HCB Karviná
Tým mužů HC Baník Karviná
út 11.5.2010 | Vladimír Kolář - deník Právo

Karviné znovu pomohl blanický rytíř

Roman Farář nevyjel na koni ze skály, ale přišel po svých z kanceláře „Je to nádherné,“ zářil s pohárem nad hlavou. Karviná znovu šokuje. Její házenkáři klopýtali sezonou, dusili se v problémech. Nic nepřipomínalo, že by znovu mohli dobýt mistrovský titul. A přece se to stalo.

Jako blanický rytíř přišel na pomoc šestatřicetiletý Roman Farář a najednou tu byl nejsilnější tým v Česku. „Roman přichází na pomoc pokaždé, když je nejhůř. Nespí sice ve skále, jak se píše v pověsti o blanických rytířích, ale pracuje v kanceláři, takže nemá na hřiště daleko,“ vtipkoval manažer HCB Karviná Miroslav Pelech.

Stejně jako letos házenkářský matador pomohl Karviné k titulu i vloni. Farář se s hráčskou kariérou rozloučil před dvěma roky. Měl těžce zlomený prst na pravé ruce (dodnes jej neohne) a ztrácel motivaci. V mateřském klubu pak pracoval jako sekretář a vedoucí družstva.

„Když přišel znovu mezi nás, byl to impulz pro každého hráče. Dali jsme se dohromady a začalo nám to šlapat,“ zamyslel se nad Farářovou úlohou nejlepší střelec Karviné Vojtěch Petrovský. Brankář Tomáš Mrkva se přidal. „Jeho zkušenosti jsou k nezaplacení. Ví, kam se postavit, co právě udělat, jeho slovo má velkou váhu i v kabině. Hned udělá pořádek.“

Farář má šéfování obraně v malíčku. Ale letos předvedl další kvalitu. Na pivotu se nedařilo Ivanovovi a protože hlavní muž na této pozici Požárek byl zraněný, zaskočil Farář. A skvěle. Ve finále sérii se Zubří nastřílel jedenáct branek.

„I když celou sezonu hrajeme houby, tak v play off se s námi prostě musí počítat,“ prohodil Farář a zapálil si doutník, což je tradiční rituál všech, kteří v kolektivních sportech se stanou mistry. „Je to nádhera,“ pokračoval urostlý chlapík, který už má s Karvinou šest mistrovských titulů. „Nikdo nám nevěřil, že to znovu dokážeme. Ale já vám povídám, pořád to v nás je. Věřil jsem, že titul můžeme získat. I proto jsem se na hřiště vrátil.“

Ten návrat se odehrál ve chvíli, kdy Karviné teklo do bot a vůbec nebylo jisté, že se do play off dostane alespoň ze čtvrtého místa. V semifinále narazila na Duklu Praha, v dlouhodobé části nejsilnější tým, jenž z dvaadvaceti zápasů prohrál jediný. Dukla byla favoritem jako hrom, ale padla, Karviná byla lepší.

Po semifinále s Duklou odborníci tvrdili: viděli jsme finále, o mistru je rozhodnuto. Ve skutečném finále Karviná totiž přejede Zubří jako předtím čtyřikrát za sebou. A to se potvrdilo.

Roman Farář je velkou postavou karvinské házené a v klubu se pro něho chystá významná role. Do dvou let by měl převzít funkci prezidenta klubu po Pavlu Haladovi.