HCB Karviná
Reprezentace
po 24.6.2002 | Libor Kulig

Kongres EHF v Salzburgu

Konal se 14.-15.6.2002 ve výše zmíněném rakouském Salzburgu a zúčastnil jsem se jej spolu s trenérem F.Místku Trtíkem.

Oficiální delegace Českého svazu házené byla zastoupena jeho předsedou p.Chvalným a členy ČSH pány Bardou a Konečným. Důvodem účasti mne a p.Trtíka bylo to, že Česká republika kandidovala na pořádání mistrovství Evropy Juniorů a Juniorech v roce 2004, které by se v případě vítězství mezi čtyřmi kandidáty konalo v Karviné a Frýdku-Místku. K této kandidatuře bylo třeba připravit prezentační videokazetu a prezentační materiály pro všechny účastníky kongresu, kterých bylo v Salzburgu delegováno více jak 150 členů všech členských zemí EHF.

Vyrazili jsme v pátek 14.6. s plně naloženým autem prezentačních materiálů a do Salzburgu dorazili večer. Zúčastnili jsme se večerního posezení na horské chatě, které ale bylo ukončeno ve 22.00 hodin, protože už druhý den brzo ráno pokračovalo jednání kongresu a schvalování pro nás tak důležité kandidatury.
Jednání kongresu začalo přesně v devět hodin dopoledne. Jednotliví kadidáti se prezentovali svými videokazetami a prezentačními materiály a delegáti ihned hlasovali a pořadatelích šampionátů.

Česká republika kandidovala v obou kategoriích, jak v kategorii juniorek, tak i juniorů. Mistorvství Evropy juniorek v roce 2004 se bude konat v České republice ve Zlíně a Olomouci. Poté se prezentovali junioři a i přes to, že naše prezentace byla velice kvalitní a zaujala všechny přítomné delegáty, pořadatelství vyhrálo Lotyšsko a mistrovství Evropy juniorů v roce 2004 se bude konat v lotyšské Rize.

Všechny nás zpočástku zalila lítost a hořkost z porážky. Nakonec jsme se ale shodli, že padesátiprocentní úspěšnost (ze dvou kandidatur jsme vyhráli jednu) je uspokojivá. Bylo velice dobré se této akce zúčastnit, protože jsme trochu pronikli do nejvyšších sfér házenkářského dění v Evropě a shodli jsme se na tom, že je potřeba každý rok se takových akcí zúčastňovat a dávat o sobě vědět a snad se brzo dočkáme pořadatelství třeba mistrovství Evropy mužů či žen.