HCB Karviná
Liga mistrů
po 21.7.2003 | Zdroj: Deník Sport

Karviná peníze na Ligu mistrů má

Úterní los Ligy mistrů házenkářů si Karviná pochvaluje. I proto, že k cestám za atraktivními soupeři nebude potřebovat letadlo, a náklady na soutěž tak rapidně klesají.

Rozpočet na chod klubu i zvláštní konto jen pro Ligu mistrů jsou podle manažera Miroslava Pelecha už naplněny.

Sedmnáctou sezonu nepřetržitě se karvinský klub utkává v evropských pohárech s mezinárodní konkurencí a čtvrtý rok za sebou bude hrát nejprestižnější soutěž Ligu mistrů. Přitom mezi českými kluby mu v poslední sezoně patřila až čtvrtá příčka.

„Žádný klub z Česka se do evropských pohárů nepřihlásil, tak jsme požádali o výjimku a vzhledem k výbornému koeficientu, o který jsme se zasloužili v minulosti, jsme se do Ligy mistrů dostali. Ta letos změnila model a dvojnásobně se rozšířila,“ opakuje důvody karvinské účasti v Lize mistrů manažer Miroslav Pelech.

Od Evropské házenkářské federace (EHF) se karvinským funkcionářům ve Vídni dostalo ujištění, že dostanou příspěvek na účast v soutěži minimálně 6750 euro, což je v přepočtu zhruba dvě stě tisíc korun. „Po vylosování soupeřů jsme si spočítali náklady a vychází nám, že bychom se měli dostat pod milion korun pro tři zápasy na hřištích soupeřů,“ oddechl si Pelech.

Do Francie (Chambery), Chorvatska (Metkovič) a Švýcarska (Winterthur) totiž nebude třeba cestovat letecky. „Pojedeme vždy na dva dny s noclehem někde na půl cesty. Tak, abychom byli na zápas odpočatí.“

Přitom zmíněný příspěvek od EHF může být ještě vyšší. „Musíme nejdříve podepsat smlouvu s Českou televizí, ale tam už by se na naší dohodě nemělo nic změnit.“

Pokud se podaří televizní práva lépe zobchodovat, mohou v klubu počítat ještě s nějakým přísunem v měně euro.

Konto na Ligu mistrů bylo v Karviné zřízeno zcela odděleně od rozpočtu celého klubu. „Rozpočet celého klubu se bude pohybovat mezi jedenácti až dvanácti miliony korun a také ten už je pokryt. Zvláštní konto pro Ligu mistrů jsme zřídili především proto, abychom ukázali dlouhodobým partnerům, že jejich peníze určené třeba na mládež nepůjdou do Ligy mistrů,“ dodává Pelech.

Nejisto je v Karviné zatím v otázce složení týmu. Hostování ve francouzském Istres prodloužil pivot Juříček, na devadesát procent je jistý odchod Radčenka do italského Conversana a jisté je roční hostování Faráře v rakouském Kremsu. Působiště dalších hráčů či jejich setrvání v Karviné ještě potvrzeno není.