HCB Karviná
Rozhovory
st 17.1.2007 | Ivo Dudek

Rozhovor s trenérem HCB OKD Karviná - p. Jiřím Kekrtem

Přinášíme vám rozhovor s trenérem mužů p. Jiřím Kekrtem. Požádali jsme jej několika otázkami o stručné zhodnocení probíhající přípravy. Vše se dočtete v tomto článku.

Jak probíhá příprava, splňuje zatím to, co jste o ní čekal?

Příprava na jarní část započala již v období po vánočních svátcích, ale bez reprezentantů, kteří se zúčastnili po ukončení ligy turnaje v Polsku. Pokračovala pak v období po 2. 1. 07 soustředěním v Karviné. Obsah přípravy je běžný. Mimo klasické kondiční přípravy ve zhuštěném objemu ve 2-3 fázích v jednom dni dochází k oživení vkládáním přípravných utkání. Do stávajícího data, t.j. 17. 1. 07 jich máme za sebou celkem 5. Soupeřem nám byla Kopřivnice 2x, junioři SCM HCB Karviná 1x, Prešov a polské Piekary.
Cílem bylo a je při vysoké zátěži zlepšit součinnost kolektivu, který dozrával v průběhu podzimu neustálých změn, hledání optimálního složení družstva, zvýšení rychlosti a agresivity hry. Problémem přípravy, který je však každoročně stejný, je fakt, že jsou mimo přípravu klubu reprezentanti.

Daří se pracovat na zlepšení psychické pohody v mužstvu, která byla trochu pošramocena na podzim?

Na hodnocení této otázky je ještě velice brzo, Dělat závěry po třech týdnech přípravy je předčasné. Jedním z cílů to však určitě je. Je třeba vycházet z faktu, že účast v lize mistrů po obměně hráčského kádru v létě 2006 začala velmi brzy a pro celou řadu hráčů to bylo poznání zcela nové a neznámé.
Proto výsledky, hlavně v prvém domácím utkání s Constantou zanechaly na psychice hráčů negativní stopu. Tomu nepřidaly ani další skutečnosti, jako byly následné odchody hráčů v průběhu tohoto soutěžního ročníku 06/07 - Baďury, Sobola, Kamila Heinze a s tím hledání odpovídajícího horního projevu. V neposlední řadě dostatečné pohodě neprospěla ani celá řada dlouhodobých zranění - Kuzo, Korňan, Indjič, Zdráhala.

Chystají se nějaké změny v kádru? Zkoušíte nové hráče?

Kádr družstva se po uvedených odchodech ustálil na počtu 20 hráčů. V něm zůstávají stávající hráči, mezi něž se připojují další mladí odchovanci klubu jako jsou Mrkva, Kružík, Bajgar či Dyba. Příchody hráčů odjinud se nepředpokládají snad jen těch, které jsou od nás na hostování(např. Pavlíček). V českých podmínkách je v tuto dobu volných hráčů, kteří mají odpovídající výkonnost a perspektivu a nejsou pod smlouvou klubů minimum nebo žádný.

Jaké jsou cíle pro jaro? Předpokládám, že zůstávají stejné - titul. Je to tak?

Cílem bylo, je a musí být obhájení mistrovského titulu. Každý to bere jako samozřejmost, ale jednoduchý cíl to není. Základním problémem se každoroční odchod nejkvalitnějších hráčů do zahraničí. Od roku 2003 do současnosti jich ze základního kádru odešlo 17 a všichni hrají kvalitní evropské soutěže v SRN, Španělsku nebo Francii.
V uvedeném období hrálo v našem klubu 5 ze 16-ti nominovaných hráčů na stávající MS v Německu a to nepočítáme Juříčka a Galiu, kteří z klubu odešli již dříve. Složité je proto po těchto odchodech hledání správných mezilidských vztahů uvnitř kolektivu, odpovídající herní koncepce, nasměrování hráčů na správný sportovní cíl či kolektivní cítění. Ne vždy se to podaří ihned a stoprocentně, čehož dokladem mohou být fotbalová Sparta nebo i anglická Chelsea. Věřím však, že u družstva dojde k postupnému celkovému zlepšení, které svými výkony dovede k opětovnému dosažení stanovených cílů.

Můžete, prosím, ještě stručně okomentovat průběh včerejšího utkání s Prešovem ?

Bylo to páté přípravné utkání v roce 2007. V sestavách obou družstev se neobjevili seniorští a juniorští reprezentanti. Utkání přesto mělo dobrou úroveň, hrálo se s vysokým nasazením. Našemu družstvu utekl začátek. Příčinou byla nižší koncentrace. Postupně se však rozehrálo a ještě do přestávky snížilo na přijatelný rozdíl. Ve druhé části to již ale bylo naše družstvo, které diktovalo tempo a vývoj hry. V utkání dostali šanci i hráči, kteří nemají buď žádné nebo minimální ligové zkušenosti jako jsou Doucha v brance, Bajgar nebo Dyba.