HCB Karviná
Reprezentace
út 30.10.2007 | Ivo Dudek

”Turnaj nám ukázal, s kým můžeme stoprocentně počítat”, říká trenér juniorů Jaroslav Hudeček

Tým juniorů se sešel v pondělí 22. října, kdy také absolvoval první dvě tréninkové jednotky. Hned v úterý na družstvo čekal první soupeř, domácí tým Jablonce nad Nisou. Ten nebyl pro naše juniory žádným těžkým soupeřem a družstvo vyhrálo vysoko 49:20.Druhý den na hráče čekal soupeř o poznání silnější, poslední finalista Extraligy Dukla Praha. Juniorům se nevydařil první poločas, který prohráli o osm branek, ale nakonec i ve druhém utkání byli úspěšní a porazili Duklu o jednu branku.

“Do utkání s Jabloncem jsme vstoupili s plnou koncentrací a již v poločase jsme získali výrazný náskok nad snaživým a dobře hrajícím celkem Jablonce. Soupeř na nás ale přes veškerou snahu nestačil rychlostně a velký rozdíl byl také ve výkonech brankářů. V utkání jsme skórovali 29x z rychlého útoku, naši brankáři měli 53% úspěšnost,” řekl trenér juniorů Jaroslav Hudeček a ke druhému zápasu s Duklou dodal: “hráči Dukly dokonale prověřili naši výkonnost a od první minuty hráli s maximálním nasazením. Naši hráči, zřejmě pod dojmem snadného vítězství nad Jabloncem, naopak o utkání vstoupili velmi vlažně a byli správně za svůj přístup Duklou nemilosrdně potrestáni. Až po důrazné domluvě odehráli druhý poločas dle našich představ. Faktem však je, že Dukla při výrazném vedení prostřídala a její nasazení již nebylo na úrovni prvního poločasu.”

Celkem během tří dnů v Jablonci hráči absolvovali 4tréninky a dvě přípravná utkání. Tréninky byly zaměřeny na opakování nacvičených kombinací proti jednotlivým obranným systémům, na nácvik přesilových her a zahrávání devítimetrových hodů. V neposlední řadě se trenéské duo Hudeček-Farář zaměřilo na propracování přechodu do rychlého útoku i rychlém rozehrání po obdržení branky.

Fakta k PU v ČR

Úterý 23. října

Tanvald : Česko – Jablonec nad Nisou 49:20 (29:11)

Sestava a branky ČR:

Bavlnka, Rangl - Vala 2, Krupa 3, Šíra 1, Brykner 6, Čadra 7, Hrstka 3, Bečvář 5, Mika 3, Vyjídák 2, Kružík 3, Sliwka 2/1, Diviš 6, Třeštík 6

Středa 24. října

Tanvald : Česko – Dukla Praha 31:30 (13:21)

Sestava a branky ČR:

Mrkva,Bavlnka - Vala 1, Mika, Krupa 5, Brykner 7/1, Čadra 1, Šíra 1, Vyjídák 1, Bečvář 3, Sliwka 2, Číp 2, Třeštík 1, Kružík 3, Diviš 3

Ve čtvrtek se družstvo přesunulo do Polska, kde stihlo absolvovat ještě jeden trénink. V pátek na ně již čekal první soupeř, kterým bylo domácí Polsko. V dalších dnech bylo odehrála juniorka vždy jedno střetnutí, ke každému utkání si můžete přečíst komentář trenéra Hudečka.

Pátek 25. října

Polsko – Česko 31:36 (15:12)

Sestava a branky ČR:

Bavlnka, Mrkva - Mika 1, Krupa 9/4, Bečvář 2, Brykner 6, Číp 5, Třeštík 2, Kružík, Šíra 1, Vala 1, Vyjídák 1, Čadra 3, Sliwka

”Výborné a kvalitní utkání ve kterém jsme narazili na favorita celého turnaje (bronzový tým ME dorostenců). Naši hráči nastoupili plně koncentrovaní a po celou dobu plnili naše taktické pokyny. Soupeře jsme zaskočili naším agresívním obranným systémem 1 : 5 s výborně hrajícím Bečvářem na hrotu. Z dobře hrající obrany jsme pak přecházeli do RÚ, ze kterého jsme z celkového počtu 31 branek vstřelili 14, což představovalo 45%.

