HCB Karviná
Rozhovory
čt 23.7.2020 | Mgr. Radek Godál

„Důležitá je návaznost mezi jednotlivými kategoriemi” ví šéftrenér mládeže Radek Godál

Před startem nového soutěžního ročníku 2020/2021 jsme položili pár otázek šéftrenérovi mládeže HCB Karviná Mgr. Radku Godálovi.

Jak dlouho jste na pozici šéftrenéra mládeže HCB Karviná? Změnilo se za tu dobu něco?

Na této pozici se nacházím cca tři roky. Zaměřili jsme se na klubovou ucelenou koncepci a návaznost mezi jednotlivými kategoriemi. Dochází k postupnému prolínání od kategorie „A mužů“ směrem dolů až ke kategorii minižáků. Podařilo se nám pro dorostenecké kategorie obnovit tradiční prestižní turnaj Karviná CUP, který měl pauzu 5 ročníků. Turnaj již za tři obnovené ročníky získal opět svoje jméno a prestiž. V současné době, ač neradi, některé kluby, které se nám sami hlásí, musíme odmítnout. Chceme jít cestou kvality týmů, nikoli kvantity a pokud možno různorodé mezinárodní konfrontace. Dále klub získal nové dotace, díky kterým mohla mládež vycestovat na kvalitní turnaje a za přípravou do zahraničí. Tato konfrontace se zahraničními celky je pro hráče velmi důležitá, aby si uvědomili, jak na tom jsou v porovnání se svými vrstevníky v zahraničí. Touto konfrontací získají neocenitelné zkušenosti. Došlo i k velkým změnám na pozici mládežnických trenérů, dali jsme šanci mladým. Postupně skončily dlouholeté trenérky paní Siudová a paní Ortová, které nahradili Marek Drzyzga, Nikolas Moj a Jaroslav Badura. Tento rok skončil i pan Hudeček (šel trénovat muže Cementu Hranice) a nahradil ho Václav Franc se svými asistenty.

Jak si mládežnické celky vedly v loňském ročníku a jak probíhá příprava na nový ročník?

Vzhledem ke korona krizi nebyly dohrány žádné mládežnické soutěže ročníku 2019/2020. Hráči dva a půl měsíce netrénovali a až v červnu, po uvolnění opatření, jsme se všichni pomalu vraceli do tréninkového procesu. Tak dlouhý tréninkový výpadek hráči nikdy neměli. Samozřejmě situace ještě není ideální. Naši st. žáci nemohli 1.7.2020 odjet na velmi kvalitní turnaj do Slovinského Koperu. V měsíci červenci má naše mládež volno a postupně začneme s tréninky v měsíci srpnu. Většina našich mladších a starších žáků odjíždí hned na začátku srpna na týdenní letní házenkářský tábor do Komorní Lhotky. V srpnu by měli žáci ještě společně odjet na mezinárodní turnaj do Nového Veselí a st. žáci na konci přípravy v září ještě na turnaj do Kuřimi. Naši mladší a starší dorostenci se budou připravovat především doma v Karviné. Vzhledem k současné epidemiologické situaci jim, oproti minulým letem, odpadlo soustředění v zahraničí. Na konci srpna odjedou mladší a starší dorostenci na menší turnaj do Velké Bystřice. Na přelomu srpna a záři klub pořádá pro tyto dvě kategorie velmi populární Karviná CUP 2020 a pokud bude situace lepší, tak ještě v záři by měli mladší a straší dorostenci společně odjet na zahraniční turnaj do Polska na Zabrze CUP.

Nemají týmy, vzhledem k epidemiologické situaci na Karvinsku, strach dorazit na Karviná CUP? Nebo už víte, které týmy dorazí?

Tak situace není ideální, ale turnaj je naplánován až na 28-30.8.2020. Doufáme, že se situace do té doby trochu uklidní a turnaj uspořádáme. V současné době probíhají veškeré přípravy na uspořádání turnaje. Týmy se k nám těší, strach asi nemají, jelikož již nám přislíbily účast tato družstva:

Kategorie U16:

HCB Karviná 

HK FCC Město Lovosice

HK Agro Topolčany  (SVK)

Tatran Prešov (SVK)  

HC Elbflorenc 2006 Drážďany (SRN)

NMĆ Gornik Zabrze (POL)

VIVE Kielce  (POL)

Kategorie U18:

HCB Karviná

HK Agro Topolčany (SVK)

Tatran Prešov (SVK)  

HC Elbflorenc 2006 Drážďany (SRN)

NMĆ Gornik Zabrze (POL)

VIVE Kielce  (POL)

Poprvé měl dorazit celek ze Švýcarska, GC Amicitia Curych, ale nakonec z důvodu nepříznivé situace COVID 19 ve Švýcarsku odmítli s tím, že dorazí příští rok. 

