HCB Karviná
Tým mužů HC Baník Karviná
po 18.8.2003 | Zdroj: iDnes.cz

Karviná je před dohodou s televizí

Karvinští házenkáři už ví, že účast v letošním ročníku Ligy mistrů klub finančně nezruinuje tak, jak se to stalo před rokem. Vyjasnila se totiž situace s vlastnictvím televizních práv,.....

.....které si letos bude obhospodařovat samotný účastník elitní soutěže evropských šampionů. "Letos už do toho nevstupuje žádný třetí partner. Všechno je na nás, s Českou televizí jsme dohodnuti a i smlouva je na spadnutí," oddechl si manažer Miroslav Pelech. Ten by v případě loňských podmínek tým do poháru určitě nepřihlásil.

Před rokem klub stěží odvracel ekonomický kolaps, když se nepohodl s norskou marketingovou agenturou, která byla majitelem televizních práv. Pelech počítá, že reklama z přenosů domácích utkání proti chorvatskému Jambu Metkovič, francouzskému Chambery i švýcarskému Winterthuru přinese do klubové pokladny půldruhého milionu korun.

"A rozpočet na celou Ligu mistrů je v nejnižším rozsahu 750 tisíc," upozornil Pelech. Dodal, že také rozpočet na celou sezonu je z větší části pokryt. "Vidíme do konce kalendářního roku. Sedmdesát procent máme zajištěno na základě dohod s našimi nejvýznamnějšími partnery," vysvětlil.

S následky startu v posledním ročníku Ligy mistrů bojuje Karviná dodnes. Kvůli finančním problémům uvolnil na hostování do italského Conversana rozehrávače Alexandra Radčenka, David Juříček si prodloužil pobyt ve francouzském Istres a Roman Farář zamířil do rakouského Kremsu. Nováček francouzské ligy Livry- Gargan získal na přestup Luďka Drobka a nevyjasněný je stále ještě odchod gólmana Martina Galii do švédského Redbergslidsu.

Klub z Göteborgu se zdráhal zaplatit odstupné a argumentoval tím, že Česká republika je členem Evropské unie. "Věcí se zbývala Evropská házenkářská federace a podle ni máme nárok na odstupné. Stanovisko je jednoznačné a mělo by teď všechno urychlit," poznamenal Pelech.

Baník i v novém ročníku interligy vsadí hlavně na odchovance a talenty. Z Plzně přišel Petr Kust a kouč Jiří Kekrt momentálně testuje i srbského pivota Dragana Mrakiče a na střední spojce Ondřeje Zdráhalu z Frýdku-Místku.

"Do začátku interligy nás čeká ještě řada zápasů, během nichž chceme vytvarovat osu mužstva. Zatím ještě nevím, čeho budou mladí hráči schopni. Jsou ještě nevyhraní a někteří z nich nejsou zvyklí bránit. Ale věřím, že najdeme ten správný styl," řekl Kekrt, který uvítal, že klub udržel bratry Heinzovy a Brůnu. "Bez nich bych měl z Ligy mistrů hrůzu," dodal.