HCB Karviná
Reprezentace
čt 29.5.2008 | Ivo Dudek

Česko v severské skupině

Včera proběhlo v Brně slavnostní losování základních skupin Mistrovství Evropy dorostenců. České družstvo se nakonec přidalo do skupiny B, ve které máme za soupeře Dánsko, Island a Finsko.

Slavnostní akt proběhl dnes ve 14hodin na Nové radnici v Brně a rozdělovalo se v něm do základních skupin šestnáct postupujících celků z kvalifikace. Los provedl generální sekretář EHF Michael Wiederer společně se starostou města Brna Romanem Onderkou a zástupci Českého svazu házené.

Mistrovství Evropy se v Brně uskuteční od 8. do 17. srpna za účasti 16 týmů. Český tým měl jako pořádající země právo vybrat si, ke které trojici družstev chce být přiřazen. Nakonec si vedení dorostenců vybralo skupinu B, ve které narazíme na Dánsko, Island a Finsko. Rozdělení jednotlivých týmů do košů bylo na základě ME dorostenců 2006.

skupina A: Slovinsko, Srbsko, Francie, Norsko
skupina B: Dánsko, Island, Česko,Finsko
skupina C: Chorvatsko, Španělsko, Maďarsko, Slovensko
skupina D: Švédsko, Bosna a Hercegovina, Německo, Rusko.

Náhradníci:
1. Ukrajina (2.tým kvalifikační skupiny 1)
2. Polsko (2.tým kvalifikační skupiny 4)
3. Řecko (2.tým kvalifikační skupiny 6)

Systém ME dorostenců 2008

18.ME dorostenců začne 8. srpna a základní skupiny budou dohrány 10. srpna. Dva nejlepší týmy z každé základní skupiny postoupí do hlavní fáze soutěže (o 1.-8.místo), třetí a čtvrtý celek se potkají ve skupině o umístění na 9.-16.místě. Tyto skupiny se budou hrát 12. a 13. srpna. Finálové zápasy a zápasy o umístění se odehrají 14.-17. srpna. Na ME se hraje také o dvě postupová místa na MS, které se bude hrát v Tunisku 24. 7. – 2. 8. 2009. Ty získají dva finalisté, ale přesný počet zástupců z Evropy bude teprve určen IHF.

Oficiální stránky ME dorostenců v Brně najdete na adrese http://www.handball18.cz/gb .

Komentář trenéra českého týmu Miroslava Bartoně k losu ME: "Výkonnostně byly koše dopředu dány a my jsme tak jen čekali, která trojice by pro nás mohla být nejschůdnější. Nakonec jsme si vybrali cestu přes týmy Islandu, Dánska a Finska. Všech 16 družstev, která se na ME kvalifikovala, házenou hrát umí a proto nebylo příliš z čeho vybríat. Letos jsme žádného ze soupeřů neviděli a pokusíme se získat zápasy z jejich kvalifikačních skupin. Všechna družstva teprve vznikají a mají za sebou jen málo mezinárodních akcí. My se musíme soustředit především na sebe a zaměřit se na vlastní přípravu a to jak po stránce fyzické, herní i psychické, aby hráči zvládli tlak domácího prostředí."