HCB Karviná
Tým mužů HC Baník Karviná
ne 26.4.2020 | Ivo Dudek

„Uplynulé období bylo úspěšné” tvrdí svorně Marek Michalisko s Michalem Brůnou

​Sezóna 2019-20 byla ukončena kvůli pandemii koronaviru předčasně a tak je správný čas si o té uplynulé sezóně, ale i o té, která nás čeká, popovídat s trenérem Michaliskem a lídrem týmu Michalem Brůnou.

Pánové, mohli byte trochu zhodnotit uplynulou sezónu?

M. Michalisko: I když někdy nebyly výsledky úplně jaké bychom chtěli, tak si myslím, že uplynulá sezóna nebyla vůbec špatná. Odehráli jsme v extralize řadu dobrých utkání a některé i výborné. Hráli jsme úspěšně evropský pohár a v českém poháru jsme vypadli až v semifinále. Letos jsme končili tříletý cyklus, ve kterém jsme chtěli zvednout karvinskou házenou, a to se určitě povedlo. Hráli jsme pokaždé o nejvyšší příčky jak v extralize tak Českém poháru a úspěšně jsme se vrátili do Evropy.

M. Brůna: Ty tři uplynulé roky bych hodnotil jako úspěšné. Po jakémsi propadu v nedávné minulosti se nám podařilo karvinskou házenou zase zvednout. Škoda té letošní sezóny, která skončila vlastně těsně přes play off, na které jsme se chystali a věřili jsme si na něj. Chyběly nám k dokončení základní části vlastně dva zápasy – jeden na palubovce a druhý máme u soudu (kontumace z Lovosic). Načasování formy bylo dobré, vždyť v posledním utkání, které se kvůli začínající pandemii hrálo už za zavřenými dveřmi, jsme porazili úřadujícího mistra Talent Plzeň. Naše forma právě graduje vždy v play off.

Co říkáte na způsob ukončení sezóny?

M. Brůna: V dané situaci se asi nic jiného nedalo dělat. Bere se pořadí, které bylo v tabulce v době ukončení s tím, že se neudělil titul mistra. Z toho tedy vzešla první čtyřka a my jsme právě na tom čtvrtém místě. Zatím není jasné, které týmy budou mít právo reprezentovat českou házenou v Evropě a hrozí, že bychom se do Evropy nemuseli dostat. To by byla velká škoda a brali bychom to do jisté míry jako nespravedlnost. Letos se nám v poháru dařilo a zůstali jsme ve hře až do pátečního ukončení Challenge Cupu Evropskou házenkářskou federací. Měli jsme před sebou pikantní  čtvrtfinále s Duklou Praha. Uvidíme, jak to dopadne, a budeme věřit, že si evropský pohár opět zahrajeme. 

Jak vnímáte na úroveň letošní extraligy? 

M. Brůna: Plzeň v zimě hodně posílila, když přivedla tři nadstandartní hráče (Michal Tonar, Milan  Škvařil a Stefan Terzič)  za určitě nadstandartní peníze a i díky tomu na jaře svým soupeřům odskočila. Dá se říct, že se do extraligy vrací dost kvalitních hráčů anebo týmy přivádějí nové posily ze zahraničí. Úroveň extraligy tak jde určitě nahoru a to je jen dobře. 

M. Michalisko: Ještě bych chtěl připomenout Duklu. Tady jsem už před sezónou tipoval, že bude hrát nahoře a to se potvrdilo. Zúročuje se tam systematická práce s mládeží. Dobře hrálo i Zubří, které před sezónou také posílilo nějakými návraty svých zkušených hráčů. Je vidět podobný trend jako u nás v Karviné, kde jsme před třemi roky přivedli zkušené hráče a teď se přidávají i další týmy.

Jak hráči trávili ten čas, kdy jsou zavřené sportoviště a sezóna vlastně ještě nebyla ukončená?

M. Michalisko: První týden jsme vyčkávali a moc jsme nevěděli, co se bude dít. To bylo asi stejné v celé republice. Řešili jsme různé finanční záležitosti a také už věci pro příští sezónu. Kluci dostali individuální plány a připravovali se sami. Jiná možnost nebyla. Jsme vlastně rádi, že EHF v pátek ukončila i evropské poháry, protože jít bez tréninku s míčem do tak prestižního utkání by nebylo dobré. Hráči se připravují individuálně, ale nemají vůbec kontakt s míčem a hrát v této situaci by byl problém. 

Nedávno probíhalo na FB stránkách Českého svazu házené jakési fanouškovské play off, ve kterém titul, dá se říct s přehledem, získali fanoušci HCB. Sledovali jste to hlasování? 

M. Brůna: Samozřejmě ano. S napětím jsme to v klubu sledovali a nezbývá než fanouškům pogratulovat, poděkovat a slíbit jim, že se v příští sezóně budeme snažit na palubovce jejich výsledku co nejvíce přiblížit. 

Podívejme se teď dopředu. Proběhne avizovaná změna a převezme trenérské žezlo Michal Brůna?

M.Michalisko: Jak už jsme avizovali dopředu, tak trénování opravdu převezme jako hlavní trenér Michal a já se budu věnovat práci manažera klubu. Já to vlastně dělal už teď, ale skloubit tyto dvě činnosti je opravdu složité. Teď tedy budu míc prostoru pro práci manažera, zajišťování financí atd. Celý realizační tým si tak postaví už Michal Brůna.

Jsou nějaké změny v kádru pro příští sezónu?

M. Brůna: Změny budou a to jak směrem ven tak směrem k nám. Odchází z levého křídla Honza Zbránek a na jeho post se vrací po zdravotní přestávce Marek Drzyzga a také chceme zapojit dorostence Petra Širokého. Ze spojek odchází Marek Monczka, Roman Chosik a Radim Chudoba. Na spojkách tak dostanou více šancí mladí hráči jako Matěj Nantl a Artur Urbanski nebo Jakub Flajsar. Ty doplní Slávek Mlotek, který se vrátí z Dessau. Ještě máme v jednání dva hráče, ale ty zatím nemůžeme oznámit. Post pravého křídla nedostane změn. Chceme tam ale dát šanci i Mirkovi Halamovi, který letos končí ve starším dorostu.

A co Vy Michale… 

Ještě bych měl být na soupisce, ale už budu více trénovat. Nicméně, když to bude třeba…. 😊