HCB Karviná
Extraliga
čt 5.5.2016 | Milan Novotný - www.extraligahazene.cz

Vyzývacím pohárem ošlehanou Duklu prověří černý kůň HCB OKD Karviná

Po nabitém programu, který vyvrcholil první květnovou neděli odvetou v pražském semifinále Challenge cupu, se házenkáři Dukly musí rychle přeorientovat na domácí podmínky. V extraligovém semifinále play off totiž po oba nadcházející víkendové dny přivítají nevyzpytatelnou štiku soutěže HCB OKD Karviná.

Druhé semifinále už má úvodní zápasy odehrané a na své půdě potvrdil dvakrát roli favorita Talent M.A.T. Plzeň. Nyní je řada na Cementu Hranice, jestli doma sérii ještě nezdramatizuje. Západočechům stačí k postupu do finále jedna výhra. V plzeňských zápasech domácí soupeře převyšovali hlavně v rychlosti a na tom budou stavět i v Hranicích. „Chceme zopakovat naší koncentrovanost a nasazení, a když výkon podpoří dobrá obrana s brankářem, postup by nám neměl utéct,“ prohlásil plzeňský trenér Martin Šetlík. Mužstvo Cementu si je vědomo, že k prodloužení série s úřadujícím mistrem mu pomůže jedině špičkový a soustředěný výkon. „Šanci máme, ale pouze když budeme hrát celý zápas na nejvyšší obrátky,“ podotkl hranický kouč Libor Hrabal.

Součástí přípravy bylo sledování Challenge cupu

Na pražskou Duklu, jejíž úspěšnou cestu Vyzývacím pohárem zastavilo až jedno z nejlepších evropských mužstev ABC/UMinho Braga, se v klidu připravovala Karviná, tedy mužstvo, které ve čtvrtfinále play off vyprovodilo favorizované Zubří. „Součástí našich tréninkových jednotek bylo i zhlédnutí jejich semifinálových utkání v Challenge cupu. Jako Braga na Duklu určitě nevyrukujeme, k tomu máme ještě daleko, ale budeme se snažit v Praze urvat jednu výhru,“ prohlásil karvinský kouč Radek Bartošic.

„Dukla je pochopitelně kvalitní soupeř, vítěz základní části s mezinárodními zkušenostmi, ale my se ji pokusíme doma zaskočit, aby pak v Karviné bylo možné sérii vítězně zakončit. Víme, že něco takového však bude nesmírně náročné,“ pokračoval trenér HCB OKD Karviná, jehož svěřenci měli na rozdíl od protivníka, který během předchozího týdne sehrál dva zápasy s Bragou a dva čtvrtfinálové duely s Jičínem, daleko větší klid a pohodu.

„To je sice pravda, ale úplně bez zápasu jsme nebyli. Sehráli jsme simulované utkání s druholigovým mužstvem MHK Karviná. Nerozehranost nám nehrozí, hráči jsou zdravotně v pořádku a v kondici, takže jsme na Duklu dobře nachystáni. Hlavní je ale pokora před soupeřem a koncentrace na střetnutí, přičemž je jedno, jestli se jedná o Duklu nebo o Zubří,“ vyprávěl Radek Bartošic.

Karviná odešla ze dvou vzájemných soubojů s Duklou poražena, ale na statistiku se v play off moc nehledí. „Budeme se hlavně zaměřovat na pokrytí jejich rychlého přechodu do útoku a na Milana Kotrče, který je v Dukle vůdčí osobností a rozdílovým hráčem. Když to vyjde, může se nám pak podařit odvést si z Prahy jedno vítězství,“ dodal kouč.

Neznají nervozitu a úspěšně útočí ze zadních pozic

Jeho duklácký protějšek pochopitelně naopak věří, že bude po víkendu platit úsloví „můj dům, můj hrad“. „Cílem je dvakrát zvítězit, i když pochopitelně víme, jak je Karviná nebezpečná. Je to nevyzpytatelný manšaft, jenž se nesmí ani v nejmenším podcenit. Pravděpodobně se celou sezonu zaměřujou na play off a roky jim to vychází. Jsou typickým černým koněm, který úspěšně útočí ze zadních pozic,“ vykládal trenér HC Dukla Praha Jan Josef o soupeři, který do závěrečných bojů postoupil ze sedmé příčky po základní části extraligy.

„Budeme produkovat svou házenou. Když se nám daří a neděláme tolik technických chyb třeba jako proti Braze, což byl ale o hodně jiný soupeř, tak nám to přináší ovoce. Po náročném programu jsme zkraje týdne regenerovali a věřím, že kluci vyřazení z poháru už vytěsnili a nyní se soustředí už play off na Karvinou. Na druhou stranu zápasy s Bragou byly pro celý tým neocenitelnou zkušeností, kterou můžeme ihned uplatnit,“ upozornil kouč.

Předností semifinálového soupeře z Karviné je podle něj správně namixovaná sestava. „Mají výborně poskládanou zkušenost s dravým mládím. To první dodává hlavně Lubomír Veřmiřovský a Roman Farář. Těžko se překonává jejich sešikovaná obrana, za kterou obvykle čaruje gólman Jakub Lefan. Navíc je nesvazuje nějaká nervozita, naopak v play off jsou jako ryba ve vodě, na což letos i loni doplatilo Zubří,“ dodal Jan Josef.

Program semifinále play off:
sobota 7. května:
první zápas - 16.30 hod.: Dukla Praha - HCB OKD Karviná.
Třetí zápas - 10.30: Cement Hranice - Talent M.A.T. Plzeň.

Neděle 8. května:
druhý zápas - 16.30: Dukla Praha - HCB OKD Karviná.
Případný čtvrtý zápas - 10.30: Cement Hranice - Talent M.A.T. Plzeň.

Program odvetných zápasů o 5.-8. místo:
sobota 7. května - 18.00 hod.: HC Zubří - HC Ronal Jičín.
Neděle 8. května - 16.00: SKP Frýdek-Místek - FCC Město Lovosice.