HCB Karviná
Tým mužů HC Baník Karviná
čt 18.4.2002 | Zdroj: iDnes.cz

Karviná nedala v prvním finále soupeři šanci

Zcela suverénně vstoupili házenkáři Karviné do finálové série i titul českého šampiona. Obhájce předchozích dvou mistrovských primátů výhrál v domácím prostředí nad Frýdkem-Místkem 34:22 a nedal svému sokovi šanci.

V zahajovacím zápase série o český titul úřadující mistr od páté minuty naprosto ovládl palubovku. Zápletka tak byla vyřešena po dvaceti minutách. Oba týmy rozehrály utkání překvapivě útočně, až bez zábran, a v otevřené partii získali hosté hned v úvodu nečekané vedení 4:2.

Tím však Frýdek v Karviné skončil. Obhájce titulu se rychle zahřál do provozní teploty a soupeře během dalších patnácti minut doslova vygumoval z palubovky. Svěřenci Ivana Hargaše školili protivníka ve všech směrech - trháky, bleskovými kombinacemi i účelnou střelbou z prostoru spojek. Sami hostům nedali píď volného prostoru a co prošlo, pochytal výtečný Galia. Pasáž mezi 6. až 21. minutou vyhrála Karviná 14:2, získala desetigólový náskok, který dále už jen s přehledem kontrolovala.

Bezvládnému soupeři nepomohlo ani nasazení Kováře, kterého trenér Trtík v úvodu zápasu po zranění šetřil. "Frýdek v úvodu vyprovokoval pekelné tempo, na které jsme rádi přistoupili a později jej dokázali ještě stupňovat. Už v prvním poločasu jsme získali dostatečný náskok a hráči pak podvědomě začali šetřit síly," uvedl trenér Karviné Ivan Hargaš.

Frýdeckomístecký kouč Rastislav Trtík si posteskl, že po slibném začátku jeho týmu došla výbušnost. "Z toho vyplývá nízké procento úspěšnosti střelby. Karviná nás potom jednoznačně přehrála útočnou smrští a rychlými protiútoky," vysvětlil Trtík.

Allrisk Praha - HC Zubří 22:19 (12:6)

V prvním střetnutí o třetí příčku rovněž uspěli domácí. Pražský Allrisk si poradil se Zubřím 22:19 a slibně vykročil za historickým úspěchem. Domácí od počátku utkání udržovali vedení. Po dlouhé době Allrisk nastoupil kompletní, neboť zranění téměř všech hráčů pominula, a bylo to na jeho výkonu znát. Série o třetí místo v západní skupině Interligy pokračuje ve čtvrtek v 17.30 opět v Praze. Nejvíce branek: Ťupa a Brabec po 4 - Kuzo 7, Lančí 4. Rozhodčí: Konečný, Ondráš. Sedmimetrové hody: 3/2 - 3/3. Vyloučení: 5:6. ČK: Klimek (Zubří). Diváci: 250. Stav série: 1:0.

SLOVENSKÉ PLAY OFF

O titul

Považská Bystrica - Sečovce 27:25(13:10)

Série o titul slovenského mistra začala dramatickým utkáním velmi dobré úrovně. Bylo vyrovnané a provázely ho výborné výkony brankářů Baďury a Bakše. Považané přišli po změně stran o své vedení z první půle, ale opět se dostali do náskoku, který v závěru udrželi. Druhý zápas finále východní konference Interligy se ve stejné hale odehraje ve čtvrtek

Nejvíce branek: Polakovič 7/2, Stoklasa 5, Trabelssie 4 - Bondal 5/3, Peter Jano 4, Servátka 4. Rozhodčí: Beňo, Rančik. Sedmimetrové hody: 4/3 - 4/3. Vyloučení: 7:4. ČK: Trabelssie (PB) Diváci: 1400. Stav série: 1:0.

O 3. místo

Štart Nové Zámky - 1. MHK Košice 28:25 (13:10)

V průměrném zápase se družstva střídala ve vedení. V prvním poločase si Košičtí po chybách v domácí rozehrávce vypracovali tříbodový náskok, ale ve 23. minutě po skvělých zákrocích brankáře Trepky otočil novozámecký celek stav zápasu pětigólovou šňůrou. Minimální rozdíl pak udrželi až do konce utkání a přiblížili se třetímu místu ve Východní divizi. Další zápas série se hraje ve čtvrtek opět ve stejné hale.

Nejvíce branek: Fakár a Mokriš 6, Oroš a Stráňovský 4 - Chripák 8, Saloka 5, Jurko a Krak 3. Rozhodčí: Kavulič, Sivák. Sedmimetrové hody: 4/2 - 3/3. Vyloučení: 4:4. Diváci: 550. Stav série: 1:0.