HCB Karviná
Tým mužů HC Baník Karviná
po 10.9.2001 | Makůvka

Hargašovy šťastné devítky

Do role největších znalců litevské házené se z týmu Karviné dostali před utkáním s Kaunasem Rus Alexander Radčenko a Ukrajinec Andrej Titkov. Domácímu klubu se totiž poprvé v novodobé historii evropských pohárů nepodařilo zajistit videozáznam soupeřovy hry.


"Trenér se mě pochopitelně ptal. Obecnou znalost o litevské házené sice měl, ale chtěl se poptat na něco specifického. Já se snažil, ale moc jsem mu také nemohl říct," prozrazoval po utkání ALEXANDER RADČENKO. "Před lety jsme ještě ve společné sovětské lize proti Kaunasu hráli, ale současné mužstvo Granitasu je tak mladé, že jsem nemohl nikoho znát."

Radčenko Hargašovi především řekl, že Kaunas vždy praktikoval rychlou a tvrdou házenou podporovanou vynikající fyzickou kondicí. "A to se přesně naplnilo. V prvních minutách jsme trošku soupeře poznávali a nebylo jednoduché se hned prosadit. Pak jsme ale dali několik gólů do otevřené obrany po brejcích a uvolnili jsme se," pokračoval mozek českého mistra.

Ten ve všech zápasech vyniká organizací hry a nádhernými přihrávkami na spoluhráče. Když teče do bot, dokáže ale střelecky své mužstvo pozvednout. Včera to byl ten druhý případ. "Potřebovali jsme se uklidnit, tak jsem to vzal na sebe. V dalších zápasech to klukům střelecky půjde určitě lépe a já pak zase budu rád přihrávat," usmál se maximálně skromný ruský hráč. Podle něho by dvanáct gólů náskoku mělo v odvetě stačit. "Bude to těžší zápas. Nejspíš takhle výrazně nevyhrajeme, ale myslím, že bychom mohli klidně opět zvítězit," dodal.

Domácí kapitán Roman Farář je děvečkou pro všechno. Dokáže podat stejně spolehlivý výkon na několika místech sestavy. V obraně je základním stavebním kamenem, v útoku hraje na pravé spojce přes ruku, na levé spojce, v pivotu a dokáže zaskočit i na střední spojce. Jen na postech brankáře a křídel dosud nehrál. "Při zraněních musím hrát tam, kde to trenér potřebuje. Mně to nevadí, dokážu se přizpůsobit," tvrdí ROMAN FARÁŘ.

Také on dvanáct gólů považuje za slušný výsledek. "O soupeři jsme toho moc nevěděli, takže jsme si žádné plány v otázce výše vítězství ani dávat nemohli. Hráli jsme doma, chtěli jsme vyhrát. Že to nakonec skončilo o dvanáct bodů pro nás je dobré, ale určitě to v Kaunasu bude ještě těžké," nedělá z odvety jednoduchou záležitost. Při zranění Juříčka se na postu pivota střídal s Andrejem Titkovem, ale moc dobře ví, že zraněný reprezentant Karviné citelně chybí. "Především v rychlých protiútocích je pro nás nepostradatelný. Snažíme se na trénincích pilovat přechodouvou fázi bez něho, ale hráč, který v sezoně nastřílí tři sta branek, musí chybět," poukazuje Farář.