HCB Karviná
Reprezentace
po 13.6.2005 | Hansel Radim

Play-off o postup na ME: Česko - Portugalsko 28:27 (15:10)

Zaplněná Městská hala v Brně si sice mohla zabouřit nad vítězstvím českých házenkářů nad Portugalskem v úvodním duelu play-off o postup na evropský šampionát, jenže výsledek mohl vypadat mnohem krásněji než 28:27. Svěřenci trenéra Trtíka přišli o nadějný náskok, který by jim přinesl před odvetou, která je na programu za týden v Entroncamentu, potřebný klid.

Reprezentanti se na sebe zlobili. Ze svého snu - účasti na finálovém turnaji ME, jenž se koná na začátku příštího roku ve Švýcarsku, však neuhnuli ani o píď. "Cílem zůstává postup," pravil odhodlaně David Juříček, který ve slavnostní atmosféře před utkáním převzal trofej pro člena All-Stars týmu posledního světového šampionátu.

"V Portugalsku se začne prakticky znovu a my tam pojedeme vyhrát, nic jiného nám nezbývá," přidal kanonýr Jan Filip. "Respekt není na místě, protože pokud budeme hrát jako v některých úsecích dnešního zápasu, můžeme jim dát o sedm nebo o osm," je přesvědčena vytáhlá spojka Filip Jícha.

Třeba průběh úvodu střetnutí mu dával za pravdu. Odhodlaní Češi na svého soka vlétli s jestřábí dravostí, bleskově vedli 3:0 a pak soustředěně přidávali další branky. Vycházela jim vysunutá obrana, v útoku se prosazovali vtipnými kombinacemi a nutili mužstvo z Pyrenejského poloostrova k faulům, z nichž vyplývala častá vyloučení. Skvělý Galia, připomínající gumového panáčka s magnetem na míč, poprvé kapituloval až po osmi minutách. Po první čtvrtině duelu za stavu 10:3 si švédský trenér ve službách Iberijců Mats Olsson musel vzít oddechový čas ve snaze otupit český nápor.

Protivník pak trochu srovnal krok, domácí však stále s přehledem drželi vysoké vedení. Z dálky se dařilo Jíchovi, i když byl bržděn osobkou, chytrou koncovku přidal Filip, důležité branky si připsali Hrubý či Nocar. Kvůli zranění Laclavika a T. Heinze se na levé straně střídali pivoti Hrubý s Juříčkem, čistokrevný křídelník Kalous naskočil až po změně stran a hned se blýskl proměněným trhákem, ale nastupoval spíš jen v obraně. Když vystřídali ještě hráči základní sestavy, ukazovalo se, že lavička omezená absencemi některých opor nedisponuje takovou silou.

Zdánlivě pohodová jízda za vysokým vítězstvím se zadrhla po čtyřiceti minutách. Házenkáři přitom vedli dosud nejvyšším rozdílem 22:14. "Místo, abychom se soustředili na postupný útok a hráli v klidu, udělali jsme pravý opak," vyčítal si Juříček. "Sami jsme soupeře nastartovali," kývl Filip. Český tým začal v útoku kupit chyby, přestala mu vycházet střelba. "Odklonilo se od nás štěstí podobně jako loni v prvním utkání v Portugalsku," vzpomněl obranář Daniel Kubeš na souboj se stejným sokem.

Hosté nekompromisně trestali, často zdarma přišli k lehkým zásahům a mohli třídit síly. Během hluché české desetiminutovky zaznamenali osm branek v řadě a vyrovnali na 22:22. Galiu vystřídal v brance Petr Štochl. "Myslel jsem si, že potřetí se nám něco takového nemůže stát," vypíchl Jícha trudné okamžiky na mistrovství světa v Tunisku, kde reprezentace ztratila za podobných okolností body s Islandem a Alžírskem. "Třeba na mně se už asi projevil i úbytek sil," připustila posléze nová akvizice bundesligového Lemga, jež v posledních měsících zápolila se zdravotními problémy.

Trtíkův celek se ještě vzchopil, zejména levák Vítek třemi góly za sebou pomohl zisku čtyřbrankového náskoku, ale ani ten nevydržel. "V závěru jsme nezvládli přesilovku, mohli jsme vést o pět o šest a být v pohodě, ale dostali jsme dvě hloupé branky," zlobil se Juříček. "Doufal jsem, že to dopadne jako loni, Portugalci nás navíc ničím nepřekvapili, prostě smůla," krčil obrovitými rameny zklamaný Kubeš.

Zato kouč Olsson si nad těsnou prohrou lebedil. "Nikdo nemůže být spokojen s porážkou, ale dnes, kdy jsme ztráceli už o osm branek, jsme uhráli velmi ucházející výsledek," zdůraznil. "Věděli jsme o síle českého celku, který ji potvrdil v prvním poločase. Ale po přestávce jsme domácí dokázali eliminovat a naše hra se podstatně zlepšila," doplnil.

Jeho protějšek Rastislav Trtík naopak spokojen nebyl. "Nedokázali jsme zápas dohrát podle našich představ, posledních pětadvacet minut bylo z naší strany velmi špatných. Začátek byl dobrý, útočná taktika slavila úspěch a získaným náskokem jsme získali nad soupeřem i psychickou výhodu. Kdybychom zužitkovali padesát procent našich dalších šancí včetně neproměněných sedmiček, tak by to bylo dobré. Takhle nás čeká těžká odveta," poznamenal na tiskové konferenci.

Česko - Portugalsko 28:27 (15:10)

Sestavy a branky ČR: P. Štochl, Galia - Nocar 3/1, Hrubý 3, Vítek 4, Kubeš, Jícha 7/1, Filip 6, Kalous 1, Kust, Juříček 2/1, Kovář 1, Hynek, Řezníček 1.

Nejvíce branek Portugalska: Andorinho 6, Costa 6, Resende 4/1.

Rozhodčí: Arnaldsson, Vidarsson (oba Isl.). Sedmimetrové hody: 7/3 - 2/1. Vyloučení: 2:8. Diváci: 3000.