HCB Karviná
Tým mužů HC Baník Karviná
po 22.4.2002 | Zdroj: Deník Sport

Na pokračování se mohou oči pást

Finálová série o titul házenkářského mistra probíhá podle očekávaného scénáře.

Finálová série Interligy házenkářů má očekávaný průběh i výsledek. Karviná stoprocentně využila domácí prostředí a vede nad Frýdkem-Místkem 2:0 na zápasy. Ke třetímu titulu v řadě jí chybí jediné vítězství a lze očekávat, že jej dosáhne na půdě soupeře. Těší vysoká úroveň hry, jediným nemilým překvapením je, že ani jedno utkání nebylo v Karviné vyprodáno (1000 a 900 diváků). Než finálová série vypukla, RUDOLF HAVLÍK, zkušený kouč Allrisku Praha (v semifinále soupeř Frýdku-Místku), vyjmenoval tři důvody, proč ve finálové sérii favorizuje Karvinou. Porovnejme je s obsahem odehraných dvou zápasů.

1. Karviná má lepší kádr hráčů. Je to tak. Obhájce neměl ve svém středu jediného hráče, který by neměl kvalitu potřebnou pro finálové zápasy. Frýdek-Místek hned několik. V prvním utkání trenér Rastislav Trtík zjevně chybil, když vsadil na stejný způsob hry jako ve čtvrtém semifinálovém v Praze s Allriskem, v němž sehrál důležitou úlohu mladý Sklenák. Karviná je kvalitativně jiný soupeř a Sklenák shořel. Na levé spojce se v obou zápasech vůbec nedařilo Vaškovi, jenž v závěru Interligy naznačil, že by mohl týmu vytrhnout trn z paty, protože ostrá levá spojka Trtíkovi chybí. Zůstalo jen u náznaku.

2. Karviná má vyrovnanější dvojici brankářů. Svatá pravda. V prvém utkání Meluš s Kulhánkem výrazně zaostali za karvinskými Galiou a Slabým. Ve druhém M. Adamčík chytal znamenitě a stal se jeho hrdinou.

3. Karviná má zkušenosti z Ligy mistrů. Jsou výhodou, kterou nemá žádné jiné české mužstvo. Předvedla je v obou utkáních. V prvém, když ji soupeř špatnou střelbou pustil do brejků a ona otočila skóre ze 2:4 na 16:6, ve druhém, když se jí dům řítil na hlavu (z vedení 31:24 bylo 31:30) a ona se v posledních dvou minutách z toho dokázala dostat.

Shrnutí reprezentačního trenéra: "Určitě potěšila vysoká úroveň obou utkání, byla hodna finálového souboje. Karviná potvrdila, že má konsolidovaný tým evropských parametrů a v něm na všechny posty dva kvalitní hráče s výjimkou střední spojky, na níž je Radčenko zatím nenahraditelný. Rozdílný byl výkon brankářů. Když i Frýdek-Místek v brance měl oporu, kterou byl ve druhém zápase Adamčík, držel s favorizovaným soupeřem krok. Oba týmy předváděly házenou, s níž si u nás získaly suverénní postavení. Hrají velice rychle na hodně útoků s častou střelbou, což ale přináší mnoho ztrát míče. Takový způsob hry se dnes ve světě neprodukuje," konstatoval VLADIMÍR HABER.

Naše postřehy: První zápas vyhrála Karviná suverénně proto, že soupeři nezachytali brankáři a dopustil se i taktických chyb. Tah s jediným typickým křídlem trenéru Trtíkovi nevyšel. Když začala řádit karvinská smršť a skóre z 2:4 se začalo rychle měnit v neprospěch Frýdku-Místku, bylo zapotřebí okamžitě přestat s domácím týmem závodit a změnit rytmus hry, což se nestalo. Druhý zápas byl jiný, třebaže v něm z prvého scházely hostům dvě opory pivot Štěfan a střední spojka Kovář. Trtíkovi stoprocentně vyšel tah s osobním bráněním Radčenka. Pravda, není to taktická novinka, ale je třeba ocenit Trtíkovu volbu Radčenkova "bodyguarda". Kraus byl vynikající. Významnou roli sehrál Veselý na pravém křídle (7 gólů), který byl v interligových utkáních na hřišti jen zřídka, ale ve čtvrtek chytil příležitost za pačesy. Když k tomu hosté přidali obrovskou porci bojovnosti, udělali zápas a mohou ještě věřit svým nadějím. Na třetí pokračování, jež jediné bude k vidění na televizních obrazovkách, se můžeme těšit také proto, že není vyloučeno čtvrté.