Ve druhé půli jsme pustili soupeře do hry a skóre se obrátilo proti nám 17 : 16! Dokázali jsme opět otočit skóre na 19 : 21, abychom opět prohrávali 22 : 21!! Ani tento stav však naše hráče nezlomil a dokázali jsme odskočit na 22 : 27 !! A díky tomu dotáhnout utkání do vítězného konce. Za předvedený a bojovný výkon si zaslouží pochvalu všichni hráči.”

Sobota 27. října

Norsko – Česko 32:24 (11:15)

Sestava a branky ČR:

Mrkva, Bavlnka - Mika 3, Krupa 4/2, Bečvář 3, Brykner 1, Číp 4, Třeštík 2, Kružík 0, Šíra 2, Vala 1, Čadra 2, Vyjídák 1, Sliwka 1, Diviš 0

”Družstvo Norska jsme měli možnost vidět v utkání s Ruskem a tak jsme měli pro hráče základní informace. Věřili jsme, že kluci po vítězství nad Polskem budou v určité euforii a půjdou do zápasu správně nažhavěni. Začátek utkání tomu také nasvědčoval a my se ujali vedení o 4 - 5 branek, které jsme drželi až do poločasu.

Do druhé půle jsme však vstoupili totálně vyměněni a pustili soupeře do hry!! Ten se chytil a nejen, že srovnal skóre, ale dostal se i do vedení, které neustále zvyšoval. Nepomohla ani změna obranného systému z 1 : 5 na 0 : 6 a následně 2 : 4. Hráči byli bezradní a nenašel se nikdo kdo by utkání dokázal na hřišti zvrátit. Nakonec jsme druhý poločas prohráli 22 : 9!!! Ještě dnes si nedokážu vysvětlit jak je to možné. Ani samotní hráči při rozboru nedokázali vysvětlit tento propad. Bohužel zatím nemám k dispozici video z utkání, ale jsem opravdu zvědav kde a jak se utkání takto zlomilo.”

Neděle 28. října

Rusko – Česko 39 : 35 (19:18)

Sestava a branky ČR:

Mrkva, Rangl – Mika 3, Krupa 4/2, Bečvář 2, Brykner 5, Číp 5, Šíra 3, Třeštík 1, Vyjídák 5, Čadra 2, Vala 3, Sliwka, Diviš, Kružík 2

”Do tohoto utkání družstvo Ruska nezískalo ani bod a my byli zvědaví, jaký výkonnostní skok Rusko udělalo od ME dorostenců v Tallinu, kde jsme je porazili. Na otevřeném ME ve Švédsku jsme na sebe nenarazili, ale viděli jsme jejich utkání a poznali, že i oni od Tallinu udělali velký krok. V první půli se skóre přelévalo z jedné strany na druhou. Hráči Ruska nás přehrávali v rychlosti, ve hře 1 : 1 - hlavně fyzicky. Řada hráčů Ruska má přes dva metry a přes sto kilo!! Výborně jim zachytali brankáři a tak konečný výsledek vyzněl pro družstvo Ruska. My v tomto utkání podali zlepšený výkon, který však na dobře hrajícího soupeře to nestačilo.”

Turnaj byl celkově nesmírně vyrovnaný a o konečném umístění rozhodoval doslova každý gól. Jak jsem již psala v nedělním článku, o prvenství Polska rozhodlo jejich poslední utkání s Norskem, ve kterém prý velkou roli sehrálo domácí prostředí a diplomacie. V případě vítězství Norska by se právě seveřani stali králem juniorského turnaje.

A jaké je celkové zhodnocení akce trenérem Jaroslavem Hudečkem? “Celkově musím akci hodnotit pozitivně i přes konečné 4. místo na turnaji. Opět jsme měli šanci změřit své herní schopnosti s jinými reprezentačními celky a porovnat, zda jsme se posunuli vpřed či nikoliv. Řada našich hráčů si nepřivezla optimální formu a řada hráčů působila unaveným dojmem, který se zápas od zápasu zvyšoval. Nechci v tak krátké době dělat závěry a hodnotit jednotlivé hráče. Samozřejmě nám turnaj ukázal s kým můžeme 100% počítat a hlavně na kterých postech už máme jasno,” řekl na adresu týmu Hudeček.

Další akcí juniorů bude krátké soustředění v Německu v termínu 21.-24. listopadu, kde tým sehraje dvě přátelská utkání s domácím mužstvem. Pak se již junioři sejdou až koncem ledna 2008.

Děkujeme družstvu juniorů za reprezentaci české házené!

zdroj: www.chf.zdarsko.cz