HCB Karviná
Liga mistrů
po 17.10.2005 | Hansel Radim

Granitas Kaunas - HCB Karviná 28:35(13:19)

Premiérové vítězství si v Lize mistrů připsali házenkáři Karviné. Ve svém třetím utkání ve skupině H vyhráli na palubovce litevského Granitasu Kaunas 35:28 a udrželi naději na postup do osmifinále nejprestižnější evropské pohárové soutěže. Na postupových příčkách zatím figurují dosud neporažený německý Flensburg-Handewitt a Paříž, Karviné by současná třetí příčka zaručovala aspoň postup do osmifinále PVP.

Porážka v Kaunasu by prakticky znamenala konec karvinských nadějí, ale s výjimkou úvodních deseti minut Moravané razantně kráčeli za úspěchem. Hosté si na začátku nevěděli rady s domácí kombinací přes pivota, který do stavu 6:6 zakončoval prakticky všechny útočné kombinace Kaunasu.

Změna obrany však přinesla i výrazný obrat v utkání. Soupeř začal v druhé čtvrtině zápasu odpadat, nestačil na kreativní hru Baníku, kterému se rozstřílely spojky. Horák s Kuzem a Zdráhalou dali 25 z celkových 35 gólů.

Před poločasem Slezané odskočili z 11:10 na 15:10 a protivník šel do kolen. "Výtečný výkon podal Horák," řekl manažer klubu Miroslav Pelech. "Ale nebyla to zásluha jedince. Celý manšaft šlapal a od konce druhého poločasu nebylo pochyb o vítězi," podotkl.

Šestibrankový náskok z poločasu dal hostům klid. Vyrovnaným výkonem ve všech řadách si Karviná udržovala dostatečné vedení, a když bylo potřeba, ničila vyhasínající naději Granitasu góly z precizně sehraných kombinací.

"Kluci hráli opravdu dobře. Kromě prvních deseti minut, kdy nás domácí překvapili zakončením přes pivota, jsme měli hru ve své moci. Fungoval útok i obrana, postupně se znovu k výbornému výkonu rozchytal Putera. Bylo to dobré," prohlásil Pelech.

Příští neděli 23. října se Karviná doma utká s Paříží a zápas hodně napoví o osudu druhého postupového místa. Ve Francii prohrála 18:21, její postupové akcie by tak vzrostly v případě čtyřbrankového vítězství.

HC Granitas Kaunas - HCB Karviná 28:35 (13:19)

Nejvíce branek Karviné: Horák 10, Kuzo 8, Zdráhala 7, T. Heinz 5/2, Prachař a Sobol po 2. Rozhodčí: Rosskamp, Rothkranz (oba Belg.). Vyloučení: 6:4. Sedmimetrové hody: 3/2 - 4/2. Diváci: 300.

Další výsledek skupiny H: SG Flensburg-Handewitt - Paříž Handball 37:24 (17:13).