HCB Karviná
Články o házenkářské interlize
po 15.4.2002 | Zdroj: Deník Sport

Frýdek-Místek musí zapnout, co stačilo na Allrisk, Karvinou nepřekvapí

Frýdek-Místek je ve finále. Jeho házenkáři se pokusí svrhnout trojnásobného krále české mužské házené, Karvinou. I když se po čtvrtečním vítězném semifinále nad Allriskem hráči z postupu radovali jako malí kluci, kdesi v hlavě jim určitě zní varování: s touto házenou na Radčenka a spol. stačit nebudeme.

NUTNO PŘIZNAT, že frýdecko-místecký klub prošel v závěru základní části nemalými problémy. Hráče si podalo virové onemocnění, jež postupně skolilo téměř všechny hráče. V tu nejnevhodnější dobu následkem toho odešla forma třem klíčovým postavám týmu - Berkovi, Kovářovi a snad nejvíce kanonýru Valovi.

Právě Dan Valo se v obou pražských odvetách s Allriskem hodně trápil. Celkem šest vstřelených branek je na hráče, který v průběhu soutěže dosahoval průměru osmi gólů na zápas, docela málo. Ačkoli se na něj Pražané dobře připravili, bylo vidět, že Valo prostě není ve své kůži.

NEMOC ALE ZA VŠECHNO NEMŮŽE, Frýdku-Místku scházela, a ve středečním utkání očividně, stokrát opakovaná a vzývaná vlastnost. Její jméno zní bojovnost. Zvolí-li mužstvo obranu 0-6, nemůže se stát, aby obdrželo sedm branek z pivota. Allrisk se dobře pohyboval, tím pádem i uvolňoval, a statická obrana Moravanů přicházela většinou pozdě.

Kde nefungovalo kolektivní pojetí, snažili se frýdecko-místečtí prosadit individuálně. Což ve středu nevycházelo. Naopak, ve čtvrtečním vítězném zápase se osobnosti již prosazovaly, a to na základě soudržného výkonu celého mužstva.

PŘESTO MĚL FRÝDEK-MÍSTEK zvítězit v sérii ve třech střetnutích. Takto oslabený Allrisk (chyběli Nocar, Hladký, Cvejn, ve čtvrtek i Ťupa, vesměs výrazné individuality) by měl být pro aspiranta na titul snadnějším soustem. Nyní mají trojnásobní vicemistři až do středy čas zamyslet se nad tím, s čím na Karvinou vyrukují.

Ani výkon z druhého pražského duelu by nestačil. A ten ze středy už tuplem ne.

ONDŘEJ ŠKVOR