HCB Karviná
Tým mužů HC Baník Karviná
pá 16.5.2003 | Libor Kulig

Boj o bronz je vyrovnaný

Stav série mezi Baníkem a Allriskem je zatím po dvou utkáních 1:1. F. Místek vede v sérii po vítězství v Praze 2:0 a v neděli tak může v případě výhry slavit premiérový titul.

Házenkáři Frýdku-Místku jsou krůček od mistrovského titulu. Ve druhém finálovém utkání české části interligy vyhráli v Praze na Letné nad domácí Duklou 29:25, v sérii hrané na tři vítězné duely vedou 2:0 a už v neděli mohou v domácím prostředí pozvednout nad své hlavy pohár pro domácí šampiony. Průběh druhého finále však byl o poznání vyrovnanější než nedělní úvodní klání.

Dukla, která vedle kanonýra Jíchy (je na hostování v Kataru) postrádala i zraněného křídelníka Čurdu (zlomená ruka), po většinu prvního poločasu vedla, nikdy však více než o jeden gól. Pozorná obrana eliminovala slovenského kanonýra Vala, několika výtečnými zákroky se blýskl gólman Pražanů Jan Štochl. "A to si při rozvičce udělal výron. Na jeho výkonu to ale nebylo znát," pochválil svého svěřence trenér Dukly Vladimír Haber.

Domácí tým se při absenci Jíchy neprosazoval střelbou z větší vzdálenosti, a tak se o gólové zápisy se starali především dravý Nocar a Hrubý. Karel Nocar však už v prvním poločase nastřádal dvě vyloučení, což se neblaze projevilo v herní taktice pražského celku.

"Nechtěl jsem riskovat, že o něj při třetím vyloučení a tím pádem červené kartě přijdeme, a tak jsem jej přestal nasazovat do obrany," vysvětlil kouč Haber. Hosté z Frýdku-Místku toho dokázali využít, ještě v závěru prvního poločasu otočili ze stavu 11:10 na 11:12.

Po změně stran se v první pětiminutovce podařilo Dukle vypracovat dvoubrankový náskok (15:13), jenže pak přišla zřejmě klíčová pasáž duelu. Během devíti minut nastříleli Moravané pět branek v řadě a na ukazateli rázem svítil stav 15:18. "V téhle fázi jsme udělali spoustu technických chyb a navíc přišla zbytečná vyloučení. To soupeři hodně nahrálo," popsal klíčové okamžiky trenér domácích.

"Skórovali jsme z brejků, po technických chybách Dukly. Domácím navíc zřetelně chyběl střelec z dálky a nedařila se jim ani hra přes pivota," nabídl pohled na stejnou etapu utkání trenér Frýdku-Místku Rastislav Trtík.

Dukla přesto nerezignovala a několikrát se dotáhla na rozdíl jediného gólu. Naposled v 56. minutě - 25:26. Jenže pak přidal další trefu ve druhém poločase vzkříšený kanonýr Valo, vzápětí neproměnil sedmimetrový hod domácí Kotrč a naopak z protiútoku přidal 28. gól hostujícího týmu Straka.

"Drželi jsme krok skoro až do úplného závěru. Postupně jsme ale přišli o Boučka, který má otřes mozku, vyfaulovaného Zemánka a nakonec i o Nocara, který má poraněné zápěstí. Neměli jsme alternativy pro změny v sestavě, dohrávali jsme v křeči. Je to sport, za daných okolností jsme uhráli maximum. Neznamená to ale, že pojedeme ke třetímu duelu do Frýdku-Místku odevzdaní, budeme bojovat," tvrdí odhodlaně Vladimír Haber. "Uvidíme

Kouč vítězů Rastislav Trtík přiznal, že si jeho tým vybral i určitou dávku štěstí. "To, že nemohl hrát Čurda a že se rychle skoro vyfauloval Nocar a nechodil do obrany, to byly plusy pro nás. Usnadnilo nám to hru. Přesto to ale bylo bojovné a dramatické utkání, Duklu držel Honza Štochl a řada hráčů podala obětavý výkon. V klíčových momentech jsme ale měli navrch."

Duel se příliš nepovedl slovenským rozhodčím Beňovi a Rančíkovi, kteří chybovali na obou stranách, ovšem ta domácí se cítila poškozována přece jen častěji. "Jsem trenér a k výkonu rozhodčích se odmítám vyjadřovat," prohlásil Vladimír Haber.

Ten v momentě kdy ve 40. minutě zůstal po tvrdém zákroku na palubovce s otřesem mozku Bouček a hosté v nepřerušené hře z protiútoku skórovali, dokonce vtrhl na hřiště. "To je tradiční test rozhodčích. Kdyby měli čisté svědomí, museli by mi dát červenou kartu. Nedali...," hořce se usmíval zkušený lodivod.

Ředitel HC Dukla Vladimír Vladimír Orság byl v hodnocení slovenských sudích přece jen adresnější. "Udělám všechno co je v mých silách pro to, aby si tady už nezapískali," tvrdil nazlobeně.

Třetí finálové utkání se mělo hrát ve Frýdku-Místku původně v sobotu, ovšem po dohodě obou klubů se nakonec odehraje až v neděli od 17.30.

FINÁLE

Dukla Praha - Frýdek-Místek 25:29 (11:12)

Branky: Nocar 8/1, Hrubý 7, Kotrč 4/1, Hynek 2, Jordák 2, Zemánek a Rams po 1 - Valo 8, Kovář 6/3, Kalous 4, Straka 4, Dostalík 2, Lukeš 2, Sklanák, Kraus a Berka po 1. Rozhodčí: Beňo, Rančík (oba SR). Sedmimetrové hody: 4/2 - 3/3. Vyloučení: 8:7. ČK: 51. Zemánek (Dukla). Diváci: 500. Stav série: 0:2.

O 3. místo

Allrisk Praha 4 - Baník Karviná 24:18 (12:9)

Nejvíce branek: Trávníček, Kubec, Hladký, Ťupa a Brabec po 4 - Heinz 4, Laclavík 3. Rozhodčí: Čanda, Brunovský. Sedmimetrové hody: 1/1 - 5/3. Vyloučení: 3:1. Diváci: 100. Stav série: 1:1.



Finále

Prešov - Považská Bystrica 23:21 (12:12)

Nejvíce branek: Mažár a Tabačko po 4, Durkač, Pekár a Tumidalský po 3, Radčenko 3/3 - Polakovič 5, Opoldík a Buchta po 4, Tallo 4/1. Rozhodčí: Skružný, Novák. Sedmimetrové hody: 4/3 - 1/1. Vyloučení: 7:6. ČK: 40. Kravčák - 33. Korňan. Diváci: 1500. Stav série: 1:1.

o 3. místo

Košice - Nové Zámky 23:22 (9:12)

Nejvíce branek: Justus 9, Kolesár a Schmiedt po 4 - Gala 5, T. Stráňovský, M. Stráňovský a Mokryš po 4. Rozhodčí: Kohout, Dolejš. Sedmimetrové hody: 5/5 - 5/5. Vyloučení: 5:7. ČK: Gala. Diváci: 300. Stav série: 1:1.