HCB Karviná
Tým mužů HC Baník Karviná
út 28.4.2009 | www.karvinsky.denik.cz

Hastík: Gólman Mrkva je držák!

Karviná - Viktor Hastík přišel před sezonou do karvinského Baníku jako posila z Frýdku-Místku. Celá sezona byla z jeho pohledu jen taková zahřívačka a příprava na rozhodující boje v play off, zvláště na právě skončenou sérii s pražskou Duklou, kterou Baník s Hastíkem v sestavě dokázal vyřadit.

Nedělní duel extraligy házenkářů sliboval strhující podívanou, kterou zápasy takto vyrovnaných soupeřů ve vyřazovací části přináší. To se do puntíku potvrdilo. „Myslím, že právě tyhle zápasy v play off nabízí to, po čem divák touží. Nikoho asi nenadchne, když je v poločase stav 17:5 pro favorita,“ poukázal trenér Baníku Jaroslav Hudeček na druhou, dávno rozhodnutou semifinálovou sérii mezi Zubřím a Lovosicemi, kterou Valaši vyhráli snadno 3:0 na zápasy.

Hudeček po utkání mohl své svěřence pochválit za bojovný, agresivní a důrazný výkon plný obětavosti. Ten ostatně předvedli baníkovci v klíčovém třetím utkání série na Dukle. „To byl absolutně rozdílný zápas než ten náš první v Praze. Ukázalo se, a hráči se o tom znovu přesvědčili, že když se nebojuje na sto procent, na soupeře to zkrátka nemůže stačit. Možná tak na spodek tabulky, ale ne na špičku, kterou představuje Dukla. Jakmile mužstvo bojovalo, plně se koncentrovalo a hrálo tvrdě a důrazně, výsledky se dostavily. Pevně věřím, že v tomto trendu budeme pokračovat i ve finále,“ konstatoval Hudeček, kterého hráči nezklamali a předvedli to samé i v neděli.

Jedním z nich byl i Viktor Hastík, kterému však stejně jako zbytku týmu absolutně nevyšel začátek zápasu a diváci se po sobě jen nechápavě ohlíželi, co se to děje. „No ten úvod, to bylo něco příšerného. Byli jsme zbytečně nervózní, já sám jsem hrál v technických chybách prim, padaly mi míče z ruky, bylo to špatné,“ pravil sebekriticky Hastík.

Ovšem poté celý Baník vstal z mrtvých a ještě do přestávky smazal gólové manko. „Uklidnili jsme se, uvědomili si, že je to Dukla, která musí tlačit, my můžeme jen trpělivě čekat na šanci. Měli jsme v záloze ještě poslední zápas na Dukle, ale ten jsme samozřejmě nechtěli dopustit,“ ohlížel se za nedělí Hastík.

V oddechovém čase, který si musela domácí lavička vybrat, trenér Hudeček nabádal své mužstvo, aby se hlavně uklidnilo. „Byli jsme bázliví a ukvapení. Šlo o to nepanikařit, nezačít zmatkovat, naopak hrát v klidu a trpělivě, protože snažit se musela především Dukla. Trenér nám to zdůraznil a my se podle toho zařídili. Vyvarovali jsme se technických chyb, až na pár okamžiků ani moc neuspěchávali střelbu a postupně jsme stahovali náskok soupeře,“ pochválil Hudečka za citlivý výběr time outu Viktor Hastík.

Co se dělo pak, to byla názorná ukázka toho, jak se dá vyhrát již téměř ztracené utkání. Mrkva zavřel bránu, Baník šňůrou branek vyrovnal skóre a nakonec ve druhé části, kdy se skóre tahalo, převážil misky vah na svou vítěznou stranu. Zažil Hastík během své kariéry podobně neskutečný návrat do zápasu, jaký předvedli karvinští hráči za stavu 1:6 a 4:10? „Když jsem byl ještě ve Frýdku, hráli jsme taková utkání téměř běžně. Prohrávali jsme o osm gólů, a pak ještě vyhráli. To se však s tímhle zážitkem nedá vůbec srovnávat, tohle je play off, mimořádná událost,“ poznamenal Hastík.

Rozhodujícím momentem bylo, že se v 17. minutě chytil brankář Tomáš Mrkva. „On s oblibou říká, že gólmani a obrana jsou spojité nádoby, to má naprostou pravdu. My věděli, že když mu v obraně pomůžeme, tak nás podrží zase on. Ludva (rozuměj Mrkva – pozn. aut.) chytá totiž v průběhu celé sezony fantasticky náskoky ze šestky, on má neuvěřitelnou procentuální bilanci z těchto náskoků. Kromě prvního utkání, kde jsme selhali jako tým, nás v těch dalších třech zápasech bravurně podržel. Je to zkrátka neskutečný držák,“ pěl Hastík slova chvály na oporu karvinského týmu mezi tyčemi.

Celá série s Duklou byla podle Hastíka především zápasy gólmanů a špatných útoků. „My se proti obraně Dukly obtížně prosazovali. Ona ji má vysokou, dobře poskládanou i pohyblivou, k tomu výtečného Petržalu v zádech, což se dneska potvrdilo a navíc jsme věděli, že první tři zápasy v této sezoně jsme proti soupeři nezvládli. Ve druhém utkání jsme se ale dokázali, jak já říkám traumatu Dukla, zbavit a to nám hrozně pomohlo. Pak jsme se drželi toho, co nám přineslo úspěch. Věděli jsme, že nemůžeme soutěžit v útočných přestřelkách, ale musíme na Duklu vyrukovat s perfektní obranou a to se naštěstí povedlo. Pro mě osobně byl nedělní zápas nejdůležitějším v mé kariéře,“ vyznal se Hastík.

Co bude dál? Karvinou čeká po roce stejný finálový soupeř – Zubří. „Jasně, teď jsme ve finále, ale to bude úplně nová kapitola. Zubřané se moc neunavili proti Lovosicím, my ano, takže si musíme především odpočinout a pořádně se na ně připravit. Určitě nám budou chtít vrátit loňskou porážku z finále,“ myslí si střelec Baníku.

Podle něj bude třeba vylepšit přechod do útoku. „Ten musíme zlepšit určitě, protože ho máme mizerný. Celou sérii s Duklou nás to provázelo, i když to bylo možná dílem nervozity, protože všechny zápasy byly skutečně vypjaté a hodně nervózní z obou stran. Oba celky cítily šanci na postup. Museli jsme se tedy opřít hlavně o obranu a na ni budeme spoléhat i ve finále. Stejně jako na naše neuvěřitelné fanoušky, kteří nám dnes moc a moc pomohli,“ pravil v neděli Viktor Hastík.

obrázek