HCB Karviná
Tým mužů HC Baník Karviná
út 8.7.2003 | Libor Kulig

Kouč Kekrt věří, že vyroste silná generace

Dvacet let je házenkářským trenérem a jen v devíti případech se na konci sezony neradoval z některé z medailí. Jiří Kekrt, nový kouč Baníku Karviná, patří mezi největší osobnosti české házené.

V úterý bude svůj nový tým poprvé trénovat.

Tři roky jste působil v zahraničí.

Co vám angažmá ve Stöckerau, Linci a Povážské Bystrici dala? "Byla to dobrá zkušenost. Všechny zmíněné kluby patří ke špičce svých zemí, poznal jsem, jak se kde pracuje, vyzkoušel jiná zázemí."

Byl na vás jako na cizince vyvíjen větší tlak než doma?

Na člověka odjinud bývají tlak a požadavky vždycky ohromné. Každé zaváhání, když to řeknu hodně obrazně, stojí život. Ale tak je to i u nás.

Hned při první sezoně v Rakousku jste získal ocenění Nejlepší trenér roku. Co to pro vás znamenalo?

V Rakousku trénuje například olympijský vítěz Jeftušenko, takže jsem z toho měl samozřejmě radost. Nedá se to přeceňovat, ale pro mě to bylo milé ocenění.

Stöckerau jste vedl dva roky a před začátkem této sezony jste odešel do Lince. Ale mistrovský ročník jste tam nedokončil, proč?

Byl to velmi ambiciózní tým s jediným cílem - získat titul. Všechno ostatní byl neúspěch. V průběhu sezony jsme byli třetí, rozešli jsme se po vzájemné dohodě. Okamžitě pak přišla nabídka z Povážské Bystrice.

A s ní jste získal titul. Kolikátý?

To se dá spočítat rychle, třetí. Dva předešlé byly se Zubřím.

Ale medailí máte víc...

Ještě jsem byl čtyřikrát druhý a čtyřikrát třetí. Za dvacet let trenérské kariéry to dělá jedenáct medailí.

Přicházíte do Karviné, jaké bylo rozhodování? Jasné nebo jste váhal?

Úplně jasné nebylo, Povážská měla velký zájem na tom, abych zůstal. Ale nabídka Karviné byla konkrétnější a rychlejší. Navíc je čest jít do takového klubu.

I přesto, že většina zkušených borců odešla nebo je na odchodu?

Vím, jak se v Karviné pracuje s mládeží, jací jsou tam funkcionáři, jaké je zázemí. Také vím, že nastávající kádr nejspíš bude hodně mladý a nevyhneme se srovnání s úspěšným týmem, který vybojoval tři tituly v řadě. Ale když dám plusy a mínusy vedle sebe, tak to pozitivní převažuje. Proto jsem tady a na novou práci se velmi těším.

V Karviné jste už působil, dá se porovnat tehdejší a současný kádr?

Ještě vlastně nevím, jaký budeme mít letos kádr, to se řeší za pochodu. Ale když jsem byl v Karviné v letech 1990 a 1994, byla to docela podobná situace. Skončila úspěšná éra z osmdesátých let, zkušení borci Pala, Martinát, Trtík či Příhonský odcházeli a jejich místa zaujímali nováčci Vašek, Farář nebo Juříček. Byl to začátek nové a nakonec velmi úspěšné generace. Věřím, že něco podobného by se mohlo opakovat i teď.

Klub stále jedná o možnosti hrát Ligu mistrů. Jak se na to díváte vy, šel byste do Ligy mistrů s mladíky?

Z pozice trenéra jednoznačně. Nedaly by se čekat velké výsledky, ale zkušenosti, které by mladí nasbírali, by byly neocenitelné. Za pár let by se to klubu vrátilo. Jenže to bohužel není tak jednoduché.