HCB Karviná
Rozhovory
so 6.1.2018 | Redakce

S podzimem jsem spokojen, ale...

Byl jsem před tréninkem mužů trochu vyzpovídat trenéra mužstva, pana Marka Michaliska. Něco už naznačil titulek článku a pokud chcete vědět víc, přečtěte si jej celý.

Pane trenére, jak jste spokojen s průběhem podzimní části sezóny:
Spokojený v podstatě jsem ale s nějakými výhradami. Splnili jsme cíl postupu do Final4 v ČP to je určitě dobře. V extralize jsme chtěli mít aspoň sedmnáct bodů a máme patnáct. Není to ale žádná tragédie, liga je hodně vyrovnaná. V průběhu února nás čeká řada těžkých utkání a myslím že na jeho konci bude jasněji. Trochu výhodu vidím v tom, že ty nejtěžší soupeře máme doma. Na podzim jsme hráli v Plzni, na Dukle a v Zubří a tak teď tyto týmy uvítáme u nás. Na druhou stranu jak je vidět z dosavadního průběhu, tak o žádném utkání se nedá říct, že je lehké. Každopádně bude jaro hodně zajímavé.

Uvažujete v klubu o nějakých posilách pro jaro?
Pro nás bude posílením hlavně to, když se vrátí do hry oba zranění pivoti. Jak Honza Užek a Tymo Piątek by mohli do hry zasáhnout ještě před startem play off a to určitě náš kádr posílí. Jinak samozřejmě jako trenér bych nějaké posily chtěl (s úsměvem) ale vše je odvislé od financí. Zejména máme problém v tom, že hrajeme na spojce bez leváka. Na začátku sezóny tady byl Mirza Mimič ale ten hned v září odešel a k tomu už nemá smysl se vracet. Celou přípravu jsme jak v útoku tak v obraně absolvovali s ním a tak nám po odchodu logicky chybí. Takže tento post by to chtělo posílit, něco máme rozjednané, ale jestli to dopadne je zbytečné předjímat. Viděl bych to asi až pro příští sezónu. Najít kvalitního leváka u nás v republice je hodně těžké. A když se objeví nějaký mladý, tak jde hned ven za hranice. Například viz Kašpárek.

Jak se osvědčily nové posily, které přišly přes sezónou? Jste spokojen s jejich hrou nebo jsou tam rezervy?
Vynechám Michala Brůnu a Nema Marjanoviče. Ty hráče známe a víme co dokážou. Své kvality také na podzim potvrdili. A ostatní snad stručně - Míra Nedoma jde určitě správným směrem, pracuje na sobě a v průběhu podzimu se zlepšoval. Honza Zbránek má rezervy. Pracujeme spolu na jejich odstranění a on ví kde má zabrat aby byl na jaře lepší než na podzim. Obecně ti hráči kteří přijdou z tzv. menších klubů nejsou moc zvyklí na to, že v klubu kde se berou v podstatě jen výhry, je pak tlak jak od vedení tak například fanoušků mnohem větší než na který byli zvyklí. A s tím se musí vyrovnat. Další kdo nás posílil je momentálně zraněný Tymoteusz Piątek, pivot s výbornými fyzickými parametry. Na začátku si trochu musel zvykat na náš herní styl ale pak šel hodně nahoru. Takže až se vrátí tak čekáme, že nám hodně pomůže. Ještě bych zmínil Matěje Nantla. Toho jsme brali spíš s ohledem na budoucnost. Letos sbírá zkušenosti, dostává nějaké příležitosti a čekáme, že v budoucnu bude velmi platným hráčem. Jsem spokojený s jeho přístupem. Fakt na sobě maká, chce se učit a to je jen dobře.

Už jsme zmínili zdravotní stav některých hráčů. Má ještě někdo nějaké zdravotní problémy?
Vždycky jsou nějaké šrámy ale až na dva zmíněné pivoty a problém s prsty Michala Brůny jsou ostatní v podstatě v pořádku. Takže na Final4 budeme připraveni.

Blíží se zmíněné Final4. S čím tam pojedete? Je ve hře postup do Evropského poháru...
My chceme vždycky vyhrát. Takže se popereme o co nejlepší výsledek a co se týče případného postupu do Evropy, tak i ta možnost tady je. Vedení zatím tuto možnost nevyloučilo ale vše je samozřejmě o penězích. Jedno kolo může vyjít až na tři sta tisíc a to je pořádná suma. Takže opravdu záleží hlavně na finančních možnostech.

Jaké jsou cíle pro jaro?
Od podzimu se trochu změnila situace. V přípravě před podzimem jsme dost v obraně i v útoku počítali s Mimičem a Piątkem a jak už jsem říkal, tak prvně jmenovaný odešel a druhý je bohužel zraněný. Takže jsme se museli s touto situací popasovat. Nicméně na to se nechci nějak vymlouvat. Je před námi play off a tam jde hlavně o načasování formy. Chceme vybojovat co nejlepší výsledek a za úspěch budu brát postup do semifinále.