HCB Karviná
Tým mužů HC Baník Karviná
po 30.9.2002 | Zdroj: iDnes.cz

První měření mistrů? Triumf Karviné

Povážská Bystrica odjela ze severu Moravy zklamaná

Souboj házenkářských mistrů, českého a slovenského, vyzněl v 6. kole Interligy jednoznačně pro hráče Baníku Karviná. Soupeř jim vzdoroval jen dvacet minut. Házenkáři Karviné se v interligové tabulce pomalu šplhají na špici. Mají osm bodů. Na vedoucí Frýdek-Místek, který v sobotu doma porazil Allrisk Praha 32:21, ztrácí dva body. Ovšem vedoucí tým a velký regionální rival Baníku má o jeden zápas víc.

V minulé sezoně dostali házenkáři Povážské Bystrice v Karviné pořádný nášup, prohráli tehdy 18:42. Včera ukázali, že pod novým trenérem Rudolfem Havlíkem jdou nahoru. Slovenský tým navíc před sezonou Karviné na poslední chvíli doslova před nosem vyfoukl kanonýra Mariána Talla. Ten ohromně zvedl údernou sílu Bystrice. Z dálky nastřílel osm gólů.

Dvacet minut se v Karviné hrála vyrovnaná a rychlá partie. Hosté agresivně bránili, brankář Baďura chytil pár střel a Tallo neomylně zakončoval. Karviná prohrávala 8:10. „Hráli jsme bez šťávy,“ trefně komentoval karvinský pivot David Juříček. „Ne, že by se nám nechtělo, ale náš výkon byl takový přepadlý.“

Pak nastal obrat. Karvinští se rozběhali, zpevnili obranu. Rozchytal se Galia. Úsek mezi 20. a 28. minutou domácí vyhráli 7:0! Karvinští sice takřka nestříleli z dálky, ostré spojky Pavel Horák a Kamil Heinz seděli na střídačce, ale Radčenkovy přihrávky na brankoviště byly smrtící. Míče neomylně létaly na Juříčka a výborně sbíhajícího Vaška.

Hostům to vzalo elán i chuť. „Zklamali jsme,“ řekl trenér poražených Rudolf Havlík. „Hlavně v obraně. Dali jsme Karviné prostor, aby rozehrála celou plejádu krásných akcí. Měli jsme víc bojovat.“

Druhá půlka? Koncert. Dirigent: Radčenko, první housle: Brůna. Michal Brůna v úvodu zápasu pokazil pár přihrávek, dal jen jeden gól, ale po přestávce jich nasázel šest. Dvakrát za sebou jej Radčenko našel letícího vzduchem. Exhibice.

„Velmi dobrá obrana, solidní tlak a výborný přechod do rychlých protiútoků,“ pochvaloval si karvinský trenér Ivan Hargaš.