HCB Karviná
Tiskové zprávy
st 23.3.2005 | Hansel Radim

Jak si v Evropě vedli čeští legionáři.

Před reprezentační přestávkou, kterou v Česku v pátek a v sobotu vyplní přátelské duely se Slovenskem, se čeští házenkáři představili ve svých klubech po celé Evropě. Dařilo se jim se střídavými úspěchy.

Nordhorn s kapitánem Janem Filipem nezvládl těžkou sérii proti vedoucímu Kielu a Gummersbachu, z těsných utkání vytěžil jen bod a v bundeslize klesl na šestou příčku. Do mnohem horší pozice se dostal Pfullingen, jehož barvy hají Martin Šetlík. Po 25. kole klesl pod čáru sestupu na předposlední sedmnácté místo.

Ve druhé německé lize podruhé v sezoně prohrála početná česká kolonie z Melsungenu. Svěřenci trenéra Trtíka však mají na čele tabulky stále pětibodový náskok. Po šňůře nezdarů se do sestupového pásma potopilo i Aue, které neochraňují ani střelecké schopnosti kanonýra Michala Tonara.

V severní skupině se naopak vedlo Stralsunderu s Milanem Berkou a Michalem Brůnou, kteý ze dvou posledních zápasů vytěžil plný bodový zisk. Na první pozici, která zajišťuje přímý postup do bundesligy ztrácí jediný bod a má utkání k dobru. Niestetal-Staufenbergu zajistil gólem těsně před koncem remízu Pavel Prokopec, René Vašek otevřel i uzavřel brankový účet Spenge proti Delitzschi, ale jeho šest branek na vítězství nestačilo.

Po dohrávce se do čela francouzské ligy vrátil Montpellier s Davidem Juříčkem. Kvalitní zápas odehrál Karel Nocar v dresu Chambéry, které je páté. Druhou francouzskou nejvyšší soutěž stále vede Pontault-Combault s Petrem Hejtmánkem a Jiřím Tancošem. Ve švýcarské lize skončila dlouhodobá část, v níž triumfoval Schaffhausen. Jeho kapitán Martin Kovář však v posledním duelu scházel kvůli nemoci.

V blížícím se play-off čeká pikantní souboj St. Gallen, v jehož sestavě v poslední době chybí kvůli zranění Filip Jícha. Jeho tým se ve čtvrtfinálové sérii hrané na tři vítězné duely střetne s Thunem, na který narazí i ve dvou zápasech semifinále evropského Challenge Cupu. V sezoně už s ním přitom čtyřikrát prohrál.

Trudné časy prožívá s Conversanem Alexandr Radčenko. Italský celek ve skupině o titul ještě neuspěl ani v jednom ze tří střetnutí. Naopak se daří českému triu z Kremsu, které si užívá vedení v nadstavbové části rakouské ligy. Stejný pocit zakouší i Milan Stöhr v portugalském Sportingu Lisabon.