HCB Karviná
Český pohár
ne 24.5.2009 | Ivo Dudek

Obhajoba Českého poháru nám nevyšla

Včerejší semifinále ČP, ve kterém jsme se utkali znovu se Zubřím, vyznělo jednoznačně pro našeho soupeře. Vypadá to, že tým Zubří se po porážce ve finále Zubr extraligy dokázal na final four lépe namotivovat a zvítězil 35 : 24 (16:8).
DOPLNĚNO o komentář J. Hudečka.

Než se nový český mistr rozkoukal, vedlo Zubří 5:0. Karviná, které chyběl Petrovský, se nedokázala proti soupeři vůbec prosadit. Její hráči dělali technické chyby, střelba byla nepřipravená a kolektivní hra se drobila na individuální výkony. První branku Karviné vstřelil až ve dvanácté minutě Požárek, který snižoval na 6:1. Ani v dalším průběhu se obraz hry nezměnil, Zubří si neustále udržovalo dostatečný brankový náskok a v poločase vedlo 16:8.

Druhá půle utkání, na rozdíl od prvního semifinále mezi Kopřivnicí a Duklou, žádné drama nepřinesla. Zubří se v jejím průběhu dostalo do vedení dokonce rozdílem třinácti branek 27:14, a v pohodě dokráčelo k vítězství 35:24.

Komentář Jiřího Kekrta (Zubří): „Konečný rozdíl i výsledek zápasu je zasloužený. Nechci hledat důvody proč jsme byli lepší, každopádně jsem rád, že tomu tak je. I Český pohár má svoji hodnotu a byly doby, kdy po zisku titulů Karviná zvládla i Český pohár. Přeji si, abychom byli schopni udělat i druhý krok, protože být ve finále a nezvládnout jej nic neznamená. Jsme si vědomi, že proti Kopřivnici to bude v jejím domácím prostředí velice těžké.“

Komentář Jaroslava Hudečka: „Bohužel se mi hodnotí velice těžce. Jsem nesmírně zklamaný přístupem hráčů k tomuto utkání. Věřil jsem, že družstvo v sobě najde sílu a motiv poprat se o vítězství v ČP jako jejich předchůdci. Ti vždy i po zisku titulu dokázali všem soupeřům, že jim titul i vítězství v ČP právem patří. Bohužel tato parta se uspokojila se ziskem titulu a nenašla v sobě ten správný motiv a vůli jít tvrdě za vítězstvím stejně jako ve finálových zápasech. Svým bezkrevným výkonem připomínalo družstvo ze základní části. Hráči utkání v podstatě odehráli jen z povinnosti. Bohužel jsem nedokázal nabudit hráče jako v utkáních play off. Ani v družstvu se nenašel nikdo kdo by ostatní svým výkonem zvednul.
Již před utkáním jsem hráče varoval, že Zubří bude chtít získat skalp novopečeného mistra. Že dá do utkání všechno. Připravovali jsme na Zubří novou herní variantu, ale svým přístupem ji hráči totálně zničili a my neměli šanci si ověřit zda by se dala využít v další sezóně. Přitom nás Zubří ničím novým nepřekvapilo, ani jejich výkon nebyl tak výrazný jako ve finále.
Pouze jejich hráči chtěli víc zvítězit a to jim stačilo k vysokému vítězství. V utkání dostali šanci hráči, kteří nehráli ve finálových zápasech a tak jsem čekal, že se o místo v sestavě budou rvát. Bohužel se však přizpůsobili hře základní sestavy, která je strhla do beznaděje. Toto poslední utkání sezóny nám tak přineslo velkou kaňku na našem výkonu z finálové série a pokazila radost, kterou jsme společně prožívali. Takové rozloučení se sezónou jsem si nepředstavoval.
Chci však poděkovat věrným divákům, kteří vážili cestu do Kopřivnice a po celou dobu naše hráče povzbuzovali i přes nepříznivě se vyvíjející stav. Velká omluva a velký dík Vám nejvěrnějším".

Nejlepší střelci Zubří: Kichner 8, Číp 5, Vyjídák 4

Nejlepší střelci Karviné: Šulc 7/2, Faith 4, Požárek 2, Kočí 2, Heinz 2, Vančo 2

Sedmimetrové hody: 4/3 – 3/2, vyloučení: 10 - 7, rozhodčí: Macho, Hájek, diváků: 350