HCB Karviná
Tým mužů HC Baník Karviná
pá 19.4.2002 | Zdroj: iDnes.cz

Karviné schází jeden krok k obhajobě

Házenkáři Frýdku bojovali, ale nakonec i podruhé prohráli 30:32

Házenkáři Karviné porazili i v druhém utkání finále Západní divize interligy Radegast Frýdek- Místek 32:30 a byť tentokrát měli se svým soupeřem přece jen o něco více práce než v prvním duelu, k obhajobě titulu jim chybí jedno vítězství. Rozhodující krok mohou svěřenci Ivana Hargaše udělat ve středu 24. dubna ve Frýdku-Místku, kde utkání ve sportovní hale odstartuje v 17 hodin. Karviná vyhrála čtrnáctý duel za sebou, čímž vytvořila nový rekord soutěže.

Hosté nastoupili do odvety citelně oslabeni o zraněné Kováře se Štefanem, ovšem i v nekompletní sestavě žili až do čtyřicáté minuty v naději na úspěšný výsledek. Karvinský stroj se tentokrát rozjížděl ztuha a s problémy. Trenér Hargaš nechal na lavičce odpočívat Vaška, Laclavika i gólmana Galiu a navíc takřka celou první půli trvalo, než se domácí vypořádali s osobní obranou na tvůrce hry Radčenka.

Frýdku-Místku znamenitě vyšel tah s nasazením třetího brankáře Milana Adamčíka. Utkání začal Meluš, ale první dvě střely pustil do sítě a přenechal své místo náhradníkovi. Ten se vypjal k mimořádnému výkonu. Karviná i díky němu neměla svůj den, až na Kamila Heinze se v obvyklé míře nedokázaly prosadit spojky a v útoku jí zjevně chyběly Radčenkovy tvůrčí schopnosti. Přesto si domácí rychle vybudovali tříbrankový náskok, který drželi až do 37. minuty.

Jakmile potom soupeř na chvíli ustoupil od osobní obrany na Radčenka, Karviná se rázem dostala do tempa a utěšeně zvyšovala náskok. Odskočila až na rozdíl sedmi branek, a přestože ještě v 52. minutě vedla 31:24, dohrávala v obavách o vítězství. Adamčík chytil sedm ran za sebou a celkem si připsal 26 zákroků. Ze hřiště navíc předčasně museli Farář s Radčenkem a hosté se šňůrou šesti gólů minutu před koncem přiblížili na stav 30:31.

V rozhodujícím momentu vzal odpovědnost na svá bedra Kamil Heinz a svým desátým gólem v utkání rozhodl o výhře Baníku. "V závěru byla znát absence Faráře s Radčenkem. Hosté se v tu chvíli zvedli, vycítili šanci, ale my jsme se naštěstí v klíčovém okamžiku dokázali dát dohromady a uhájili cenné vítězství. V play off je jedno, jestli už je dvoubrankové nebo desetibrankové," oddechl si karvinský kouč Ivan Hargaš.

Jeho protějšek mohl svůj celek pochválit za bojovnější výkon. "Představuji si, že tak nějak se bojuje o titul. Hráčům nemám co vytknout. Jsem spokojen s nasazením i přístupem, v závěru nám chybělo jen trochu štěstí," mínil Rastislav Trtík.

O 3. MÍSTO

Allrisk Praha - Zubří 26:23 (12:12)

Druhé utkání v sérii o třetí místo bylo mnohem vyrovnanější než předchozí zápas. Domácí v první půli ztratili čtyřbrankový náskok, ale díky větší bojovnosti po dramatickém závěru opět zvítězili o tři góly.

Nejvíce branek: Nocar a Brabec po 5 - Kuzo 7, Lančí 4. Rozhodčí: Poláček, Pešta. Sedmimetrové hody: 4/3 - 2/2. Vyloučení: 5:6. ČK: Farář (Allrisk). Diváci: 150. Stav série: 2:0.

PLAY OFF O SLOVENSKÉHO MISTRA

O titul

Povážská Bystrica - Sečovce 22:18 (11:8)

Házenkáři Povážské Bystrice porazili v dalším vyrovnaném utkání Sečovce o čtyři branky a od titulu národního mistra je dělí jedna výhra.

Nejvíce branek: Stoklasa 6, Polakovič 4/2, Korňan 3 - Peter Jano 7, Bondal 4/2, Pavol Jano 2. Rozhodčí: Horáček, Novotný. Sedmimetrové hody: 2/2 - 2/2. Vyloučení: 5:6. Diváci: 1400. Stav série: 2:0.

O 3. místo

Nové Zámky - Košice 30:20 (14:10)

Druhý zápas o třetí místo ve Východní divizi začalo lépe družstvo Nových Zámků, které se ujalo vedení 4:1, ale po chybách v rozehrávce dovolilo hostům skóre otočit. Domácím se pak rozchytal brankář Trepka a jeho spoluhráčům se podařilo v rozpětí 19. až 23. minuty čtyřmi góly po sobě získat čtyřbrankový náskok. Ve druhém poločase už domácí tým na hřišti jasně dominoval.

Nejvíce branek: Sakar 7, Mojzes 6, Galla 5 - Justus 8, Zatko 5, Krak 3. Rozhodčí: Šubák, Hippík. Sedmimetrové hody: 4/2 - 3/3. Vyloučení: 1:4. Diváci: 500. Stav série: 2:0.