HCB Karviná
Extraliga
so 4.2.2017 | Martin Ruščin - Karvinský deník

Baníkovci by rádi první čtyřku

Karviná – Krajským derby zápasem v Kopřivnici otevřou druhou polovinu sezony 2016/17 extraligoví házenkáři karvinského Baníku.

Svěřenci trenérského dua Radčenko – Michalisko odstartují pokračování nejvyšší soutěže proti dvojici nejhorších týmů – Kopřivnici a Litovli. „Je to ale dvousečné. Během zimní pauzy se toho v klubech mohlo udát docela dost 
a my určitě máme co ztratit. V tomto ohledu nám přestávka spíš uškodila,“ přemýšlí před úvodními zápasy hlavní trenér HCB Karviná Alexandr Radčenko.

Je pravda, že baníkovci chytili ve druhé části první poloviny sezony slušnou formu a několika vítězstvími se de facto dotáhli na celky z první čtveřice. Na třetí Plzeň a čtvrtou Duklu ztrácejí Karvinští jen dva body (Plzeň má utkání k dobru).

„Pořád je o co hrát. Naším prvotním cílem je samotná účast v play off. Když už se situace vykrystalizovala natolik, že máme šanci bojovat o první čtyřku, tak se jí určitě bez boje nevzdáme. Ale bylo by to milé překvapení, pokud bychom měli z elitní čtyřky Zubří, Lovosice, Plzeň a Dukla někoho vystrnadit,“ dodává Radčenko.

Pokud si chtějí baníkovci zajistit pro čtvrtfinále výhodu domácího prostředí, bude start do pokračování extraligy velice důležitý. „To samozřejme víme. Kopřivnici máme určitě co oplácet, vždyť jsme s ní doma nečekaně prohráli. A co víme, soupeř posiluje (dres Kopřivnice obléknou do konce sezony někdejší karvinští hráči Veřmiřovský, Gelnar a brankář Pyško – pozn. aut.),“ přidává se Marek Michalisko, druhý kouč Karviné. „A to se netýká jen Kopřivnice, ale i Litovle,“ pousmál se.

Karvinští trávili přípravu v domácích podmínkách. „Klasika. Venku běhání, v hale míč a posilovna, 
k tomu regenerace,“ přiblížil Radčenko průběh přípravy. Získat herní praxi si baníkovci odskočili na turnaj do Považské Bystrice.

„Přípravu nám bohužel narušily absence klíčových hráčů. Zraněný byl Libor Hanisch, pak zase Slávek Mlotek. Na začátku přípravy nám scházel reprezentant Honza Užek, který byl na akcích národního týmu,“ vyjmenovával Radčenko.

Generálkou na pokračování extraligy byl pro Baník semifinálový souboj Českého poháru v Brně, kde Karviná podlehla Lovosicím.

„To byl užitečný zápas. My vlastně během celé přípravy včetně poháru dávali šanci mladým hráčům, aby nabrali potřebné zkušenosti. Je však třeba říct, že jejich čas teprve přijde a ty zkušenosti i kvalita tam zatím chybí. Za dva roky ale může být vše jinak. Pokud se nám povede ustálit kádr, můžeme být za ty dva roky třeba na stejné úrovni, jako jsou dnes Lovsoice. Ty mají už delší dobu konstatní kádr a na výsledcích je to znát,“ podotkl Radčenko.

Důležité ovšem je, aby z týmu Baníku nikdo neodcházel. „Což ale my zase tak neovlivníme. Všude kolem nás jsou ekonomicky silnější házenkářské soutěže, Německo, Rakousko, Polsko, dokonce i Slovensko, a pokud hráč dostane adekvátní nabídku, nemůžeme ho tady držet,“ pokrčil rameny Radčenko.

Proto se klub systematicky snaží zabudovávat do týmu mladíky, a to se mu také daří. I do druhé části sezony budou součástí týmu hráči jako Solák, Geist, Borys, Křístek Plaček, Wozniak, Mokroš či Drzyzga, tedy ročníky 1995 a mladší.