?

Jeho osm až deset branek určitě chybí. V obraně to moc poznat nejde, protože v poslední době se v ní kvůli zdravotním problémům neobjevoval. Ale pokud by byl v pořádku, byl by platný také v obraně.

Série pokračuje třetím zápasem v sobotu v Zubří. Je reálná myšlenka, že byste semifinále protáhli ke čtvrtému duelu? Záleží na tom, jak se dáme dohromady. Jsme mnohem vytíženější než Karviná, která má širší lavičku. Pokud zlepšíme náš výkon z prvních dvou zápasů, mohli bychom dosáhnout lepšího výsledku.

Hodně se mluví o tom, že semifinále je pro vás přípravou na sérii o bronzové medaile. Cítíte to stejně?

Ano. Na to, abychom postoupili do finále, nemáme. Ale to neznamená, že se v každém zápase nesnažíme podat co nejlepší výkon.

MF DNES , Tomáš Železník