HCB Karviná
Reprezentace
pá 31.5.2002 | Zdroj: iDnes.cz

Házenkáře nejlepších klubů kosí zranění

Před kvalifikací na MS se rozšiřuje česká marodka

Házenkáře Baníku Karviná a Radegastu Frýdek-Místek, dvou dlouhodobě nejlepších českých klubů, kosí před kvalifikací o postup na mistrovství světa zranění. Národní tým v kvalifikaci čeká velmi silné Chorvatsko. Češi dnes odjeli do Záhřebu, první zápas se tam hraje v neděli. Odveta bude příští týden 9. června v Karviné. Hraje se pohárovým systémem, v případě rovnosti vítězství rozhodne rozdíl nastřílených branek. Lepší tým postoupí na mistrovství světa, které bude příští rok v Portugalsku.

Reprezentační trenér Vladimír Haber počítal s dvanácti hráči z Moravskoslezského kraje. Z Karviné dostali pozvánku Slabý, Galia, Farář, Radčenko, Brůna, Titkov a bratři Heinzové. Z Frýdku-Místku Berka, Kovář, Štefan a Kraus. V současné chvíli je polovina těchto borců mimo! To ohrožuje ambice národního týmu.

Kamil Heinz a Martin Kovář mají problémy s rameny. Kovář je po operaci, Heinz má naordinovaný klid. „Kamil už byl dvakrát na speciálním vyšetření, ale nic urvaného v rameni nemá, chce to prý jen oddech,“ říká karvinský sekretář Libor Kulig a hned dodává: „Míšovi Brůnovi se ozvala bolest v operovaném koleni a Roman Farář si ve středu na srazu v Nymburku ošklivě vymknul kotník. Snad bude v pořádku alespoň na odvetu, nevím.“

Pavel Štefan má zlomenou ruku, Milan Berka natažené vazy v kotníku. Většina hráčů se zranila v samém závěru sezony, v zápasech Českého poháru, který se hrál až po finále Interligy. Trenér Rastislav Trtík z Frýdku-Místku tvrdí, že to byla chyba. „Kalendář je špatně postavený,“ říká Trtík. „Po play off měl být konec a regenerace, ne ještě dohrávat Český pohár. Koncentrace opadne, hráči jsou přetížení a zraní se. Jsou to přece lidi, ne stroje.“

Po sérii zranění musí trenér Haber tým postupně doplňovat. V Karviné už nemá kam sáhnout, další potenciální reprezentanti Juříček i Drobek jsou také mimo hru (koleno a kotník). Povolal tedy z Frýdku-Místku mladého Sklenáka, který se blýsknul v juniorské reprezentaci. „Jsem rád, že je v reprezentaci, pohybově je na tom Tomáš fantasticky, jen mu ještě chybí zkušenosti a vyhranost,“ dodal trenér Trtík.