HCB Karviná
Liga mistrů
po 15.11.2004 | Hansel Radim

HCB Karviná - Tatran Prešov 29:32 (12:21)

Historická šance probít se ze základní skupiny Ligy mistrů házenkářům Karviné unikla. V přímém souboji o druhou postupovou příčku ze skupiny H podlehli na vlastní palubovce Prešovu 29:32. Na osmifinále nejprestižnější evropské klubové soutěže se tak těší slovenský šampion, Baník může zmírnit hořkost z vyřazení v Poháru vítězů pohárů, kde bude nasazen do 4. kola.

Karviná mohla svůj šestý start v Lize mistrů konečně proměnit v historický postup, stačilo jí k tomu získat v posledním šestém duelu proti Prešovu alespoň bod. Pro slovenský celek však nedělní střetnutí znamenalo úplně stejnou výzvu a na klíčovou bitvu se připravil skvěle. Tatran nechal zapomenout na předchozí dvě štiplavé karvinské lekce, které utržil v průběhu sezony, začal soustředěně, agresivně, a především takřka stoporcentně využíval své střelecké příležitosti.

V karvinském kotli vynikl zejména zkušený Tabačko, který hned v úvodu dával důležité góly. Domácí znervózněli, několik neproměněných šancí nabouralo jejich sebevědomí, navíc se nedařilo brankářům. Po čtvrthodině prohrávali 6:14 a z jejich pohledu děsivý scénář se i ve zbytku prvního dějství neměnil. "Vydařil se nám úvod, čímž jsme soupeře zaskočili. Chapci odehráli fantastické utkání," liboval si prešovský kouč Jurij Žuravľov pro agenturu SITA.

Po změně stran zaveleli k obratu Kust s Horákem, střelecky procitli křídelníci Sobol s Laclavikem a náskok hostů se zvolna rozplýval. Ve 47. minutě Baník dokonce snížil na 23:26, v neděli neplodný kanonýr Antl navíc neproměnil sedmičku, jenže Moravané nabízenou šanci nevyužili. "Když bylo nejhůř, dokázali jsme zakontrovat," těšilo Žuravľova.

Ještě několikrát mohli Karvinští zápas zdramatizovat, v tu chvíli se však projevila zkušenost Tabačka, jenž dalšími brankami uklidnil své spoluhráče. Po šedesáti minut explodovala na palubovce prešovská radost, domácí hráči se topili v přívalu zmaru. "Při devítigólovém manku z prvního poločasu klesla i sebedůvěra hráčů a potom se taková ztráta těžko dohání," podotkl trenér Baníku Jiří Kekrt. "Po změně stran jsme nám nabízely určité šance s výsledkem něo udělat, ale rozhodující okamžiky jsme nezvládli," dodal.

Házenkáři německého Flensburgu zakončili základní část Ligy mistrů výhrou 37:29 nad chorvatským Metkovičem. Finalista minulého ročníku přitom nastoupil s náhradníky a tradiční opory nechal odpočívat. Hrdinou zápasu byl olympijský vítěz Goran Šprem, který ve flensburském dresu nastřílel svým krajanům 17 branek. Flensburg ztratil ve skupině H jen jediný bod a do osmifinále postoupil z prvního místa.

Liga mistrů - skupina H

HC Baník Karviná - ŠK Tatran Prešov 29:32 (12:21)

Nejvíce branek: Kust 8/4, Sobol 5, Horák a Laclavík po 4 - Tabačko 11/1, Čorej 6, Fuňak 6, Gruca 4. Sedmimetrové hody: 4/4 - 2/1. Vyloučení: 1:1. Rozhodčí: Baum, Goralczyk (oba Pol.). Diváci: 1 600.

RK Metkovič - SG Flensburg-Handewitt 29:37 (16:17)