HCB Karviná
Liga mistrů
st 16.7.2003 | Jan Kulig

Karvinští házenkáři znají soupeře v Lize mistrů

Včera po druhé hodině odpolední se rozhodlo kdo s kým bude hrát v základních skupinách Ligy Mistrů. Pro náš omlazený celek byl los příznivý z pohledu, že z žádným z těchto družstev jsme se, za 17-ti leté účinkování Karviné v evropských pohárech, nepotkali.....

.....ve skupině H se postupně utkáme s vicemistrem Francie Chambery Savoie HB, vicemistrem Chorvatska RK Metkovič Jumbo a mistrem Švýcarska Pfadi Winterhur.

Losování skupin Ligy mistrů, která se hraje letos dle nového modelu, kdy je v osmi skupinách celkem 32 celků, tedy vždy v každé skupině po čtyřech družstvech, proběhlo v sídle EHF ve Vídni. Vlastnímu losování skupin předcházelo losování 1.kola, kde se utká pět dvojic a vítězové budou přiřazeni k 27 nasazeným družstvům do jednotlivých košů.

Vlastní losování skupin začalo ve 14.00 hodin a přímým přenosem jej přenášela rakouská televize a bylo zde přítomno i několik zástupců dalších televizních stanic ze zahraničí.

Nejprve se losovala družstva na čtvrté pozice do jedotlivých skupin. Zde byly tři družstva nasazena a k nim bylo přiřazeno pět vylosovaných dvojic z prvního kola, kdy vítěz z této dvojice hraje Ligu mistrů a poražený tým pokračuje v poháru EHF.

Poté se losovala družstva na třetích místech ve skupinách, kde byla zařazena i Karviná a los ji zařadil do skupiny H, kde již na čtvrté pozici "čekal" švýcarský mistr Pfadi Winterthur. Losování druhých míst přiřadilo do "naší" skupiny vicemistra z jihu Chorvatska Metkovič Jambo. Na prvních pozicích se losování trochu protáhlo, protože EHF vyloučilo možnost aby se dvě družstva z jedné země potkala v jedné skupině s tím, že v té skupině, kde již bylo družstvo jedné země, tak tato skupina byla z losování vyřazena. Byl to velice dobrý a spravedlivý systém a zamezilo se tak případným spekulacím. Karviná si na soupeře na první pozici počkala až do okamžiku, kdy v osudí zbyly již jen dva celky a sice dánský Skjern Handball a francouzské Chambery. Los nakonec určil, že Karviná se nepodívá na dánskou rovinatou přímořskou krajinu, ale pojede obdivovat savojské Alpy, kde francouzské Chambery leží.

Termíny jednotlivých utkání určí EHF v nejbližších dnech dle stanoveného klíče tak, aby v jednom víkendu nehrála družstva z jedné země v domácím prostředí. Důvodem je to, že letos má EHF zájem o co největší televizní propagaci házené ve všech zůčastněných zemích.

Karviná však již předběžně po nelehkých jednáních s vedením České televize dohodla ty termíny, kdy má možnost Česká televize naše utkání přenášet a vedení Karviné se teď bude snažit najít s EHF takovou společnou řeč, aby tyto termíny byly zachovány. Důvod je prostý, Česká televize má již v tuto chvíli nasmlouvánu celou řadu jiných televizních přenosů ze sportovních událostí, které mají již své termíny pevné a není je možno měnit.

Pokud se na termínech nic nezmění, tak Karviná začne své čtvrté účinkování v Lize mistrů po sobě v neděli 12.října 2003 v 10.30 hodin v domácím prostředí s Metkovičem JAmbo. TOto utkání by měla přenášet Česká televize v přímém přenosu.O týden později 18.-19.října 2003, zajíždíme na půdu francouzského vicemistra z Chambery. Pokud jde o sportovní stránku všechny utkání budou velmi těžká, ale mladým chlapcům přinesou obrovské sportovní zkušenosti. Z geografického hlediska jsou naši soupeři pro nás tak zajímaví, že jsme schopni s přispěním firmy Dankar a jejich vozidel překonat tyto vzdálenosti velice pohodlně, rychle a hlavně s co nejmenší ekonomickou náročností. V Chambery na nás čeká velmi silný soupeř a loňský čtvrtfinalista Poháru PVP se známým reprezentantem Stéphanem Stoecklinem v sestavě. V lize byl lepší jen loňský soupeř Karviné, HB Montpellier, vítěz posledního ročníku Ligy mistrů. Baník s ním před rokem sehrál dva vyrovnané duely, které ztratil až v závěrečných minutách. "Bude to určitě prospěšná zkušenost, i když náš kádr se od té doby výrazně změnil. Každopádně můžeme využít i poznatků našich bývalých hráčů Juříčka s Drobkem, kteří ve Francii působí," upozornil Libor Kulig. Trojlístek karvinských soupeřů má podobně jako slezský klub bohaté zkušenosti z mezinárodního pole. I Winterthur, v kádru s dvěma Korejci a Makedoncem Angelovskim, v loňském ročníku Poháru EHF došel až do čtvrtfinále, kde ho zastavil silný Dunaferr. Maďaři však celkovým součtem vyhráli jen o pět gólů. "To leccos napovídá. Sehnat nějaké informace o Švýcarech bude asi největší práce, moc zkušeností s nimi nemáme, ale působí zde několik hráčů se kterým ejsme pravidelně v kontaktu a tak v tom nevidím problém" sdělil Kulig. Asi nejtěžší soupeřem budou Chorvati. Loni v Lize Mistrů chyběli a ve třetím kole Poháru PVP ho hladce vyřadilo dánské Gudme. "Rok před tím ale Ligu mistrů hrál a se slušnými výsledky. Chorvatská házená má ve světě stále velký zvuk, o čemž svědčí zisk posledního titulu mistra světa" podotkl Kulig. O účast v hlavní soutěži bude usilovat i Povážská Bystrica s trenérem Hargašem na lavičce. V cestě jim stojí Belgičané z Tongerenu.

Rozlosování jednotlivých skupin

Skupina A: TBV Lemgo (Něm.), Papillon Conversano (ITA), Ciudad Real (Šp.), Záporoží (Ukr.),

skupina B: Magdeburg, Barcelona, Vardar Skopje (Mak.), vítěz předkola Hafnarfjördur (Isl.) - S. Bernardo-Aveiro (Port.),

skupina C: Prule Ljublaň (Slovin.), ASKI Ankara, Partizan Bělehrad, Kolding KIF (Dán.),

skupina D: Čehovski Medvedi Moskva, Ademar Leon (Šp.), Montpellier, vítěz Alpla Hard (Rak.) - Arkatron Minsk,

skupina E: Sandefjord TIF (Nor.), Szeged (Maď.), RK Záhřeb, vítěz Granitas Kaunas (Lit.) - Filippos Verias (Řec.),

skupina F: Flensburg-Handewitt (Něm.), Redbergslids IK (Švéd.), Celje Pivovarna Laško (Slovin.), vítěz Tongeren (Bel.) - Považská Bystrica,

skupina G: Skjern (Dán.), Veszprém (Maď.), Kielce (Pol.), vítěz Aalsmeer (Niz.) - Bosna Sarajevo.

Skupina H:CHambery (Fra.), Metkovič Jambo (Chor.), Karviná (Cze), Winterthur (Švý.)