V jakém trenérském složení budou fungovat naše mládežnické celky?

Pokud to vezmeme od našich nejmladších dětí, tak v minulých letech jsme zavedli kroužek Míček. Ten je především pro všechny děti z Karviné, které navštěvují 1. – 2. třídu. Kroužek funguje na ZŠ Cihelní. Tréninky nám vede paní Mgr. Ivona Fridrichová. Naši mini žáci mají tréninky střídavě na ŽS Slovenské a v naší domovské hale STARS HCB Karviná, kde tréninky vede jako hlavní trenér Nikolas Moj a pomáhá mu hráč „A týmu“ Marek Drzyzga. Ostatní naše kategorie již trénují jen v naší hale. Mladší žáky vede Jaroslav Badura se svým asistentem Jiřím Frankem. Starší žáky vede zkušená trenérka této kategorie paní Jana Hajžmanová se svými asistenty Danielem Pružinským a Liborem Hanischem. Mladší dorost nově povede hráč „A týmu“ Václav Franc se svým asistenty Janem Užekem a Přemyslem Kubisou. Starší dorost mám na starost já s Radkem Gumolkou a nově taky s Nemanjou Marjanovičem.

Jak se, tak dívám, tak se do trénování zapojují naší hráči „A týmu“ Drzyzga, Franc, Užek Marjanovič, co si od tohoto slibujete?

 V posledních letech klub pracoval hlavně na stabilizaci a po chudých medailových letech také na tom, aby náš tým „A mužů“ získal zpět své postavení na výsluní. To se myslím podařilo. V další fázi klub chce, aby muži pokračovali ve výborných výsledcích, ale také chceme opět nastartovat mládež. Vždyť v minulosti Karviná vždy uměla vychovat kvalitní hráče, kteří se prosadili v reprezentaci a také v zahraničních ligách po celé Evropě. Velmi kvituji, že naši muži mají zájem o předávání nasbíraných zkušenosti mladším hráčům. Marek Drzyzga už loni vedl kategorii minižáků a málokdo možná ví, že naši muži se po celý rok pravidelně věnovali nejmenším dětem z karvinských mateřských školek a pravidelně pro ně pořádali páteční sportovní dopoledne. V klubu chceme vytvořit pohodovou atmosféru a co nejvíce vzájemně propojovat všechny naše kategorie. Kromě trenérů se mladým hráčům věnují i naši kondiční trenéři Michal Jaščenko, Bc.Radek Gumolka a občas přijde na gólmanské tréninky předat své zkušenosti i náš odchovanec působící v polském Gorniku Zabrze Martin Galia.

Budou se zapojovat i jiní hráči „A týmu“? Je ještě nějaká změna v tréninkovém procesu?

Oproti minulým rokům jsme nově zavedli speciální tréninky pro jednotlivé posty. Na tyto specializované tréninky budou chodit trenéři Brůna, Godál, Franc doplněni o naše hráče A týmu. Jan Užek, který byl měl předávat své zkušenosti především všem pivotům v klubu, Dominik Solák, Slavomír Mlotek a Vojtěch Patzl budou předávat zkušenosti spojkám. Tomáš Heinz křídlům a gólmanům by se měli věnovat Nemanja Marjanovič s Martinem Galiou.  

Jaké má klub v mládežnických kategoriích cíle a ambice v dalších letech?

Tak v první řadě chceme stabilizovat a rozšířit naši mládežnickou hráčskou základnu. Jako v každém jiném sportu je problém sehnat mládež do svých klubů. V tomto roce 2020/2021 jsme se přihlásili do několika projektů ČSH a podařilo se nám pro klub nově získat SpS (sportovní středisko – zaměřené na žáky) a RKC (regionální krajské centrum – zaměřené na dorost). Což svědčí o kvalitní práci všech trenérů v klubu s mládeží. V budoucnu bychom však rádi získali TCM (tréninkové centrum mládeže – v současné době pouze ve čtyřech klubech v republice) a založili si svoji mládežnickou házenkářskou akademii. Chceme se co nejvíce zaměřit na mládež. Cílem klubu je vychovat co nejvíce hráčů do seniorského „A týmu“, jelikož HCB Karviná je znám, že staví svoje týmy především na svých odchovancích.