HCB Karviná
Tým mužů HC Baník Karviná
ne 26.8.2012 | Redakce

50. výročí postupu do první ligy!

Dnes je tomu už padesát let od doby kdy jsme sehráli své první utkání v první lize. Po tom, co jsme vyhráli v ročníku 1961/1962 II. ligu jsme postoupili do kvalifikace o postup do 1. ligy. Hrálo se ve Znojmě my jsme vyhráli postoupili tak mezi Československou házenkářskou elitu. O postup se zasloužili: Novák, Kepl, Čičmanec, Brůna, Boř, B. Janík, O. Janík, Ing. Kaufman, Schulhauser, Malík, Feranc, Szczepanski, Hruška a Šivara.

A právě dnes je to padesát let kdy jsme sehráli první ligové utkání proti KPS Brno a hned jsme si i připsali první ligové body, když jsme vyhráli 16:11.

Po příchodu do ligy málokdo věřil v udržení. Konečné 5. místo bylo obrovským úspěchem. Na zápas s tehdy suverénní Duklou Praha přišlo 3000 diváků! Již po šesti sezónách v 1. lize, kdy mužstvo neskončili hůře než na 6. místě, v ročníku 1967/1968 se Karviná stává mistrem Československa. Kanonýr František Brůna, spolu s Klimčíkem a Cinerem již reprezentant, se stává druhým nejúspěšnějším střelcem ligy. V témže roce je Karviná poctěna historicky prvním utkání výběru Světa s národní reprezentací.

Od této doby, po celých padesát let patříme k naši házenkářské elitě. Pouze s krátkou výjimkou sezón 1977/78, 1979/80 a 1980/81 kdy jsme nakrátko působili v druhé lize. Vždy se nám ale brzy podařilo postoupit zpět do ligy první.

Pro pamětníky na připomenutí a pro ty mladší aby se něco dozvěděli o počátcích házené v Karviné přinášíme ve fotogalerii brožuru, která kdysi vyšla ke 20. výročí házené v Karviné. Připravili ji p. Emil Mikula a Ing. Jiří Čerkovský. Fotografie pořídil Ing. Oldřich Horák.

Foto