HCB Karviná
Rozhovory
út 4.5.2010 | Vladimír Kolář - deník Právo

Nejsem hrdina, jen jsem chytil něco navíc

Výborný výkon Kuby Lefana neušel pozornosti médií a rozhovory s ním se objevily v několika novinách. Mezi nimi je i Právo.
Právě rozhovor pro tento deník vám přinášíme v tomto článku. Určitě stojí za přečtení.

Vynikající výkon ve třetím utkání finále extraligy házenkářů předvedl druhý brankář Karviné Jakub Lefan a Právu řekl:

Jste oslavován jako hrdina, který Karviné vyhrál třetí zápas finálové série v Zubří. Jak to prožíváte?
Já nic neslavím, ani se jako hrdina necítím. Jsme přece tým a žádný hráč nemá právo oslavovat, když je práce ještě rozdělaná. V Zubří to byl jenom jeden zápas ze série. Slavit mohu, když třetí vítězství získáme my a obhájíme titul.

Byl to váš životní výkon?
Možná ano. Co jsem měl chytit, chytil jsem. A ještě něco navíc, proto jsme vyhráli.

V kterém okamžiku jste si začal věřit? Když jste chytil první těžkou střelu a vzápětí i druhou? Anebo zanedlouho Jakubovi Hrstkovi sedmičku?
Postavil jsem se do brány a prásk, Mika trefil břevno. Pak jsem chytil ránu nejlepšího zuberského střelce Stržínka a za chvilku sedmičku Hrstkovi. To mě nakoplo.

Jak pomáhá, že hráče Zubří znáte? A stačíte v utkání vůbec použít znalosti o střelci, který právě na vás pálí?
Pokud střelec je pod tlakem našeho bloku, tak ano. Když se totiž dostane do úzkých, tak obvykle hodí míč tam, kam jej hází nejčastěji. Ale záruka samozřejmě neexistuje, vždycky to neplatí. Když ale střelec má čas, tak si vybere místo kam to hodí a pak pomůže intuice, reflex, štěstí.

S jakým pocitem jste šel do branky místo Tomáše Mrkvy za stavu 13:16?
Cítil jsem šanci pomoci. Byl jsem na tu chvíli nachystaný, protože pan Hanták (trenér - pozn. red.) mi řekl, že mě do branky pustí. V utkání Českého poháru se mi proti Zubří dařilo, proto mi věřil.

Jak se vám žije ve stínu oslavovaného „Ludvy“ Mrkvy?
Tomáš je týmovou jedničkou, já dvojkou, tak to je a mně to vyhovuje. On je fakt dobrý a když vezmu konkrétně nedělní zápas v Zubří, po němž se mluví o mně, tak nebýt Tomáše, první poločas bychom vysoko prohráli. Jeho zásluhou to bylo v půlce 12:12. Navíc jsme kamarádi i v běžném životě, navzájem si fandíme a určitě si nic nezávidíme.

Chápete nedělní televizní zápas v Zubří jako vaši vizitku pro všechny fanoušky, že i vy jste dobrý brankář?
Ne, protože karvinští fanoušci vědí, že dokážu týmu pomoci. Možná jsem na sebe upozornil sportovní příznivce mimo Karvinou, kteří se na třetí finále v neděli v televizi dívali.

Už ve středu večer můžete být v Karviné znovu mistry. Co bude nejdůležitější, abyste Zubří porazili?
Důležité a možná i rozhodující by bylo, kdyby se nám povedlo na Zubří vletět jako v rozhodujícím semifinálovém utkání na Duklu. Rychle jsme vedli 7:1 a Dukla se složila. Bylo by nádherné, kdybychom po dlouhé době slavili titul na domácím hřišti.

Myslíte, že v tom utkání začnete v brance vy?
Nemyslím, protože je jasné a dané, že začne Tomáš. On je jedničkou a já budu zase připravený kdykoliv jeho místo zastoupit.