HCB Karviná
Liga mistrů
út 19.8.2003 | Zdroj: iDnes.cz

Házenkáři Karviné se Ligy mistrů nebojí

Soutěž přinese peníze, zkušenosti a prestiž. Házenkáři Karviné se počtvrté za sebou pustí do Ligy mistrů. Věří, že v poháru, kterého se ostatní české kluby bojí, třikrát vydělají.

Peníze, zkušenosti a prestiž. Karvinští zůstali jediným českým klubem v mezinárodních házenkářských pohárech. Neodradila je ani loňská krize. Právě kvůli ní se rozpadnul tým, který třikrát za sebou vyhrál všechny možné domácí soutěže a tituly.

"Ostatní se mezinárodních pohárů bojí, ale nevím, na čem jiném se dá vydělat, než na reklamě v televizi," říká manažer klubu Miroslav Pelech.

"A s Ligou mistrů je třeba v televizi být. Loni nám sice právě tohle nevyšlo, dostali jsme se kvůli tomu do ztráty, ale nebyla to naše vina. Nemohli jsme zobchodovat televizní práva. Teď je to jiné, s televizí už jsme prakticky domluveni."

V České televizi by měly být všechny tři domácí zápasy, které bude Karviná v základní skupině Ligy mistrů hrát. Konkrétně 12. října s Metkovičem, 16. listopadu s Chambery a 30. listopadu s Winterthurem.

"A zrovna jsem dostal zprávu, že ještě před tím by měl být v televizi i náš ligový zápas s Trnavou," říká Pelech. "Být během tří měsíců čtyřikrát v televizi, to je fantazie."

Pelech odhaduje, že klub díky přenosům z Ligy mistrů získá 1,5 milionu korun. "Minimálně. A rozpočet na Ligu mistrů je asi 700 tisíc korun. A jsem přesvědčený, že bychom neprodělali ani v případě, kdybychom postoupili do dalších kol."

I po odchodech klíčových hráčů Juříčka (Istres), Radčenka (Conversano), Faráře (Krems), Titkova (Zubří), Galii (Redbergslids) a Drobka (Livry), nechce tým v Lize mistrů udělat ostudu. Nový trenér Jiří Kekrt však říká, že to bude stát ještě hodně práce.

"Dlouho jsme byli v nejistotě, kdo zůstane a kdo odejde," říká Kekrt. "Podle toho také vypadaly první přípravné zápasy. Nakonec zůstali bratři Heinzové i Brůna, to je důležité, bez nich bych měl z Ligy mistrů vážné obavy. Ale jinak jsou mladí pořád hodně syroví, zejména obranu musíme do začátku soutěže výrazně vylepšit."