HCB Karviná
Reprezentace
čt 12.6.2003 | Zdroj: Deník Sport

Házenkáři řeší zoufalý nedostatek leváků

Velké komplikace řeší před nejdůležitějšími zápasy sezony s Bosnou a Hercegovinou trenér házenkářských reprezentantů Rastislav Trtík. Před play off o evropský šampionát kosí zranění jednu oporu za druhou.

Pro trenéra Trtíka je dvojzápas s Bosnou a Hercegovinou první těžkou zkouškou, jenže v sobotu v Tuzle těžko nasadí nejsilnější sestavu. Zejména leváků má v mužstvu kritický nedostatek.

„Jsme považováni za favority, ale před prvním zápasem máme opravdu vážné komplikace,“ nezastírá Rastislav Trtík.

Hned čtyři levorucí hráči mají zdravotní problémy. Už v průběhu play off interligy si zlomil ruku Čurda z Dukly, potíže v posledních dnech vyřadily z kádru rovněž jeho klubového spoluhráče Zemánka. Stoprocentně v pořádku nejsou ani další leváci Větrovec a Kraus.

„Narychlo jsme povolali Vítka, který hraje francouzskou ligu v Ajacciu a Hríba z rakouského Kremsu,“ prozradil nejčerstvější novinky Trtík. Je to však maličko krok do neznáma. „Vítek byl před sezonou s Ajacciem na soustředění v Česku a trénuje ho český trenér Bašný. Takže nějaké informace máme. Hríba opravdu nikdo pořádně neviděl,“ přiznává český trenér.

Do čtvrtka může Trtík oba hráče vyzkoušet na soustředění ve Frýdku-Místku. Pak vyřkne konečnou nominaci. „Doufám, že Větrovec a Kraus se dají dohromady a budou k dispozici,“ přeje si. Na postu křídla se dá levák „ošidit“ pravákem. Hráč nastoupí na pravé straně sestavy přes ruku. Ale u spojky je to složitější. „Na pravé křídlo máme ještě Veselého z Frýdku-Místku, na pravé spojce by mohli nastoupit Mráz nebo Kubeš. Jistě by byli i tak nebezpeční, ale na své levé straně jsou pro tým daleko užitečnější." Jako pravák nastupuje pravidelně na pravé spojce karvinský Farář, ale také on má zdravotní trable. „Má bloklá záda, zkrátka se nám to teď trošku hroutí. Vždyť operaci podstoupil také Berka a je mimo,“ posteskne si Trtík.

Trenéra potěšila jediná věc: včera se poprvé do tréninku zapojil Alexander Radčenko, Rus s českým pasem. „Na konci minulého týdne přivedla jeho manželka na svět druhého syna. Takže byl myšlenkami jinde. Ale hned po příjezdu ho mužstvo vzalo jako svou oporu a je vidět, že mu velmi věří,“ všiml si Trtík. Na Radčenkovu spolupráci s bývalým karvinským spoluhráčem Juříčkem spoléhá nejvíc. „Doufám, že si na svou spolupráci vzpomenou a my přes značné problémy přivezeme dobrý výsledek pro odvetu,“ dodává Trtík.

Odveta play off se hraje příští sobotu ve Frýdku-Místku.